kaja 5 12.11.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Jaki jest koszt 1 m kabla prądowego ziemnego, który jest kładziony od skrzynki elektrycznej do budynku. Mój elektryk podał mi kolosalną kwotę do zapłaty, twierdząc że kabel jest bardzo dobrej jakości. Działka jest bardzo duża i tego kabla wykorzystano 70 m b .Krzyknął mi 5000 zł. za sam materiał. Czy ta kwota jest rzeczywiście realna? POMOCY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 12.11.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 W zwszłym tygodniu kupowałem taki kabel i płaciłem 21 zł za 1mb. Czyli wyjdzie niecałe 1500. Dolicz do tego folię (taśmę) - ok. 100-200? zł. Co jeszcze ma być w tych materiałach? Jak dla mnie to za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja 5 12.11.2007 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 z tego co się orientuję to są różne rodzaje takich kabli, dlatego dla pewności jeszcze sprawdzę i podam dokładną nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlolo 13.11.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Dla przyłączy typowej mocy daje się przewód YKY 10mm2. Parę miesięcy temu płaciłem za niego w hurtowni elekt. 19zł z jakimś hakiem za mb. Czy cena jest realna sam sobie odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 13.11.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 poproś o faktu ę z zakupu kabla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 13.11.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 ja zamawiałem ostatnio Czeski kabel yky 10mm chyba 16-17 zł / 1m + gratis jeszcze z 1 m + oczywiscie kopia certyfikatu na kabel patrz --> allegro http://www.allegro.pl/item268589818_yky_5x10_1kv_f_vat_k_ce_hurtownia_super_cena_.html spytaj sie może ile chce za robocizne ustal pierw a potem powiedz ze ty dostarczysz kabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.11.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dobry kabel kosztuje dużo u mnie w tym roku energetyka ciągła na swój koszt pod sam dom skrzynkę było tego ok 100m i rozmawiałem z pracownikiem ile taki kabel kosztuje powiedział ze ten kosztuje 100zł metr. Od Licznika do domu kabel ciągnął mi mój znajomy elektryk za 5 metrów kabla dałem 200zł. Cena kabla zależy w dużej mierze od tego gdzie jest kupiony czy w markecie czy w hurtowni. Jak robiłem instalacje w domu to różnica w cenie za 100m kabla kupionego w markecie była o ponad 100zł nisza niż tego z hurtowni. W hurtowni wyjaśnili mi ze oni nie mogą sobie pozwolić na to żeby sprzedawać ten tani kabel gdyż u nich zaopatrują się duże firmy budowlane i nikt nie zaryzykuje ze inspektor zakwestionuje jakość takiego kabla, ale na cele domowe taki kabel jak najbardziej się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts