kachna28 11.11.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Za dwa dni ma przyjśc ekipa robic u nas pierwszą wylewkę -chudziak (u nas chudziaka robi się często po ścianach działowych -taka dziwna technologia). No i teraz pytanie -czy skoro nocą temperatury spadają nawet do -10 stopni a w dzień ledwo sięgają +4 -to czy do betonu dodac jakiś specjalny środek do stosowania w niskich temp.? Jeśli tak to jaki? Jak to się przedstawia cenowo mniej więcej? Wylewka na parterze -grubośc 10cm powierzchnia 65metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 11.11.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Najlepiej pogadaj w betoniani bo onie powinni wiedziec najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 11.11.2007 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Najlepiej pogadaj w betoniani bo onie powinni wiedziec najlepiej U mnie będzie beton z betoniarki. Jutro kupuję cement i piach i nie wiem czy brac coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 11.11.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Najlepiej pogadaj w betoniani bo onie powinni wiedziec najlepiej U mnie będzie beton z betoniarki. Jutro kupuję cement i piach i nie wiem czy brac coś jeszcze? Oki ale mozesz podjechac do betoniarni sie sie zapytac nie?! jak bedziesz w hurtowni to ludzie ktorzy sprzedaja cement tez powinni sie na tym znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 11.11.2007 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Ale myślałam, że ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia w tym względzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 11.11.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Moze ktos ma doswiadczenia ale jak jutro kupujesz to moze byc ciezko z uzyskaniem odpowiedzi. Jak ktos Ci napisze to spoko ale zakladaj najgorsza wersje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 11.11.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Ja bym się jednak zastanawial nad zamowieniem gruszki. W ciagu 1 h masz wylany caly poziom. Policz ile wyjdzie ci cementu ile zwirku oraz ile za to wezma robotnicy. Z gruszki masz pewnosc ze bedzie to jednolita masa. W sumie nie slyszalem aby dzialowki robic przed chudaikiem i sie pytam na czym one stoja ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 11.11.2007 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Ja bym się jednak zastanawial nad zamowieniem gruszki. W ciagu 1 h masz wylany caly poziom. Policz ile wyjdzie ci cementu ile zwirku oraz ile za to wezma robotnicy. Z gruszki masz pewnosc ze bedzie to jednolita masa. W sumie nie slyszalem aby dzialowki robic przed chudaikiem i sie pytam na czym one stoja ?? Grucha za drogo wyjdzie -tu mi się koszt zamknie w ok MAX1500zl (grucha ponad 2tys) A ściany stoją na fundamentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 11.11.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Ja bym się jednak zastanawial nad zamowieniem gruszki. W ciagu 1 h masz wylany caly poziom. Policz ile wyjdzie ci cementu ile zwirku oraz ile za to wezma robotnicy. Z gruszki masz pewnosc ze bedzie to jednolita masa. W sumie nie slyszalem aby dzialowki robic przed chudaikiem i sie pytam na czym one stoja ?? Grucha za drogo wyjdzie -tu mi się koszt zamknie w ok 1500zl (grucha ponad 3tys) A ściany stoją na fundamentach Czyli sa to sciany nosne wewnetrzne. Po ile u Was beton bo wychodzi ze 6,5 m3 B10 (bo taki sie bierze na chudziak) wynosi ponad 460 zł. Ja płaciłem po 210 netto co w Twoim przypadku daje 1665 brutto. Transport miałem w cenie. Sadze ze juz zdecydowalas ale zadzwon do betoniarni i się zapytaj i sama przelic jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.11.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Wczoraj mi zaczynali układać kostkę brukową na podjeździe - układali krawężniki i wybetonowali uskok w połączeniu krawężnika i asfaltu - miejscami na grubość 10cm , na długości około 6 metrów , szerokość około 20cm.Fachowcy nie dodali żadnych dodatków do betonu przeciw zamarzaniu - a w nocy było około -3 stopnie - ciekawe co z tym betonem będzie - sam się zastanawiam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.11.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 NIC nie będzie się działo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.11.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 NIC nie będzie się działo ... - myślisz ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.11.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 11.11.2007 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 No to nikt nic nie dodawał? Nie chcę żeby mi spękało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 11.11.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 No to nikt nic nie dodawał? Nie chcę żeby mi spękało.... kachna28 -> Deitermann - robi takie dodatki - ale ja ich nie stosowałem - mnie lali chudziak i płytę w lecie . Jeżeli myślisz teraz lać - bezwzględnie poszukaj takich dodatków - ja bym sie bał lać beton solo ... - w nocy może przy gruncie przymrozić i do 10 stopni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 11.11.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Za dwa dni ma przyjśc ekipa robic u nas pierwszą wylewkę -chudziak (u nas chudziaka robi się często po ścianach działowych -taka dziwna technologia). No i teraz pytanie -czy skoro nocą temperatury spadają nawet do -10 stopni a w dzień ledwo sięgają +4 -to czy do betonu dodac jakiś specjalny środek do stosowania w niskich temp.? Jeśli tak to jaki? Jak to się przedstawia cenowo mniej więcej? Wylewka na parterze -grubośc 10cm powierzchnia 65metrów. Okna i drzwi zabezpiecz folią. Ziemia to niezły akumulator ciepła a co za tym idzie potężny grzejnik. Jeżeli masz gotowy dach, lub strop nad parterem to temperatura wewnątrz podniesie Ci się powyżej 0, procesy chemiczne w betonie też wpłyną na podniesienie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 11.11.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Za dwa dni ma przyjśc ekipa robic u nas pierwszą wylewkę -chudziak (u nas chudziaka robi się często po ścianach działowych -taka dziwna technologia). No i teraz pytanie -czy skoro nocą temperatury spadają nawet do -10 stopni a w dzień ledwo sięgają +4 -to czy do betonu dodac jakiś specjalny środek do stosowania w niskich temp.? Jeśli tak to jaki? Jak to się przedstawia cenowo mniej więcej? Wylewka na parterze -grubośc 10cm powierzchnia 65metrów. Okna i drzwi zabezpiecz folią. Ziemia to niezły akumulator ciepła a co za tym idzie potężny grzejnik. Jeżeli masz gotowy dach, lub strop nad parterem to temperatura wewnątrz podniesie Ci się powyżej 0, procesy chemiczne w betonie też wpłyną na podniesienie temperatury. Dach i strop są, z tym zabezpieczaniem okien to problem może byc -bo drzwi tarasowe (a raczej otwór na nie) ma szerokośc 4m i wysokośc 2,4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 11.11.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Zbij stelaż z desek, obij folią i rozeprzyj w otworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.11.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 No to nikt nic nie dodawał? Nie chcę żeby mi spękało.... To nie betonuj przy tych temperaturach. Chemią można W RAZIE KONIECZNOSCI nadrobić temp do -5 deg. Poniżej lepiej nie robić lub zrobić oplandekowanie i grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 12.11.2007 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Już kupiłam -taki dodatek w płynie (nie pamiętam nazwy -stoi w garażu), 0,75l na 50kg cementu, temperatura stosowania -do minus 10. Baniak 5l -24zł, produkt polski. Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts