reotaksja 12.11.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Witam Wszystkich:)Wprowadzenie:działka na którą chciałabym uzyskać taką decyzję ma w przeznaczeniu terenu wpisane "brak planu" a w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy - część działki leży na terenie przeznaczonym pod zabudowę jednorodzinną i usługi, częśc w tzw strefie ekologicznej. Przed podziałem wchodziła w skład działki rolnej o pow. 1,5ha zabudowanej budynkiem mieszkalnym i budynkiem z przeznaczeniem pod agroturystykę z funkcją gastronomiczną. Po podziale ta część działki ma 0.82ha, jest częściowo zalesiona młodymi(poniżej 15 lat) drzewami, częściowo to łąka - jest niezabudowana. Planuję rozbudowę istniejącego już, na drugiej uzyskanej z podziału działce budynku restauracyjnoagroturystycznego, o częśc noclegową która ma powstać na działce niezabudowanej, ale do tego musze mieć decyzję o zabudowie - załatwioną pozytywnie. Tymczasem dowiedziałam się, że nie mam na to szans, bo:- zmiana planu zagospodarowania gminy,( a raczej stworzenie go bo nie istnieje), aby teren przerobić na "pod zabudowę" to sprawa bliżej nieokreślonej przyszłości, w gminie jedyną odpowiedzią jest "nie wiem"- cała ta ziemia przed podziałem była rolnicza a teraz ta część działki ma mniej niż 1 ha, więc zgodnie z przepisami nawet na zabudowania gospodarcze zgody nie dostanę. Bardzo proszę o odpowiedź, - czy jest taki przepis, który umiemozliwi wydanie pozytywnej decyzji o zabudowie ze wzgledu na rozmiar działki- czy są od niego jakieś odstępstwa i gdzie powinnam się udać w razie załatwienia odmownego mojego wniosku Dodam, że restauracja jest jedyną w gminie, i przynosi jej znaczący dochód w postaci opłat koncesyjnych i podatku gruntowego. Będę wdzięczna za wszelką pomoc Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts