Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

max powierzchnia zabudowy

remx

Recommended Posts

Mam ograniczenia w postaci max powierzchni zabudowy 10%- tzw wyłączenia z powierzchni biologicznie czynnej

Wiem że w powierzchnię tę wlicza się drogę do garażu (nawet jeżeli nie jest wyłożona żadnymi płytami), wlicza się szambo (nawet jeżeli nad nim leży metr ziemi na której posadzone są np kwiatki.

A przynajmniej tak mi twierdzą w gminie Brwinów.

Podobno reguluje to jakieś rozporządzenie Wojewody Mazowieckiego.

Czy ktoś wie jak dotrzeć do tego rozporządzenia? A może jak obejść ten problem.

W ostateczności mogę nie mieć w planie tarasów, co by mnie uratowało. Dobudowałbym je później. Chyba nie ma jakichś przeciwwskazań technicznych. A jak to się ma do ewentualnych kontroli. Rozumiem że przed zasiedleniem ktoś z nadzoru ogląda taki budynek. A po takim oglądzie mógłbym ruszyć z tarasami.

Mam dużą działkę i nie spodziewałem się że się nie będę na niej mieścił.

To może już ktoś przechodził przez próby załatwienia w urzędzie gminnym zwiększenia powierzchni wyłączonej z powierzchni biologicznie czynnej. Chętnie posłucham rad. Wiem że wojewoda mazowiecki ustalił odgórny limit na 30% procent wyłączenia na tego typu obszarach, a w mojej gminie jest to zmniejszone do 10%

U mnie jest 15%, z zaznaczeniem, że 10 % to powierzchnia zabudowy, a 5% to podjazdy. Zeby to obejsc mozna podjazdy rysować jako dwa pasy pod kola samochodu, tarasów w ogóle nei rysowac. Moj architekt sprawdzal kiedys, co jest uznawane za taka powierzchnie. Mogę się dowiedziec.

Jesli to sa lasy, to mozna złozyc wniosek do wojewody o inwydualne zwiększenie tej powierzchni. W urzędzie mazowickim jest jakis naczelny lesnik. Moj wniosek dotyczacy poprzedniej dzialki ( zwiekszenie do 28%) lezy juz chyba rok be odpowiedzi, ale ja nie chodzę za tym. Inni sobie załatwiaja takie decyzje.

Mam na ten temat rozporządzenie Wojewody Mazowieckiego

W powierzchnię biologicznie czynną NIE wlicza się m.in.

-szamba, dojazdów i dojść

-powierzchni żwirowych i ażurowych, zieleni na dachu

-powierzchni zabudowanej nad gruntem (rozumiem że wyłączenie powierzchni biologicznie czynnej to rzut krawędzi dachu a nie obrys muru)

Też planuję nie uwzględniać tarasu, a dojście zrobić na drodze będącej dojazdem (nie oddzielne) i dojazd w postaci dwóch pasów (a nie na szerokość całej drogi). Ale to za mało. Chyba będę musiał zrezygnować z garażu. Jest to dla mnie trudne bo mam dużą działkę i nie mogę jej wykorzystać

• 7 years później...
Mam na ten temat rozporządzenie Wojewody Mazowieckiego

W powierzchnię biologicznie czynną NIE wlicza się m.in.

-szamba, dojazdów i dojść

-powierzchni żwirowych i ażurowych, zieleni na dachu

-powierzchni zabudowanej nad gruntem (rozumiem że wyłączenie powierzchni biologicznie czynnej to rzut krawędzi dachu a nie obrys muru)

Czy może ktoś ma jakiś namiar na takie rozporządzenie wojewody?

Poza tym czy z takich rozporządzenia wojewody korzystają gminy przy wydawaniu WZ lub uchwalając MPZP? Czy z takich rozporządzeń korzysta się także przy wydawaniu PNB domku jednorodzinnego gdy na terenie obowiązuje MPZP? Czy zwykły człowiek jak chce wybudować swój domek i mając MPZP tez musi jeszcze uwzględniać takie rozporządzenia wojewody czy tylko odnosić się do "Prawa budowlanego", "Warunków technicznych budynków" i MPZP?

• 2 months później...
Czy może ktoś ma jakiś namiar na takie rozporządzenie wojewody?

Pewnie chodzi o to: II. Rozporządzenie Wojewody Mazowieckiego Nr 117 z 3 sierpnia 2000 r. w sprawie zmiany Rozporządzenia Wojewody Warszawskiego z 29 sierpnia 1997 r. w sprawie utworzenia obszaru chronionego krajobrazu na terenie woj. warszawskiego (Dz. Urz. Woj. Maz. Nr 93, poz.911)

nie znalazłem tego dokumentu w sieci. Za to znalazłem odnośnik do definicji:

13) powierzchni biologicznie czynnej - należy przez to rozumieć, zapis § 1 pkt. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia Wojewody Warszawskiego z dnia 29 sierpnia 1997r. tj.” część działki budowlanej, na gruncie rodzimym, która pozostaje niezabudowana powierzchniowo lub kubaturowo w głąb gruntu, na nim oraz nad nim; nie stanowiącą nawierzchni dojazdów i dojść pieszych, pokrytą trwałą roślinnością lub użytkowaną rolniczo. Typową powierzchnią biologicznie czynną są tereny zieleni towarzyszące zabudowie, w tym zadrzewienia Lz, zakrzewienia, trawniki, powierzchniowe zbiorniki wodne, uprawy rolne. W szczególności za powierzchnię biologicznie czynną nie uznaje się: zieleni projektowanej na dachach budynków oraz budowli naziemnych i podziemnych, nawierzchni żwirowych, grysowych i ażurowych,

* Ustanowienie strefy chronionego krajobrazu

http://www.siskom.waw.pl/komunikacja/kolej/LK7/lk7_ros_2011-05_zal8_10_pozostale.pdf

Ale rozporządzenie ministerialne ma chyba większą moc prawną niż rozporządzenie wojewody...

2 lata potem wydano nowe rozporządzenie - tym razem minister: Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Gdzie jest inna definicja powierzchni:

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

...

22. powierzchni terenu biologicznie czynnej - rozumie się przez to grunt rodzimy pokryty roślinnością oraz wodę powierzchniową na działce budowlanej, a także 50% sumy nawierzchni tarasów i stropodachów, urządzonych jako stałe trawniki lub kwietniki na podłożu zapewniającym ich naturalną wegetację, o powierzchni nie mniejszej niż 10 m2,

Tak to przynajmniej wygląda. Pytanie, która definicja jest obowiązująca...

Edytowane przez alus

Od 2 lat ta „definicja” jest zmieniona – właśnie ze względu na nadinterpretacje urzędników.

22) terenie biologicznie czynnym – należy przez to rozumieć teren z nawierzchnią

ziemna urządzona w sposób zapewniający naturalną wegetację, a także 50%,

powierzchni tarasów i stropodachów z taką nawierzchnią, nie mniejsza jednak niż 10

m2, oraz wodę powierzchniową na tym terenie,

Istotna zmiana dotyczy zamienienia określenia „grunt rodzimy”, na „nawierzchnię ziemną”.

Nie bez znaczenia też jest określenie „naturalna wegetacja” w odniesieniu do całości „zagadnienia” a nie tylko dla stropodachów i tarasów – co powoduje, że np. podjazd „ażurowy” spełnia wymogi tej definicji.

To samo dotyczy szamba – jak jest nad nim trawnik, spełnia wymagania.