Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie murłaty

anpi

Recommended Posts

Pewnie Wszyscy mają - bo kto by mieszkał w "odwróconym durszlaku" :)

Ja zapewne połączę z folią pod wylewką ;)

Oczywiście, nie mogłam się powstrzymać przed tym kometarzem - z góry przepraszam.

Pozdrawiam.

Prawdę mówiąc, nie słyszałem żeby u kogoś kleili folię silikonem do ścian. U mnie kleili taśmą dwustronną do profili.

Pewnie Wszyscy mają - bo kto by mieszkał w "odwróconym durszlaku" :)

Ja zapewne połączę z folią pod wylewką ;)

Oczywiście, nie mogłam się powstrzymać przed tym kometarzem - z góry przepraszam.

Pozdrawiam.

Prawdę mówiąc, nie słyszałem żeby u kogoś kleili folię silikonem do ścian. U mnie kleili taśmą dwustronną do profili.

To po to zeby ja zamocowac do skosow, ale czy nie posklejali chociaz poszczegolnych kawalkow ze soba tasma klejaca?

Pordźcie coś:

http://foto1.m.onet.pl/_m/8e532fa9879b217e304213fcf8b32e25,5,19,0.jpg

Ja bym docieplił to styropianem przyklejając go z zakładem, nie zdejmując cegieł. I tak pewnie będzie podbitka, która ten wystający z lica ściany styrek zakryje.

???

Ale to nie rozwiązuje problemu kachny28 ponieważ i tak nie będzie można połączyć dociepleń poddasza i elewacji a tak mówi sztuka budowlana. Jeśli nie wywali tych cegieł powstanie tam mostek cieplny.

Pordźcie coś:

http://foto1.m.onet.pl/_m/8e532fa9879b217e304213fcf8b32e25,5,19,0.jpg

Ja bym docieplił to styropianem przyklejając go z zakładem, nie zdejmując cegieł. I tak pewnie będzie podbitka, która ten wystający z lica ściany styrek zakryje.

???

To sie nazywa"zamiatanie pod dywan" :wink:

Mostek termiczny dalej będzie istniał między dachem a murłatą.

Naciąć cegły od wewnątrz i zewnątrz i "delikatnie" młotkiem usunąć.

Folii nic sie nie stanie. Należy dobrać kierunek wybijania naciętych cegieł.

Naciąć cegły od wewnątrz i zewnątrz i "delikatnie" młotkiem usunąć.

Folii nic sie nie stanie. Należy dobrać kierunek wybijania naciętych cegieł.

eeeee tam , przeciez te cegly lekko pukniesz i wyciagasz

wywalajac je zyskasz jeszcze jedno ....

najprawdopodobniej murarze zawineli pape do gory na murlacie

• 4 weeks później...

A może ktoś wyjasni jak w takim razie docieplić murłate w ścianie 1W???

U mnie bloczek PTH50 kończy się ok. 50 cm poniżej membrany, i jest od strony zewn jest nadmurowany pustakiem 11,5PTH, który kończy się 20cm poniżej membrany. Jest więc ok. 20cm szczelina.

Moi fachowcą chcą tak:

Cała szczelina będzie wypachana wełna mineralną, która będzie się łączyc z wełną docieplającą skosy. Na to od zewnątrz pójdzie podbitka.

Kierownik poleca tak:

Podciągnąć cegłą te 20 cm, aż do samej membrany i dalej dopełniamy tą okolicę wełną, która będzie się łączyć z dociepleniem skosów.

Wg KB zapewni to ochronę przed wtargnięciem w welnę nieproszonych gości - zwierzaków. Oczywiście na zewn. jeszcze idzie podbitka

Ostatnia opcja:

Szczelinę od zewnątrz zamknąć styropianem i powstałe pustkę wypełnić wełną łączacą sie z ociepleniem skosów. Ale styropian i tak może byc pokonany przez gryzonie.... Oczywiście na zewn. jeszcze idzie podbitka

Pamiętajmy, że chodzi o ścianę 1-warstwową.

w tym miejscu mozna popelnic bardzo duzo bledow , oto kolejny , czesto popelniany ,

jest to ucisk folii paroprzepuszczalnej , powodujacy zmniejszenie kanalu wentylacyjnego ,

w przypadku uzycia niektorych materialow folia ulega uszkodzeniu , mozliwosc plyniecia wody w kierunku kontrlaty

http://images25.fotosik.pl/123/5ae4f63809f9b702.jpg

• 1 year później...

Witam

Jakiej wysokości cegłe/suporeks zastosować jako element uzupełniający przy murłacie - nad murowaną ścianą kolankową.

Czy dobrze myślę że wysokość cegły powinna wynosić tyle aby pozostawić przestrzeń dokładnie taką ile chcę dać ocieplenia skosów (np : wełna 25cm).

http://images49.fotosik.pl/185/cf8fe156bfba972c.jpg

następnie konstrukcja skosów (pod k-g) już będzie nachodzić na lico suporeksu? - aby wykonawca mógł bezproblemowo wykończyć narożniki k-g / suporeks?

czy folia paroizolacyjna (może dotykać/opierać się na narożniku cegły/suporeksu? czy powinna zostać jakaś minimalna przerwa?

Witam

Jakiej wysokości cegłe/suporeks zastosować jako element uzupełniający przy murłacie - nad murowaną ścianą kolankową.

Czy dobrze myślę że wysokość cegły powinna wynosić tyle aby pozostawić przestrzeń dokładnie taką ile chcę dać ocieplenia skosów (np : wełna 25cm).

Dokładnie tak i tak mam u rodziców w domu. Pamiętaj jednak aby pozostawić minimalną przestrzeń pomiędzy belką, a tą cegłą. gdyż na belce prawdopodobnie wystąpi punkt rosy i będzie skraplała się woda.

http://images49.fotosik.pl/185/cf8fe156bfba972c.jpg

następnie konstrukcja skosów (pod k-g) już będzie nachodzić na lico suporeksu? - aby wykonawca mógł bezproblemowo wykończyć narożniki k-g / suporeks?

czy folia paroizolacyjna (może dotykać/opierać się na narożniku cegły/suporeksu? czy powinna zostać jakaś minimalna przerwa?

Rczej niech się nie opiera. Tam są ruchy powietrza i ta folia delikatnie się rusza. Miną lata delikatnego ruszania i w tym miejscu się przetrze. Oczywiście ty tego nie zobaczysz bo jak już zabudujesz płytą KG to na Amen i nikt tego raczej poprawiał nie będzie.

• 2 years później...

Pytanie do specjalistów. Muszę jakoś ocieplić murłatę od góry i teraz się zastanawiam w jaki sposób to zrobić. Czy wystarczy wkleić styropian przycięty maszynką na wymiar? Ma on się stykać z folią paroprzepuszczalną i murłatą? Czy trzeba zostawić np. 1cm na wentylację. Ściana dwuwarstwowa, więc będzie docieplany budynek jeszcze styro grafitowym 12cm. Jak do tego dołożyć wełnę? Ma ktoś może przykładowe zdjęcie? Czy taka murłata nie będzie się pocić?

Edit:

Dobra, już wiem. Pytanie tylko, jaką przerwę tam zostawić?

http://img490.imageshack.us/img490/3886/ocieplenie0bm.png

Edit2: Dobra, znalazłem odpowiedź ;) Minimum 2cm czyli przy krokwiach 18cm trzeba dać 15cm ocieplenia w krokwie i robią nam się 3cm przerwy. Do tego 5-10cm na stelażu i jest gites majonez.

Edytowane przez klaudiuszozo