Adamol 12.11.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Poroterm 44, podobnie jak inne ściany jednowarstwowe np. z BK są wystarczająco ciepłe, chyba, że budujesz dom pasywny. Ale w takim domu ściana jest tylko elementem systemu, nawet samo usytuowanie okien i pomiesczeń zględem stron świata jest niezwykle znaczące, nie wspominając o wentylacji obligatoryjnie mechanicznej z reku. W "normalnym" domu ściana jednowarstwowa stanowi i tak najcieplejszy element. Samo docieplanie ścian nawet do granic absurdu nie załatwi sprawy. Warto poczytać o domach pasywnych lub nawet energooszczędnych. W moim przekonaniu ocieplenie takiej ściany po jednym sezonie na podsatwie odczucia, że jest zbyt chłodno lub zbyt duże są koszty ogrzewania jest błędnym myśleniem. Ciekawe skąd facet wiedział, że to właśnie sciany są winne, a nie okna, dach lub wentylacja, a może ogrzewanie ma skopane lub po prostu źle ustawione. Pierwszy sezon zresztą nie jest miarodajny, jeśli dom miał dużo wilgoci technologicznej, a ogrzewanie nie było prawidłowo wyregulowane. Należy w takim przypadku zrobić audyt energetyczny, gdyż najpewniej nadmierne ubytki ciepła nie są przez ściany, tylko przez jakieś inne mostki termiczne i ocieplenie nie przyniesie oczekwanych efektów. Efekt energetyczny liczy się także porównując spodziewane efekty ekonomiczne z poniesionymi kosztami, wiec jeśli coś się zwraca przez 20 lat, to efekt ekonomiczy jest zerowy, a może i ujemny biorąc pod uwagę np. możliwość zainwestowania tej kasy w coś innego. Nie jestem fanatykiem jednowarstwowych, pomimo, że mam taką, ale docieplanie jednowarstwowej jest bez sensu. Jak sie chce mieć trochę lepsze parametry ściany, to po prostu dwuwarstwowa lub trój i już. Ale nie należy oczekiwać, że będzie sie płacić znaczaco niższe rachunki niż sąsiad z portermem lub BK bez ocieplenia. Ale chyba warto mieć lepsze parametry? Czy jest jeszcze jakiś ważniejszy wyznacznić niż parametry cieplne? Poza tym koszt wykonania ściany 2W jest porównywalny z 1W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 12.11.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Haha dobre dobre, dziekuje wszystkim za odpowiedzi juz wlasciwe zrezygnowalem ze sciany 1w pth 44 - wydaje mi sie to jednak zbyt ryzykowne. poza tym okazalo sie, ze osoba, ktora namawiala mnie na pth 44 miala niestety w tym maly interes, a wlasciwie duzy - no i zaproponowana cena 10,99zł za sztuke to jednak dosyc sporo moim skromnym zdaniem, zwlaszcza ze ktos tu napisal, ze w poznaniu ma oferte za 8 zł z hakiem - kolejnym razem przekoanlem sie ze interesy ze "znajomymi" to nie zawsze najlepszy pomysl. W zwiazku z tym pozostaje mi wybor - z czego sciana - gazobeton czy ceramika - no i sposob ocieplenia styropian czy welna - powiem tak w tej chwili wydaje mi sie ze najlepszy bylby gazobeton z welna - jak piszecie rodzaj sciany ma mnijsze znaczenie - a welna jest jednak lepszym ocieplaczem niz styropian - chyba ze mnie ktos poprawi jedna kwestia a'propos styropianu - w czym jest gorszy od welny? czy faktem jest ze nie oddycha takjak welna? aaa dodam jeszcze ze dom to benedytk IV http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt4/rzuty.php 240 m2 pow uzytkowej, po podlodze troche iwecej ogrzewanie ma byc PC glownie z podlogowka oprocz sypialni pozdrawiam Ja wybrałem styropian... Co do oddychania, to od tego jest wentylacja, a nie ściany, więc koniecznie wentylacja mechaniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 12.11.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 co daje sumę ok. 150 zl/m kw nie wiem jak to zrobiłeś bo w Łodzi za taką absurdalną kwotę to tylko spółdzielnie ocieplają, gdzie wiadomo w tej kwocie zawarta jest również gratyfikacja pieniężna dla przewodniczącego komisji przetargowej, oraz VAT ZUS i podatki a wracając do PTH koszt systemowego nadproża i ocieplenie systemowe wieńca doliczyłeś ?? albo wziąłeś pod uwagę cenę zaprawy i tynku ciepłochronnego ?? 150 zl za m kw. ocieplenia to : welna 75 zl, klej, siatka, tynk itp. ok. 25 zl (calosc welna plus tynki podano mi w paru hurtowniach jako 100 zl) plus robocizna ok. 50 zl.Taniej, niż 50 zl (robocizna) nikogo nie znalazlem, za tyle mi zresztą ocieplali piwnice (razem z jej izolacją ).Cen Pothrermu itp. , nie kalkulowalem, bo nie mialem takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 13.11.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Droższa nie koniecznie...Ale napewno zimniejsza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.11.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 zazwyczaj dawało się wkładkę ze styro, tam, gdzie szedł materiał o innym oporze cieplnym, właśnie w celu wyrównania oporów całej powierzchni; więc i z nadprożami można sobie poradzićniekoniecznie muszą być systemowei tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 13.11.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 zazwyczaj dawało się wkładkę ze styro, tam, gdzie szedł materiał o innym oporze cieplnym, właśnie w celu wyrównania oporów całej powierzchni; więc i z nadprożami można sobie poradzić niekoniecznie muszą być systemowe i tyle w temacie dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 13.11.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 my od 03 czerwca 2006r mieszkamy w domu zbudowanym w technice 1W - ściana wykonana z PTH 44,5 z zaprawą termo /bodajże PTH TM/, na zewnątrz tradycyjna obrzutka cem-wapienna i na to Weber terranowa silikat. Ściana bez docieplenia. Ogrzewamy gazem ziemnym, powierzchnia domu 105m2 /projekt Muratora D53 spokojny/, w dzień temp. 20,5 st. w godzinach 6-8 i 14-21, potem 18,5 st Najwyższy rachunek za gaz w ubiegłym sezonie /w zimie/ CO + CWU wyniósł dokładnie 256 zł. Dla niedowiarków mogę zeskanowac f-rę. Faktem jest, że układac PTH trzeba niezwykle starannie. Do tego mamy okna Urzędowskiego drewniane Galux, tak samo drzwi wejściowe, stropodach wyizolowany wełną grubości 25cm. Dlatego nie zdecyduję się na dodatkowe ocieplanie. Dla mnie nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 13.11.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 taniej,szybciej i tak samo ciepłoAmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 13.11.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 chociaż jeden więcej rozsądnie myślący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 14.11.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Napewno nie taniej, może szybciej, napewno nie cieplej...Ale każdy swoje chwali....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 14.11.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 ściana z porotherm 44 na ciepłochronnej zaprawie U=0.31 jak ktoś jest z tego zadowolony to jego sprawa. resztę można policzyć, ogrzewanie drożeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 14.11.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam, właśnie jestem na etapie wyboru materiału na ściany zewnętrzne, i polecano mi porotherm o grubosci 44cm - podobno nie trzeba juz tego ocieplac - czy ktos ma takie rozwiazanie? majster mowi ze i tak bede pozniej ocieplal - wowczas bylo by to nieoplacalne wiec stad moj dylemat. czy cena 10zł za porotherm 44 cm to dobra cena? pozdrawiam Ja wybrałem Poro 38 ale bede docieplał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.11.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 i czym to docieplisz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 14.11.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 i czym to docieplisz ?? styro 10 lub 12. Tak czy siak musze ocieplic poniewaz bede ociepal styrodurem fundamenty ,a ze ma on chyba cos ok 5 cm grubosci to musze dac styro min 8 na kapinos. Ale styro 8 chyba ma podobną cene do 10 więc wezme 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 14.11.2007 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 adamol - nie na miejscu jest podważanie osiągniętych przeze mnie wyników w zakresie zuzycia gazu i rachunków za ogrzewanie - liczby nie kłamią. Mogę zeskanowac wszystkie f-ry za 2006r i obecnie do dnia dzisiejszego za gaz - mówią same za siebie. Owszem budowanie z PTH może i droższe ale w ogólnym rozrachunku np BK + styro + tynk szlachetny silkat to wg mnie te same koszty co u mnie PTH + tynk silikatowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 15.11.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Jak się mądrale od styropianowych ociepleń uprą to nie da rady:). Powielany tu przepis na mega "tani" i mega "ciepły" dom: - koniecznie 2W ze styro - koniecznie super mega szczelne okna i drzwi - koniecznie super zajefajna wentylacja mechaniczna Co jeszcze wam sprzedali? Wykłócanie się o U nie ma najmniejszego sensu. Wszystkie 3 technologie 1W 2W 3W, mają swoje plusy i minusy, a dobrze wykonane gwarantują zblizony komfort cieplny. Większość strat ciepła to wentylacja i źle ocieplone pozostałe elementy konstrukcji, a nie ścainy:) Mozna sie przewalać "argumentami" że drożej, że zimniej w nieskończoność. Moim skromnym zdaniem najważniejszy jest rozsądek i zdrowe podejscie do budowy bez wzgledu na to czy 1W, czy 2W powinnismy pamietać o połozeniu domu wzgledem stron świata, ekonomicznie zaprojektowanej bryle, wnętrzu i układize pomieszczeń. Cegła to znikomy wydatek w skali całej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.11.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Jak się mądrale od styropianowych ociepleń uprą to nie da rady:). Powielany tu przepis na "tani" i "ciepły" dom: - koniecznie 2W ze styro - koniecznie super mega szczelne okna i drzwi - koniecznie super zajefajna wentylacja mechaniczna Co jeszcze wam sprzedali? Wykłócanie się o U nie ma najmniejszego sensu. Wszystkie 3 technologie 1W 2W 3W, mają swoje plusy i minusa, a dobrze wykonane gwarantują zblizony komfort cieplny. Większość strat ciepła to wentylacja i źle ocieplone pozostałe elementy a nie ścainy:) Mozna sie przewalać "argumentami" że drożej, że zimniej w nieskończoność. Moim skromnym zdaniem najważniejszy jest rozsądek i zdrowe podejscie do budowy bez wzgledu na to czy 1W, czy 2W. się podpisuję wszystkimi kopytkami howkh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 15.11.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Tak samo robię jak adam2007 - docieplać będę styropianem "12". pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 15.11.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 adamol - nie na miejscu jest podważanie osiągniętych przeze mnie wyników w zakresie zuzycia gazu i rachunków za ogrzewanie - liczby nie kłamią. Mogę zeskanowac wszystkie f-ry za 2006r i obecnie do dnia dzisiejszego za gaz - mówią same za siebie. Owszem budowanie z PTH może i droższe ale w ogólnym rozrachunku np BK + styro + tynk szlachetny silkat to wg mnie te same koszty co u mnie PTH + tynk silikatowy. Ja ich nie podważam! Nie miałem takiego zamiaru. Też kiedyś zastanawiałem się nad ścianą 1W. I wyszło mi: - trudno wykonać (ten wątek pojawia się bardzo często); - oddychanie - chwyt marketingowy - a przede wszystkim jest zimniejsza Więc jaki jest logiczny powód, dla którego warto wybrać 1W ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 15.11.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Jak się mądrale od styropianowych ociepleń uprą to nie da rady:). Powielany tu przepis na mega "tani" i mega "ciepły" dom: - koniecznie 2W ze styro - koniecznie super mega szczelne okna i drzwi - koniecznie super zajefajna wentylacja mechaniczna Co jeszcze wam sprzedali? Poproszę o rozwinięcie myśli..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts