Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczny piekarnik i płyta podłączone pod 220V. Jak z ...


krisfour

Recommended Posts

... poborem prądu? Nie mam mozliwości podłączenia pod siłę, a z tego co wiem to przy podłączeniu pod 220 to jest wiekszy pobór prądu bo słabiej grzeje i dłużej wtedy trzeba (albo cos w tym stylu). Jak to jest z tym kosztami? Czy podłączać pod 220 czy raczej nie jest to opłacalne? Jako, że sprzetu jeszcze nie kupiłem to mam opcje wybrać pytę na gaz, a piekarnik elektryczy (podłączony oczywiście pod 220V).

Co zrobić?

 

Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 years później...

Witam serdecznie,

Posiadam starą wolnostojącą kuchnię elektryczną podłącząną pod gniazdo 3 fazowe. Planuję wymianę na płytę i piekarnik w zabudowie. Z tego co widzę większość piekarników jest pod 230V. Czy mogę płytę i taki piekarnik podłączyć pod to gniazdo 3 fazowe, czy do piekarnika muszę przygotować zwykłe gniazdko na 220/230V?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różnie to bywa, ale zazwyczaj nowoczesne płyty nie mają wtyczki, mało tego, nie mają nawet kabla. Podobnie z piekarnikami, nawet jak mają kabel to nie mają wtyczki. A wszystko po to aby podłączenia dokonał uprawniony elektryk. Zresztą często pieczątka takiej osoby jest podstawą honorowania gwarancji.

 

Czyli metodą plug'n'play raczej niczego nie podłączysz. Instalację mniej lub bardziej trzeba będzie przerobić. A piekarnik trzeba podłączyć pod jedną z faz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różnie to bywa, ale zazwyczaj nowoczesne płyty nie mają wtyczki, mało tego, nie mają nawet kabla. Podobnie z piekarnikami, nawet jak mają kabel to nie mają wtyczki. A wszystko po to aby podłączenia dokonał uprawniony elektryk. Zresztą często pieczątka takiej osoby jest podstawą honorowania gwarancji.

 

Czyli metodą plug'n'play raczej niczego nie podłączysz. Instalację mniej lub bardziej trzeba będzie przerobić. A piekarnik trzeba podłączyć pod jedną z faz.

 

Sam nie będę niczego podłączał. Chodziło mi tylko o to czy można wszystko podłączyć pod 3 fazowe gniazdo. Dzięki za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego a podpowiedz mi jeszcze jedno, Przeglądałem oferty płyt czy to indukcyjnych czy to zwykłych ceramicznych i zauważyłem jedą rzecz: niektóre jako zasilanie mają tylko 230V inne 230/400V. Zawsze wydawało mi się, że tego typu urządzenia są tylko pod 400V. Która płyta będzie lepsza, podłączana pod 230 czy 400V?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli większą sprawność uzyskuje się przy płycie na 400V, przy tym będzie rozłożone obciążenie, a nie tylko na 1 fazę.

 

Wyobraźmy sobie taki scenariusz - kuchnia są cztery płytki grzejne i piekarnik wszystko elektryczne: Przeważnie jeśli chodzi o moc takich urządzeń to piekarnik ma 2200W, 2 płytki po 2200W(jedna na stałe 2200W i jedna regulowana 1700W do 2200W, następnie jedna 1700W i jedna 1300W. W piekarniku jest jeszcze wentylator 30W żarówka 20 i ewentualnie silnik od rożna 60W. Razem to 7510 W. Gdybyśmy włączyli wszystko to zapotrzebowanie na prąd takiej kuchni to w przybliżeniu 30A na jednej fazie, a więc w bardzo dużym odsetku przekracza wartość mocy przyłączeniowej domu czy mieszkania. W przypadku instalacji trójfazowej jest to 1/3 tego prądu, a więc ok 10A na fazę co jest do przełknięcia i nie stanowi jakiegoś problemu.

Zawsze podaje się w instrukcji obsługi minimalny amperaż zabezpieczenia dla podłączenia takiego urządzenia do napięcia 230V i 400V. Niemniej producenci chcą, aby ich urządzenia były kupowane i do mieszkań stąd możliwość podłączenia do 230V ale zapominają o jednym aby takie urządzenie pracowało musi być spełniony warunek jednoczesności załączenia który wynosi 30% urządzeń elektrycznych i mocy podłączonej w domu.Najczęściej się to sprawdza ale...są i możliwości instalacji (czyli grubości przewodów) i zabezpieczeń (czyli amperażu zabezpieczeń)

 

Co do sprawności samych urządzeń to to czy grzałka/promiennik jest podłączona do 230V czy 400V to zależy jedynie jak jest skonstruowane jej wewnętrzne połączenie, ale gdy nie ma większych spadków napięć sprawność jest taka sama.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Reasumując, lepiej kupować płytę na 400V aby rozłożyć obciążenie na 3 fazy?

 

Tak.

 

Choć to też taka trochę ściema, moja TEKA ma możliwość podłączenia i pod 230 i pod 400V - po prostu w przyłączu były zworki które w opcji 400V trzeba było poprostu zdemontować. Przypuszczam że w większości innych płyt jest podobnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak.

 

Choć to też taka trochę ściema, moja TEKA ma możliwość podłączenia i pod 230 i pod 400V - po prostu w przyłączu były zworki które w opcji 400V trzeba było poprostu zdemontować. Przypuszczam że w większości innych płyt jest podobnie.

Masz słuszność te zworki są w 90% kuchniach i to niezależnie czy są wolnostojące(zespolone z piekarnikiem) czy do zabudowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...