jadek 12.11.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Witam co myślicie o obudowach kupionych w marketach? czy one się nadaja czy jest sens je kupować czy też lepiej kupić w jakimś dedykowanym sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 12.11.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 obudowa jak obudowa , kwestia estetyki pewnie i jakości zastosowanych materiałów , przecież ta z marketu to tez kawałek suporeksu , piaskowaca , czy innego materiału , tyle że trzeba to poskładać do kupy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 13.11.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Tylko w marketach jest najczęściej obudowaz najcieńszego marmuru, zazwyczaj 2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 13.11.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 U mnie to dośc odległy temat, ale już robiłam "rekonesans". Miałam nr tel do speca od kominków, który robił u większości znajomych. Przyjechał z katalogiem -dośc pokaźnych rozmiarów -fotki jego realizacji -kominki jakie sobie zamarzysz. Problem pojawił się przy konkretnej wycenie wybranego przez nas modelu. Planujemy kominek w nowoczesnym stylu -płaska płyta marmutu lub trawertynu -od podłogi do sufitu z "pęknięciem" w środku (pewnie wiecie o co chodzi bo mnóstwo osób na forum ma cos takiego). Pan nie potrafił powiedziec ile? musi przesłac wymiary do salonu w Rzeszowie, oni muszą miec wycene kamieniarza -czyli zarobic musi cały "łańcuszek" ludzi po drodze W końcu wyszło że ta obudowa to ok 8-10tys zł (bez montażu!). Pożegnałam pana ozięble i zasiadłam do netu. Znalazłam kilka zakładów kominiarskich w promieniu 100km i przesłałam im mailem zdjęcie upatrzonego kominka. Po kilku dniach dostałam wycenę z kilku zakładów: płyta marmuru wraz z wycięciem na wkład i "zygzakiem"- cena pomiędzy 2,5tys a 6tys Tak więc, gdy nadejdzie czas -pojadę po tą płytę i osobiście ją sobie przywiozę (mamy samochód dostawczy). A speca poszukam tylko do złożenia tego "do kupy" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 13.11.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Ja swój wkład kominkowy zamierzam obudować cegłą szamotową i kaflami od podłogi po sufit i zrobić, tzw. kominko-piec. Chodzi mi o akumulowaniu ciepła w domu, starym wypróbowanym sposobem a nie uważam idiotyczne odizolowywanie się od niego wełnami, gips-kartonami czy też inną tandetą.Była już zresztą wcześniej nie jedna dyskusja na ten temat na forum.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.11.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 U mnie to dośc odległy temat, ale już robiłam "rekonesans". Miałam nr tel do speca od kominków, który robił u większości znajomych. Przyjechał z katalogiem -dośc pokaźnych rozmiarów -fotki jego realizacji -kominki jakie sobie zamarzysz. Problem pojawił się przy konkretnej wycenie wybranego przez nas modelu. Planujemy kominek w nowoczesnym stylu -płaska płyta marmutu lub trawertynu -od podłogi do sufitu z "pęknięciem" w środku (pewnie wiecie o co chodzi bo mnóstwo osób na forum ma cos takiego). Pan nie potrafił powiedziec ile? musi przesłac wymiary do salonu w Rzeszowie, oni muszą miec wycene kamieniarza -czyli zarobic musi cały "łańcuszek" ludzi po drodze W końcu wyszło że ta obudowa to ok 8-10tys zł (bez montażu!). Pożegnałam pana ozięble i zasiadłam do netu. Znalazłam kilka zakładów kominiarskich w promieniu 100km i przesłałam im mailem zdjęcie upatrzonego kominka. Po kilku dniach dostałam wycenę z kilku zakładów: płyta marmuru wraz z wycięciem na wkład i "zygzakiem"- cena pomiędzy 2,5tys a 6tys Tak więc, gdy nadejdzie czas -pojadę po tą płytę i osobiście ją sobie przywiozę (mamy samochód dostawczy). A speca poszukam tylko do złożenia tego "do kupy" .dodaj resztę materiału i koszt tego speca i wyjdzie to samo albo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.11.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 pelsona napisał a swój wkład kominkowy zamierzam obudować cegłą szamotową i kaflami od podłogi po sufit i zrobić, tzw. kominko-piec. Chodzi mi o akumulowaniu ciepła w domu, starym wypróbowanym sposobem a nie uważam idiotyczne odizolowywanie się od niego wełnami, gips-kartonami czy też inną tandetą. Była już zresztą wcześniej nie jedna dyskusja na ten temat na forum. Też o czymś takim myślę, na to konto mam 600 cegieł takich starych rozbiórkowych chyba stuletnich i zamierzam nimi omurować kominek tarnava 18kW. U mnie dodatkowym akumulatorem będzie komin, którego wnętrze tworzą rury kamionkowe omurowane cegłą. Także nie tylko będzie grzała ściana-obudowa na parterze ale i komin na poddaszu, taki testowaliśmy przez lata w poprzednim naszym domu, był ciepły jeszcze wiele godzin po wygaśnięciu paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 14.11.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Zygmor, z tym kominem też mi się podoba tylko powiedz co jest między tym wkładem a cegłą??pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.11.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Zaprawa wapienna z niewielkim dodatkiem cementu, wychodzi z tego bardzo elastyczna zaprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 14.11.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 A ja u siebie chcę zasypać granulatem keramzytu. Mam pustaki kominowekeramzytobetonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 14.11.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 ja mam kominek obudowany starymi kaflami piecowymi, podoba nam się efekt wizualny (nie cierpię piaskowca i chcieliśmy coś rustykalnego), dodatkowo jak taki kominek trochę podziała to te kafle bardzo trzymają ciepło - jestem z niego zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 14.11.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 U mnie kominek ma byc obudowany -nie wiem w zasadzie czym (jakś cegłą, bloczkami cośtakiego)-ale ma powstac po prostu biała ściana do samego sufitu -na to potem ewentualnie przykleimy kamień. Teraz pytanie -czy myślicie, żeby obudowac ten kominek przed tynkami? Będą gipsowe z agregatu i miałabym ogd razu "na gotowo"... ale z drugiej strony tynki będą przed wylewkami Na jakim etapie wy robiliście kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.11.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 U mnie kominek ma byc obudowany -nie wiem w zasadzie czym (jakś cegłą, bloczkami cośtakiego)-ale ma powstac po prostu biała ściana do samego sufitu -na to potem ewentualnie przykleimy kamień. Teraz pytanie -czy myślicie, żeby obudowac ten kominek przed tynkami? Będą gipsowe z agregatu i miałabym ogd razu "na gotowo"... ale z drugiej strony tynki będą przed wylewkami Na jakim etapie wy robiliście kominek? ja robie teraz , czyli po malowaniu i po ułożeniu płytek na podłodze, czyli na samym końcu, jedynie w miejscu przyszłego kominka nie ma płytek . Wcześniej nie mogliśmy sie zdecydować, co byśmy chcieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 14.11.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 tak sie podepne pod temat czy wie ktos moze jaki bedzie wymiar kominka z Makrotermu po odubowaniu zakladajac ze zrobi sie najciensza mozliwa obudowe z GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 20.11.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 tak sie podepne pod temat czy wie ktos moze jaki bedzie wymiar kominka z Makrotermu po odubowaniu zakladajac ze zrobi sie najciensza mozliwa obudowe z GK Głębokość ok 60 cm a szerokość ok 110 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 20.11.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 tak sie podepne pod temat czy wie ktos moze jaki bedzie wymiar kominka z Makrotermu po odubowaniu zakladajac ze zrobi sie najciensza mozliwa obudowe z GK Głębokość ok 60 cm a szerokość ok 110 cm ok dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts