Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

meble lakierowane czy olejowane ?

ochikarka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Badija - dzięki wielkie

Hej kto ma meble drewniane proszę o pomoc ! - muszę dokonać wyboru . Stolarz pozostawił mi wybór ponieważ są wady i zalety zarówno lakieru jak i oleju.

Lakier - łatwiejszy w utrzymaniu ( jednak kiedy dojdzie do uszkodzenia trzeba całość lakierować)

Olej - trudniejszy w utrzymaniu ( jednak łatwiej jest naprawić - wystarczy zetrzeć dane miejsce i potraktować olejem)

Przypomina mi to problem wyboru podłogi - olejować czy lakierować hi hi

...Przypomina mi to problem wyboru podłogi - olejować czy lakierować hi hi...

Może ja czepiam się ale czy stolarz meblowy nie powinien znać dwóch innych technik? :o W/g mnie powinien umieć nałożyć politurę albo wosk. Meble z politurą mają zabójczy połysk i trójwymiarowy rysunek drewna, meble woskowane wyglądają prawie jak lakierowane ale posiadają łatwość renowacji powierzchni olejowanych. :) Ale ja mogę gadać od rzeczy w końcu jestem tylko parkieciarzem... . :p

Argumentacja była dorzeczna, mnie to "teoretycznie" przekonuje. Żeby nie kłaść na drewno bezpośrednio powłoki, która jednocześnie wnika w strukturę drewna i chłonie kurz. Autorzy radzili, aby najpierw zabezpieczyć przed wnikaniem w pory, a potem dopiero woskować. Nie była to oczywiście powiastka o rekontrukcji mebli XVII wiecznych, która wymagałaby zastosowania technik porównywalnych z technikami historycznymi, żeby meblowi przywrócic pierwotny wygląd, ani o politurowaniu, ale o konserwacji drewna, które się lubi i chciałoby się, aby zachowało swe walory jak najdłużej.

Poza tym zastrzegłam, że wiedza jest zaledwie "wyczytana".

Pewnie, tylko po co woskować, albo pastować coś, co jest polakierowane? Albo się lakieruje, albo woskuje, albo olejuje, albo robi politurę i nie dotyka na wszelki wypadek :wink: Potem preparaty pielęgnacyjne odpowiednio do wykończenia, ale nie wosk na lakier - jak to ma się trzymać jedno na drugim?

Poza tym co to znaczy, że chłonie kurz???

A deska do krojenia? Też chłonie? Przecież ją się właśnie olejem zabezpiecza...

przejęzyczyłam się :oops:

Jak fornirowane to chyba jednak lakier lepszy. Bo sens olejowania drewna (poza wyglądem) jest w tym, że olej w nie wnika i zabezpiecza. Nie wiem czy przy fornirze ma to sens :roll:

Olej wg mnie ładniej wygląda - drewno jest takie naturalne, w dotyku również, jak surowe. A czy cenowo to wygląda tak samo?

Bo jak ja się dowiadywałam o olejowanie mebli, to mi wszyscy wykonawcy mówili, że to byłoby dużo drożej, bo to ręczna robota (polerowanie), a lakier się nakłada natryskowo :roll:

Szczęściara - też bym chciała, żeby mi kto powiedział, że cena ta sama :wink:

Jeśli to jest stół, to zwiększona upierdliowść :oops: dbania o olej chyba się nie liczy, bo i tak trzeba bez przerwy pucować - zostaje tylko kwestia innych środków. A olejowane drewno łatwiej naprawić jak się zarysuje - stoły są narażone na tego typu uszkodzenia. W zasadzie samo się naprawia w trakcie pielęgnacji :wink: Ja bym olejowała, ale jak już wspomniałam, mogę nie być obiektywna w tym zakresie :p

Dzięki bardzo za wszystkie informacje - właśnie widziałam się ze stolarzem i wybrałam olej ( tak jak pisałaś ok) - pokazał mi próbki lakierowanego palisandru i potraktowanego olejem ( wygląda super). Pozornie wymaga więcej pielęgnacji ale przy uszkodzeniu latwiej jest naprawić - więc postawiłam na olej

Dzięki bardzo za wszystkie informacje - właśnie widziałam się ze stolarzem i wybrałam olej ( tak jak pisałaś ok) - pokazał mi próbki lakierowanego palisandru i potraktowanego olejem ( wygląda super). Pozornie wymaga więcej pielęgnacji ale przy uszkodzeniu latwiej jest naprawić - więc postawiłam na olej

No właśnie - pozornie :D Stół i tak regularnie się czyści, z czego by on nie był :D A ten wygląd :o Żywe drewno :D

Ja mam woskowany, ale cały drewniany, z bardzo grubej dechy i to w ogóle był stół na taras, ale tak nam się spodobał, że stoi w salonie. Tylko, że to taki bardzo surowy mebel, lakier w ogóle by do niego nie pasował.

Twój stół z palisandru będzie pewnie takim eleganckim stołem jadalnianym, jeśli to fornir, to może lepiej polakierować?