sSiwy12 07.12.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Czyli, ja i mój facet kupujemy działkę jako wspólwłasność. Dajemy w użyczenie ojcu mojego faceta, który buduje na naszej ziemi dom. On musi wykazać w skarbówce, że wydatkował pieniądze na budowę domu i wykaże. Wtedy rozwiążemy umowę użyczenia i dom będzie nasz ) Tak to mam rozumieć?? Teoretycznie mozna tak powiedzieć, lecz w "zyciu" i zgodnie z przepisami prawa wygląda to tak, ze własność budynku, trwale związanego z grutem, nabywa właściciel gruntu, a ten, kto teren dzierżawił lub użytkował, ma prawo jedynie do nakładów na wzniesiony obiekt. Inymi słowy, użytkownik nie może posiadać prawa własności do budynku wraz z terenem, a ma jedynie prawo do ewentualnego zwrotu nakładów, poniesionych na zbudowanie tego obiektu przez właściciela gruntu. Dodatkowo, nigdy nie bedzie mógł sprzedać domu - no chyba, że za zgodą wlasciciela gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 08.12.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 O to właśnie chodzi, bo działka i dom ma być dla nas. Ojciec ma tylko za swoje pieniadze wybudować dom, o musi to wykazać w rachunkach. Czyli nam pasuje. A na razie i tak czekamy na uregulowanie służebności drogi, a trwa to juz chyba 3 misiące bo księgi "migrują". Ale załatwia to sprzedający. Na razie mamy tylko umowę przedwstępną. A ja bym już chciała budować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts