ochikarka 12.11.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Witam proszę o pomoc - mam robione meble u stolarza ( w tym dwa blaty do ławy i stołu) z drewna egzotycznego - palisander i tu moje pytanie czy lepiej je potraktować lakierem matowym czy olejem ? Chodzi mi głównie o utrzymanie czystości , uszkodzenia itd co lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 12.11.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Z tego, co wyczytałam w mądrych książkach, lepiej jest najpierw CIENKO polakierować drewno. Podobno olej chłonie kurz i pozwala na jego wnikanie w pory, dlatego w podręczniku do konserwacji antyków zalecają najpierw cienko polakierować, a potem pastowac lub woskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 13.11.2007 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Badija - dzięki wielkieHej kto ma meble drewniane proszę o pomoc ! - muszę dokonać wyboru . Stolarz pozostawił mi wybór ponieważ są wady i zalety zarówno lakieru jak i oleju. Lakier - łatwiejszy w utrzymaniu ( jednak kiedy dojdzie do uszkodzenia trzeba całość lakierować)Olej - trudniejszy w utrzymaniu ( jednak łatwiej jest naprawić - wystarczy zetrzeć dane miejsce i potraktować olejem)Przypomina mi to problem wyboru podłogi - olejować czy lakierować hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 13.11.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 ...Przypomina mi to problem wyboru podłogi - olejować czy lakierować hi hi... Może ja czepiam się ale czy stolarz meblowy nie powinien znać dwóch innych technik? W/g mnie powinien umieć nałożyć politurę albo wosk. Meble z politurą mają zabójczy połysk i trójwymiarowy rysunek drewna, meble woskowane wyglądają prawie jak lakierowane ale posiadają łatwość renowacji powierzchni olejowanych. Ale ja mogę gadać od rzeczy w końcu jestem tylko parkieciarzem... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 13.11.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Ja bym olejowała, ale ja bym wszystko olejowała Niestety tam gdzie pytałam to zawsze droższa metoda była jeśli chodzi o meble PS. a o lakierowaniu antyków to pierwsze słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 13.11.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Argumentacja była dorzeczna, mnie to "teoretycznie" przekonuje. Żeby nie kłaść na drewno bezpośrednio powłoki, która jednocześnie wnika w strukturę drewna i chłonie kurz. Autorzy radzili, aby najpierw zabezpieczyć przed wnikaniem w pory, a potem dopiero woskować. Nie była to oczywiście powiastka o rekontrukcji mebli XVII wiecznych, która wymagałaby zastosowania technik porównywalnych z technikami historycznymi, żeby meblowi przywrócic pierwotny wygląd, ani o politurowaniu, ale o konserwacji drewna, które się lubi i chciałoby się, aby zachowało swe walory jak najdłużej. Poza tym zastrzegłam, że wiedza jest zaledwie "wyczytana". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 13.11.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Pewnie, tylko po co woskować, albo pastować coś, co jest polakierowane? Albo się lakieruje, albo woskuje, albo olejuje, albo robi politurę i nie dotyka na wszelki wypadek Potem preparaty pielęgnacyjne odpowiednio do wykończenia, ale nie wosk na lakier - jak to ma się trzymać jedno na drugim? Poza tym co to znaczy, że chłonie kurz??? A deska do krojenia? Też chłonie? Przecież ją się właśnie olejem zabezpiecza... przejęzyczyłam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 14.11.2007 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 kurcze może cos jeszcze wyjaśnię - chyba źle trochę opisałam moje meble hi hi - one będą z palisandru ale tu chodzi o fornir - to meble nowoczesne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.11.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Jak fornirowane to chyba jednak lakier lepszy. Bo sens olejowania drewna (poza wyglądem) jest w tym, że olej w nie wnika i zabezpiecza. Nie wiem czy przy fornirze ma to sens Olej wg mnie ładniej wygląda - drewno jest takie naturalne, w dotyku również, jak surowe. A czy cenowo to wygląda tak samo? Bo jak ja się dowiadywałam o olejowanie mebli, to mi wszyscy wykonawcy mówili, że to byłoby dużo drożej, bo to ręczna robota (polerowanie), a lakier się nakłada natryskowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 14.11.2007 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 cena jest ta sama - tylko mam problem z wyborem bo lubię ładne rzeczy ale też nie lubię nadmiernie sprzątać ( chyba ja wszyscy) . Będe miała dwa stoły a często mam gości więc wylana kawka, soczek .................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 14.11.2007 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 będe miała podobny stółhttp://foto2.m.onet.pl/_m/1a3a237c9bc76167f209e00b732444ce,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.11.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Szczęściara - też bym chciała, żeby mi kto powiedział, że cena ta sama Jeśli to jest stół, to zwiększona upierdliowść dbania o olej chyba się nie liczy, bo i tak trzeba bez przerwy pucować - zostaje tylko kwestia innych środków. A olejowane drewno łatwiej naprawić jak się zarysuje - stoły są narażone na tego typu uszkodzenia. W zasadzie samo się naprawia w trakcie pielęgnacji Ja bym olejowała, ale jak już wspomniałam, mogę nie być obiektywna w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 14.11.2007 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dzięki ok - może ktoś jeszcze ma jakieś uwagi i porady . Dam znać co wybrałam bo muszę już dziś podjąć decyzję - ostatecznie jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawus 14.11.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 w Castoramie jest specjalny dział z lakierami, woskami, olejami dla profesjonalistów, można tam też kupić lakiery które dają efekt woskowania - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 14.11.2007 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dzięki bardzo za wszystkie informacje - właśnie widziałam się ze stolarzem i wybrałam olej ( tak jak pisałaś ok) - pokazał mi próbki lakierowanego palisandru i potraktowanego olejem ( wygląda super). Pozornie wymaga więcej pielęgnacji ale przy uszkodzeniu latwiej jest naprawić - więc postawiłam na olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.11.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dzięki bardzo za wszystkie informacje - właśnie widziałam się ze stolarzem i wybrałam olej ( tak jak pisałaś ok) - pokazał mi próbki lakierowanego palisandru i potraktowanego olejem ( wygląda super). Pozornie wymaga więcej pielęgnacji ale przy uszkodzeniu latwiej jest naprawić - więc postawiłam na olej No właśnie - pozornie Stół i tak regularnie się czyści, z czego by on nie był A ten wygląd Żywe drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.11.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Ja mam woskowany, ale cały drewniany, z bardzo grubej dechy i to w ogóle był stół na taras, ale tak nam się spodobał, że stoi w salonie. Tylko, że to taki bardzo surowy mebel, lakier w ogóle by do niego nie pasował.Twój stół z palisandru będzie pewnie takim eleganckim stołem jadalnianym, jeśli to fornir, to może lepiej polakierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 15.11.2007 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 kofi - dzieki już podjęłam decyzje że olej - wygląda super a co do użytkowania to się wszystko okaże później , Mam tylko nadzieję że nie będę musiała cały czas latać ze ściereczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 15.11.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Powinnaś mniej latać, niż przy lakierze - olejowane się nie elektryzuje zdaje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkrzyszt 20.11.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 witaj jeśli juz jest zaolejowane to poczekaj niech to pieknie sobie wyschnie i połóż na to wosk a potem polerowanie i to napewno bedą piękne meble żaden lakier.Politura tez pięna ale to już sztuka położyć dobrze .Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts