krisfour 11.11.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 ... poborem prądu? Nie mam mozliwości podłączenia pod siłę, a z tego co wiem to przy podłączeniu pod 220 to jest wiekszy pobór prądu bo słabiej grzeje i dłużej wtedy trzeba (albo cos w tym stylu). Jak to jest z tym kosztami? Czy podłączać pod 220 czy raczej nie jest to opłacalne? Jako, że sprzetu jeszcze nie kupiłem to mam opcje wybrać pytę na gaz, a piekarnik elektryczy (podłączony oczywiście pod 220V).Co zrobić? Z góry dzięki za pomocpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 11.11.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 witam Polecam lekturę http://forum.muratordom.pl/kuchenka-elektryczna,t78729.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawson81 20.04.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Witam serdecznie,Posiadam starą wolnostojącą kuchnię elektryczną podłącząną pod gniazdo 3 fazowe. Planuję wymianę na płytę i piekarnik w zabudowie. Z tego co widzę większość piekarników jest pod 230V. Czy mogę płytę i taki piekarnik podłączyć pod to gniazdo 3 fazowe, czy do piekarnika muszę przygotować zwykłe gniazdko na 220/230V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.04.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Różnie to bywa, ale zazwyczaj nowoczesne płyty nie mają wtyczki, mało tego, nie mają nawet kabla. Podobnie z piekarnikami, nawet jak mają kabel to nie mają wtyczki. A wszystko po to aby podłączenia dokonał uprawniony elektryk. Zresztą często pieczątka takiej osoby jest podstawą honorowania gwarancji. Czyli metodą plug'n'play raczej niczego nie podłączysz. Instalację mniej lub bardziej trzeba będzie przerobić. A piekarnik trzeba podłączyć pod jedną z faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawson81 21.04.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Różnie to bywa, ale zazwyczaj nowoczesne płyty nie mają wtyczki, mało tego, nie mają nawet kabla. Podobnie z piekarnikami, nawet jak mają kabel to nie mają wtyczki. A wszystko po to aby podłączenia dokonał uprawniony elektryk. Zresztą często pieczątka takiej osoby jest podstawą honorowania gwarancji. Czyli metodą plug'n'play raczej niczego nie podłączysz. Instalację mniej lub bardziej trzeba będzie przerobić. A piekarnik trzeba podłączyć pod jedną z faz. Sam nie będę niczego podłączał. Chodziło mi tylko o to czy można wszystko podłączyć pod 3 fazowe gniazdo. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.04.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Czyli literalnie - pod gniazdko nie można. Pod 3 fazy jak najbardziej, wręcz jest zalecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawson81 22.04.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Kolego a podpowiedz mi jeszcze jedno, Przeglądałem oferty płyt czy to indukcyjnych czy to zwykłych ceramicznych i zauważyłem jedą rzecz: niektóre jako zasilanie mają tylko 230V inne 230/400V. Zawsze wydawało mi się, że tego typu urządzenia są tylko pod 400V. Która płyta będzie lepsza, podłączana pod 230 czy 400V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 22.04.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 To zalezy czego oczekujeszJa jak patrzylem te 4-5 lat temu, to plyty na 230V byly w stanie grzac (mocno) w tym samym czesie tylko 2 z 4-rech pol (pozostale 2 dawaly minimalne grzanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawson81 22.04.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Czyli większą sprawność uzyskuje się przy płycie na 400V, przy tym będzie rozłożone obciążenie, a nie tylko na 1 fazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.04.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Czyli większą sprawność uzyskuje się przy płycie na 400V, przy tym będzie rozłożone obciążenie, a nie tylko na 1 fazę. Wyobraźmy sobie taki scenariusz - kuchnia są cztery płytki grzejne i piekarnik wszystko elektryczne: Przeważnie jeśli chodzi o moc takich urządzeń to piekarnik ma 2200W, 2 płytki po 2200W(jedna na stałe 2200W i jedna regulowana 1700W do 2200W, następnie jedna 1700W i jedna 1300W. W piekarniku jest jeszcze wentylator 30W żarówka 20 i ewentualnie silnik od rożna 60W. Razem to 7510 W. Gdybyśmy włączyli wszystko to zapotrzebowanie na prąd takiej kuchni to w przybliżeniu 30A na jednej fazie, a więc w bardzo dużym odsetku przekracza wartość mocy przyłączeniowej domu czy mieszkania. W przypadku instalacji trójfazowej jest to 1/3 tego prądu, a więc ok 10A na fazę co jest do przełknięcia i nie stanowi jakiegoś problemu. Zawsze podaje się w instrukcji obsługi minimalny amperaż zabezpieczenia dla podłączenia takiego urządzenia do napięcia 230V i 400V. Niemniej producenci chcą, aby ich urządzenia były kupowane i do mieszkań stąd możliwość podłączenia do 230V ale zapominają o jednym aby takie urządzenie pracowało musi być spełniony warunek jednoczesności załączenia który wynosi 30% urządzeń elektrycznych i mocy podłączonej w domu.Najczęściej się to sprawdza ale...są i możliwości instalacji (czyli grubości przewodów) i zabezpieczeń (czyli amperażu zabezpieczeń) Co do sprawności samych urządzeń to to czy grzałka/promiennik jest podłączona do 230V czy 400V to zależy jedynie jak jest skonstruowane jej wewnętrzne połączenie, ale gdy nie ma większych spadków napięć sprawność jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawson81 22.04.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Reasumując, lepiej kupować płytę na 400V aby rozłożyć obciążenie na 3 fazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.04.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Reasumując, lepiej kupować płytę na 400V aby rozłożyć obciążenie na 3 fazy? Tak. Choć to też taka trochę ściema, moja TEKA ma możliwość podłączenia i pod 230 i pod 400V - po prostu w przyłączu były zworki które w opcji 400V trzeba było poprostu zdemontować. Przypuszczam że w większości innych płyt jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.04.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Tak. Choć to też taka trochę ściema, moja TEKA ma możliwość podłączenia i pod 230 i pod 400V - po prostu w przyłączu były zworki które w opcji 400V trzeba było poprostu zdemontować. Przypuszczam że w większości innych płyt jest podobnie. Masz słuszność te zworki są w 90% kuchniach i to niezależnie czy są wolnostojące(zespolone z piekarnikiem) czy do zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawson81 23.04.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Dzięki Koledzy za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts