Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatki do betonu -temperatury ujemne-stosowac?

kachna28

Recommended Posts

Za dwa dni ma przyjśc ekipa robic u nas pierwszą wylewkę -chudziak (u nas chudziaka robi się często po ścianach działowych -taka dziwna technologia). No i teraz pytanie -czy skoro nocą temperatury spadają nawet do -10 stopni a w dzień ledwo sięgają +4 -to czy do betonu dodac jakiś specjalny środek do stosowania w niskich temp.? Jeśli tak to jaki? Jak to się przedstawia cenowo mniej więcej? Wylewka na parterze -grubośc 10cm powierzchnia 65metrów.

Najlepiej pogadaj w betoniani bo onie powinni wiedziec najlepiej

U mnie będzie beton z betoniarki. Jutro kupuję cement i piach i nie wiem czy brac coś jeszcze? :-?

Oki ale mozesz podjechac do betoniarni sie sie zapytac nie?! jak bedziesz w hurtowni to ludzie ktorzy sprzedaja cement tez powinni sie na tym znac

Ja bym się jednak zastanawial nad zamowieniem gruszki. W ciagu 1 h masz wylany caly poziom. Policz ile wyjdzie ci cementu ile zwirku oraz ile za to wezma robotnicy. Z gruszki masz pewnosc ze bedzie to jednolita masa.

W sumie nie slyszalem aby dzialowki robic przed chudaikiem i sie pytam na czym one stoja ??

Ja bym się jednak zastanawial nad zamowieniem gruszki. W ciagu 1 h masz wylany caly poziom. Policz ile wyjdzie ci cementu ile zwirku oraz ile za to wezma robotnicy. Z gruszki masz pewnosc ze bedzie to jednolita masa.

W sumie nie slyszalem aby dzialowki robic przed chudaikiem i sie pytam na czym one stoja ??

Grucha za drogo wyjdzie -tu mi się koszt zamknie w ok MAX1500zl (grucha ponad 2tys) A ściany stoją na fundamentach :)

Grucha za drogo wyjdzie -tu mi się koszt zamknie w ok 1500zl (grucha ponad 3tys) A ściany stoją na fundamentach :)

Czyli sa to sciany nosne wewnetrzne.

Po ile u Was beton bo wychodzi ze 6,5 m3 B10 (bo taki sie bierze na chudziak) wynosi ponad 460 zł.

Ja płaciłem po 210 netto co w Twoim przypadku daje 1665 brutto.

Transport miałem w cenie. Sadze ze juz zdecydowalas ale zadzwon do betoniarni i się zapytaj i sama przelic jeszcze raz.

Wczoraj mi zaczynali układać kostkę brukową na podjeździe - układali krawężniki i wybetonowali uskok w połączeniu krawężnika i asfaltu - miejscami na grubość 10cm , na długości około 6 metrów , szerokość około 20cm.

Fachowcy nie dodali żadnych dodatków do betonu przeciw zamarzaniu - a w nocy było około -3 stopnie - ciekawe co z tym betonem będzie - sam się zastanawiam ...

No to nikt nic nie dodawał? Nie chcę żeby mi spękało....

kachna28 -> Deitermann - robi takie dodatki - ale ja ich nie stosowałem - mnie lali chudziak i płytę w lecie .

Jeżeli myślisz teraz lać - bezwzględnie poszukaj takich dodatków - ja bym sie bał lać beton solo ... - w nocy może przy gruncie przymrozić i do 10 stopni ...

Za dwa dni ma przyjśc ekipa robic u nas pierwszą wylewkę -chudziak (u nas chudziaka robi się często po ścianach działowych -taka dziwna technologia). No i teraz pytanie -czy skoro nocą temperatury spadają nawet do -10 stopni a w dzień ledwo sięgają +4 -to czy do betonu dodac jakiś specjalny środek do stosowania w niskich temp.? Jeśli tak to jaki? Jak to się przedstawia cenowo mniej więcej? Wylewka na parterze -grubośc 10cm powierzchnia 65metrów.

Okna i drzwi zabezpiecz folią. Ziemia to niezły akumulator ciepła a co za tym idzie potężny grzejnik. Jeżeli masz gotowy dach, lub strop nad parterem to temperatura wewnątrz podniesie Ci się powyżej 0, procesy chemiczne w betonie też wpłyną na podniesienie temperatury.

Okna i drzwi zabezpiecz folią. Ziemia to niezły akumulator ciepła a co za tym idzie potężny grzejnik. Jeżeli masz gotowy dach, lub strop nad parterem to temperatura wewnątrz podniesie Ci się powyżej 0, procesy chemiczne w betonie też wpłyną na podniesienie temperatury.

Dach i strop są, z tym zabezpieczaniem okien to problem może byc -bo drzwi tarasowe (a raczej otwór na nie) ma szerokośc 4m i wysokośc 2,4m :roll: