Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chemia Berger-Siedle na parkiecie jesionowym

Anula_KWI

Recommended Posts

Witam,

Mam zakupione deski parkietowe jesionowe (130x1000), II klasa. Zdecydowalam sie na lakier UNO z uwagi na pozytywne opinie dotyczace jego wytrzymalosci.

Nie mam jednak rozeznania co do gruntu/podkładu.

Chciałabym zastosowac chemie jednego producenta.

Berger-siedle produkuje podklady FK-Gelb, Exotengrund (zachwalany na forum, ale brak go na niemieckiej stronie producenta ). Sama firma Berger-Siedle poleca jako opcję 3 krotne lakierowanie UNO bez użycia podkladu.

Chciałabym uzyskać w miarę możliwości stonowaną kolorystykę, tzn. bez uwypuklania kontrastów kolorystycznych. Podobno któryś z podkładów tej firmy przyciemnia kolory ciemne i rozjaśnia jasne, a któryś łagodzi różnice kolorystyczne. Tylko który jest który ?

Bardzo zależy mi na tym żeby podłoga nie zżółkła po polakierowaniu tylko zachowała słomkowo- jasno brązowy kolor.

Będę wdzięczna za wszelkie informacje,

Pozdrawiam serdecznie,

Ja tez mam podloge jesion kolor i zalezalo mi na tym aby lakierowanie czy tez olejowanie nie stworzylo zbyt duzych kontrastow .

U mnie po cyklinowaniu zostala zaolejowana na bialo olejem bialym Timberex White,nastepnie polozona zostala jednokrotnie warstwa ochronna Satin White rowniez firmy Timberex.Po 3 miesiacach ponownie potraktowalismy nasza podloge[ale zrobilismy to wlasnorecznie] SatinNatur Dalo to wspanialy kolor jasnobezowy,slomkowy.

Jutro zrobie zdjecie i umieszcze na forum.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...