Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie murłaty

anpi

Recommended Posts

A'propos łączenia dociepleń styropian-wełna jak wymurowaliście sciany szcytowe swego domu (dach dwuspadowy). Spotkałem się w wielu domach z sytuacją gdzie szczyty byly wyciagnięte do wysokości gornej krawędzi krokwi. takie rozwiązanie nie pozwala na łączenie dociepleń poddasza z dociepleniem zew. budynku, powstaje tam ogromny most cieplny. :(

Moje rozwiązanie jest następujące: wymurować szczyty na wysokość: górna krawędź krokwi minus grubość docieplenia jaki planuję na zew. budynku, następnie przykleić styropian na zakończonej ścianie szczytowej tak aby wystawał za zew. krawędź ściany o grubość tego styropianu abyśmy w momencie wykonywania docieplenia zew. dojechali styropianem to tego przyklejonego wcześniej. w ten sposób będziemy mieli kontynuacje docieplenia na skosach poddasza użytkowego.

Inna sytuacja to ściana sczytowa która przechodzi przez poddasze użytkowe i dalej przez strych nieużytkowy az do kalenicy, w miejscu przejścia tej ściany takze powstaje most cieplny ponieważ na strychu nieuzytkowym panuje taka temperatura jak na zew. :-?

Moje rozwiązanie jest następujące: docieplić tę część szczytu która biegnie przez strych nieużytkowy nie tylko od zew. bo to nic nie daje ale także od środka tak aby połączyć się z wełną w stropie nad poddaszem użytkowym.

Proszę o uwagi zwłaszcza te krytyczne ponieważ ja jak narazie wad tego rozwiązania nie widzę, no poza oczywistą jaką są koszty dodatkowe. W moim przypadku to ok 23 m2 styropianu.

Pozdrawiam :wink:

ja mam tak : ocieplenie elewacji dochodzi do folii dachowej z jakąś tam minimalną szczeliną , a od strony poddasza pomiędzy styropian z elewacji a murłatę włożyłem wełnę mineralną ocieplająs skosy poddasza.

No to mam tak samo, ale skądś mi wieje na poddaszu i nie wiem skąd. Nie mam podbitki i podejrzewam że ptaki wyciągnęły trochę wełny :-? Tym bardziej, że poprzedniej zimy tak nie było.

ja mam tak : ocieplenie elewacji dochodzi do folii dachowej z jakąś tam minimalną szczeliną , a od strony poddasza pomiędzy styropian z elewacji a murłatę włożyłem wełnę mineralną ocieplająs skosy poddasza.

No to mam tak samo, ale skądś mi wieje na poddaszu i nie wiem skąd. Nie mam podbitki i podejrzewam że ptaki wyciągnęły trochę wełny :-? Tym bardziej, że poprzedniej zimy tak nie było.

Docieplenie poddasza ma sie nijak do wiatru na poddaszu bo od tego chroni wiatroizolacja, czyli folia która powinna byc polozona po welnie jesli tego nie ma lub zrobione niedbale bedzie wialo pomimo dobrego ulozenia welny a podbitka na dachu nie ma tutaj zbytniego znaczenia.

Ja też mam pytanie o ocieplenie murłaty. Wiem, że ocieplenie elewacji (ściana dwuwarstwowa) musi "spotkac się" z ociepleniem dachu. U mnie murarze obmurowali murłatę z zewnątrz cegłą (nie było tego w projekcie), która jest wyższa od murłaty i "na styk' dochodzi do folii dachowej. Nawet szpilki tam nie wetknę nie mówiąc o wełnie :( (ani z zewnątrz ani wewnątrz budynku). Pordźcie coś:

http://foto1.m.onet.pl/_m/8e532fa9879b217e304213fcf8b32e25,5,19,0.jpg

Ja też mam pytanie o ocieplenie murłaty. Wiem, że ocieplenie elewacji (ściana dwuwarstwowa) musi "spotkac się" z ociepleniem dachu. U mnie murarze obmurowali murłatę z zewnątrz cegłą (nie było tego w projekcie), która jest wyższa od murłaty i "na styk' dochodzi do folii dachowej. Nawet szpilki tam nie wetknę nie mówiąc o wełnie :( (ani z zewnątrz ani wewnątrz budynku). Pordźcie coś:

Najprościej to wywalić tę cegłę i docieplić jak powinno być.

Najprościej to wywalić tę cegłę i docieplić jak powinno być.

To znowu mi tam za duża dziura zostanie... Poza tym jakoś nie uśmiecha mi się manewrowanie łomem lub młotkiem na styku folii dachowej żeby wywalic cegłę :(

Nie ma innej mozliwsci skoro w miejscu gdzie powinna byc izolacja jest cegla to trzeba ta cegle wywalic, delikatnie pukac mlotkiem od strony poddasza, cegla po cegle powinny odchodzic i jeszcze sie upewnic ze nikt nie stoi pod sciana ponizej. Sam robilem kiedys dokladnie tak samo. Nie bylo problemow. Dasz rade. Powodzenia

Docieplenie poddasza ma sie nijak do wiatru na poddaszu bo od tego chroni wiatroizolacja, czyli folia która powinna byc polozona po welnie jesli tego nie ma lub zrobione niedbale bedzie wialo pomimo dobrego ulozenia welny a podbitka na dachu nie ma tutaj zbytniego znaczenia.

Folia między płytami G-K a wełną to paroizolacja, a nie wiatroizolacja.

Są specjalne do klejenia folii na poddaszu, używałem takich w Niemczech jakieś 3-4 lata temu produkowane przez Ceresita. Fakt nie były one tanie. :( I masz rację nie były na bazie typowego silikonu, konsystencją przypominał silikon akrylowy.

To może spytam inaczej - ktoś z forum miał klejoną do ścian folię paroizolacyjną na poddaszu?

To może spytam inaczej - ktoś z forum miał klejoną do ścian folię paroizolacyjną na poddaszu?

Pewnie Wszyscy mają - bo kto by mieszkał w "odwróconym durszlaku" :)

Ja zapewne połączę z folią pod wylewką ;)

Oczywiście, nie mogłam się powstrzymać przed tym kometarzem - z góry przepraszam.

Pozdrawiam.