Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy istnieje przepis o budowaniu na nie swojej ziemi ?

Gagata

Recommended Posts

Czyli, ja i mój facet kupujemy działkę jako wspólwłasność. Dajemy w użyczenie ojcu mojego faceta, który buduje na naszej ziemi dom. On musi wykazać w skarbówce, że wydatkował pieniądze na budowę domu i wykaże. Wtedy rozwiążemy umowę użyczenia i dom będzie nasz ;))

Tak to mam rozumieć??

Teoretycznie mozna tak powiedzieć, lecz w "zyciu" i zgodnie z przepisami prawa wygląda to tak, ze własność budynku, trwale związanego z grutem, nabywa właściciel gruntu, a ten, kto teren dzierżawił lub użytkował, ma prawo jedynie do nakładów na wzniesiony obiekt. Inymi słowy, użytkownik nie może posiadać prawa własności do budynku wraz z terenem, a ma jedynie prawo do ewentualnego zwrotu nakładów, poniesionych na zbudowanie tego obiektu przez właściciela gruntu.

Dodatkowo, nigdy nie bedzie mógł sprzedać domu - no chyba, że za zgodą wlasciciela gruntu.

O to właśnie chodzi, bo działka i dom ma być dla nas. Ojciec ma tylko za swoje pieniadze wybudować dom, o musi to wykazać w rachunkach. Czyli nam pasuje.

A na razie i tak czekamy na uregulowanie służebności drogi, a trwa to juz chyba 3 misiące bo księgi "migrują". Ale załatwia to sprzedający. Na razie mamy tylko umowę przedwstępną.

A ja bym już chciała budować.... :roll: