Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabel podziemny energetyczny od skrzynki do budynku

kaja 5

Recommended Posts

Jaki jest koszt 1 m kabla prądowego ziemnego, który jest kładziony od skrzynki elektrycznej do budynku. Mój elektryk podał mi kolosalną kwotę do zapłaty, twierdząc że kabel jest bardzo dobrej jakości. Działka jest bardzo duża i tego kabla wykorzystano 70 m b .Krzyknął mi 5000 zł. za sam materiał. Czy ta kwota jest rzeczywiście realna? POMOCY!!!

:(

ja zamawiałem ostatnio Czeski kabel yky 10mm chyba 16-17 zł / 1m + gratis jeszcze z 1 m + oczywiscie kopia certyfikatu na kabel

patrz --> allegro :) http://www.allegro.pl/item268589818_yky_5x10_1kv_f_vat_k_ce_hurtownia_super_cena_.html

spytaj sie może ile chce za robocizne :) ustal pierw a potem powiedz ze ty dostarczysz kabel :D

Dobry kabel kosztuje dużo u mnie w tym roku energetyka ciągła na swój koszt pod sam dom skrzynkę było tego ok 100m i rozmawiałem z pracownikiem ile taki kabel kosztuje powiedział ze ten kosztuje 100zł metr. Od Licznika do domu kabel ciągnął mi mój znajomy elektryk za 5 metrów kabla dałem 200zł. Cena kabla zależy w dużej mierze od tego gdzie jest kupiony czy w markecie czy w hurtowni. Jak robiłem instalacje w domu to różnica w cenie za 100m kabla kupionego w markecie była o ponad 100zł nisza niż tego z hurtowni. W hurtowni wyjaśnili mi ze oni nie mogą sobie pozwolić na to żeby sprzedawać ten tani kabel gdyż u nich zaopatrują się duże firmy budowlane i nikt nie zaryzykuje ze inspektor zakwestionuje jakość takiego kabla, ale na cele domowe taki kabel jak najbardziej się nadaje.