anpi 14.11.2007 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Pewnie Wszyscy mają - bo kto by mieszkał w "odwróconym durszlaku" Ja zapewne połączę z folią pod wylewką Oczywiście, nie mogłam się powstrzymać przed tym kometarzem - z góry przepraszam. Pozdrawiam. Prawdę mówiąc, nie słyszałem żeby u kogoś kleili folię silikonem do ścian. U mnie kleili taśmą dwustronną do profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbib 14.11.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Pewnie Wszyscy mają - bo kto by mieszkał w "odwróconym durszlaku" Ja zapewne połączę z folią pod wylewką Oczywiście, nie mogłam się powstrzymać przed tym kometarzem - z góry przepraszam. Pozdrawiam. Prawdę mówiąc, nie słyszałem żeby u kogoś kleili folię silikonem do ścian. U mnie kleili taśmą dwustronną do profili. To po to zeby ja zamocowac do skosow, ale czy nie posklejali chociaz poszczegolnych kawalkow ze soba tasma klejaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 14.11.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Pordźcie coś: http://foto1.m.onet.pl/_m/8e532fa9879b217e304213fcf8b32e25,5,19,0.jpg Ja bym docieplił to styropianem przyklejając go z zakładem, nie zdejmując cegieł. I tak pewnie będzie podbitka, która ten wystający z lica ściany styrek zakryje. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbib 14.11.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Pordźcie coś: http://foto1.m.onet.pl/_m/8e532fa9879b217e304213fcf8b32e25,5,19,0.jpg Ja bym docieplił to styropianem przyklejając go z zakładem, nie zdejmując cegieł. I tak pewnie będzie podbitka, która ten wystający z lica ściany styrek zakryje. ??? Ale to nie rozwiązuje problemu kachny28 ponieważ i tak nie będzie można połączyć dociepleń poddasza i elewacji a tak mówi sztuka budowlana. Jeśli nie wywali tych cegieł powstanie tam mostek cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 14.11.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Pordźcie coś: http://foto1.m.onet.pl/_m/8e532fa9879b217e304213fcf8b32e25,5,19,0.jpg Ja bym docieplił to styropianem przyklejając go z zakładem, nie zdejmując cegieł. I tak pewnie będzie podbitka, która ten wystający z lica ściany styrek zakryje. ??? To sie nazywa"zamiatanie pod dywan" Mostek termiczny dalej będzie istniał między dachem a murłatą. Naciąć cegły od wewnątrz i zewnątrz i "delikatnie" młotkiem usunąć. Folii nic sie nie stanie. Należy dobrać kierunek wybijania naciętych cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.11.2007 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 To po to zeby ja zamocowac do skosow, ale czy nie posklejali chociaz poszczegolnych kawalkow ze soba tasma klejaca? Oczywiście, że posklejali. Ale do murłatu przypięli ją takerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbib 15.11.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 czyli jesli nie jest uszczelnione na styku folia-sciana to mozesz czuc przedmuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 15.11.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Naciąć cegły od wewnątrz i zewnątrz i "delikatnie" młotkiem usunąć. Folii nic sie nie stanie. Należy dobrać kierunek wybijania naciętych cegieł. eeeee tam , przeciez te cegly lekko pukniesz i wyciagasz wywalajac je zyskasz jeszcze jedno .... najprawdopodobniej murarze zawineli pape do gory na murlacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 09.12.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A może ktoś wyjasni jak w takim razie docieplić murłate w ścianie 1W??? U mnie bloczek PTH50 kończy się ok. 50 cm poniżej membrany, i jest od strony zewn jest nadmurowany pustakiem 11,5PTH, który kończy się 20cm poniżej membrany. Jest więc ok. 20cm szczelina. Moi fachowcą chcą tak:Cała szczelina będzie wypachana wełna mineralną, która będzie się łączyc z wełną docieplającą skosy. Na to od zewnątrz pójdzie podbitka. Kierownik poleca tak: Podciągnąć cegłą te 20 cm, aż do samej membrany i dalej dopełniamy tą okolicę wełną, która będzie się łączyć z dociepleniem skosów. Wg KB zapewni to ochronę przed wtargnięciem w welnę nieproszonych gości - zwierzaków. Oczywiście na zewn. jeszcze idzie podbitka Ostatnia opcja: Szczelinę od zewnątrz zamknąć styropianem i powstałe pustkę wypełnić wełną łączacą sie z ociepleniem skosów. Ale styropian i tak może byc pokonany przez gryzonie.... Oczywiście na zewn. jeszcze idzie podbitka Pamiętajmy, że chodzi o ścianę 1-warstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 09.12.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 w tym miejscu mozna popelnic bardzo duzo bledow , oto kolejny , czesto popelniany , jest to ucisk folii paroprzepuszczalnej , powodujacy zmniejszenie kanalu wentylacyjnego , w przypadku uzycia niektorych materialow folia ulega uszkodzeniu , mozliwosc plyniecia wody w kierunku kontrlaty http://images25.fotosik.pl/123/5ae4f63809f9b702.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 22.08.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Witam Jakiej wysokości cegłe/suporeks zastosować jako element uzupełniający przy murłacie - nad murowaną ścianą kolankową. Czy dobrze myślę że wysokość cegły powinna wynosić tyle aby pozostawić przestrzeń dokładnie taką ile chcę dać ocieplenia skosów (np : wełna 25cm). http://images49.fotosik.pl/185/cf8fe156bfba972c.jpg następnie konstrukcja skosów (pod k-g) już będzie nachodzić na lico suporeksu? - aby wykonawca mógł bezproblemowo wykończyć narożniki k-g / suporeks? czy folia paroizolacyjna (może dotykać/opierać się na narożniku cegły/suporeksu? czy powinna zostać jakaś minimalna przerwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 22.08.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Witam Jakiej wysokości cegłe/suporeks zastosować jako element uzupełniający przy murłacie - nad murowaną ścianą kolankową. Czy dobrze myślę że wysokość cegły powinna wynosić tyle aby pozostawić przestrzeń dokładnie taką ile chcę dać ocieplenia skosów (np : wełna 25cm). Dokładnie tak i tak mam u rodziców w domu. Pamiętaj jednak aby pozostawić minimalną przestrzeń pomiędzy belką, a tą cegłą. gdyż na belce prawdopodobnie wystąpi punkt rosy i będzie skraplała się woda. http://images49.fotosik.pl/185/cf8fe156bfba972c.jpg następnie konstrukcja skosów (pod k-g) już będzie nachodzić na lico suporeksu? - aby wykonawca mógł bezproblemowo wykończyć narożniki k-g / suporeks? czy folia paroizolacyjna (może dotykać/opierać się na narożniku cegły/suporeksu? czy powinna zostać jakaś minimalna przerwa? Rczej niech się nie opiera. Tam są ruchy powietrza i ta folia delikatnie się rusza. Miną lata delikatnego ruszania i w tym miejscu się przetrze. Oczywiście ty tego nie zobaczysz bo jak już zabudujesz płytą KG to na Amen i nikt tego raczej poprawiał nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 21.12.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Pytanie do specjalistów. Muszę jakoś ocieplić murłatę od góry i teraz się zastanawiam w jaki sposób to zrobić. Czy wystarczy wkleić styropian przycięty maszynką na wymiar? Ma on się stykać z folią paroprzepuszczalną i murłatą? Czy trzeba zostawić np. 1cm na wentylację. Ściana dwuwarstwowa, więc będzie docieplany budynek jeszcze styro grafitowym 12cm. Jak do tego dołożyć wełnę? Ma ktoś może przykładowe zdjęcie? Czy taka murłata nie będzie się pocić? Edit: Dobra, już wiem. Pytanie tylko, jaką przerwę tam zostawić? http://img490.imageshack.us/img490/3886/ocieplenie0bm.png Edit2: Dobra, znalazłem odpowiedź Minimum 2cm czyli przy krokwiach 18cm trzeba dać 15cm ocieplenia w krokwie i robią nam się 3cm przerwy. Do tego 5-10cm na stelażu i jest gites majonez. Edytowane 21 Grudnia 2011 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts