alpin 06.08.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 muszę doprowadzić wodę do działki jest to dokładnie 40 m. po lini prostej bez zadnych przeszkód i na koncu trójnik i 20m. do planowanego domuile morze kosztować projekt i robocizna takiego przyłącza budowa w okolicy wrocławia dziękuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinka 17.08.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 mapa - 400,-projekt - 800,-wykonanie - do 10m - 1200,- dalej - 40,-/m,odbiór - 400,-Tak mi powiedziano w okolicach W-wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 20.08.2003 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 od lipca, projekt jest zbędny (to ma się znów zmienić)Wykop można zrobić samemu. Wpięcie do wodociągu i montaż licznika wykonuje urząd (odpłatnie)Suma sumarum, możesz zrobić to za ok. 1000 - 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2003 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 od lipca, projekt jest zbędny (to ma się znów zmienić) Smoku niestety masz rację tylko częściowo - pozwolenie na budowę nie jest wymagane, ale jest wymagane zgłoszenie do którego musisz dołączyć projekt (nie nazywa się on projektem budowlanym, ale czy o nazwę tu chodzi ?) sporządzony przez osobę posiadajacą uprawnienia w tym zakresie i uzgodniony z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych. Wszystko to wynika z następujacych zapisów w prawie budowlanym : Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: .................. 20) przyłączy do budynków: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, .................... Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 - 3 i pkt. 5 – 21, ..................... 2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji. 3. W zgłoszeniu budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19 i 20, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, uzgodniony z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych, wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane. 4. W zgłoszeniu budowy, o której mowa w ust. 1 pkt 4, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, wykonany przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 30.08.2003 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 no własnie projekt jest potrzebny bo już wstępnie rozmawiałem z gosciem co to robi ale jego oferta cenowa jest z dala od moich oczekiwań (1400zł) bez mapy bo mam jeszcze aktualnąmoze ktoś ma namiar na kogoś tanszego buduję się w okolicach kamienca wrocławskiegopozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 31.08.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 projekt - 450zł (wrocław) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 31.08.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 Mam świeże wiadomości,bo przed dwoma dniami zrobiono mi przyłącz e wodoc. do blizniaka we W-wiu.Projekt jest konieczny,bez niego nie można uzyskać uzgodnień z MPWiKKoszt projektu - 450 PLN /robił znajomy/Roboty ziemne - własneInstalacje wraz z materiałem t.j.-wpięcie do ruroc. fi 200 /obejma i nawiercenie/-48 mb rury PE-HD fi 40-zasuwy 3 kpl-zawory kulowe i antyskażeniowe 2 kpl /liczniki darmowe/-odbiórwykonała ekipa z MPWiK,szybko i sprawnie.Zapłaciłem fakturę - 2.140 PLN /za oba bud./Uważam,że przy tej ilości materiałów,to niedrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.08.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 kurcze dobrze myslałem ze chcą mnie naciągnącjak morzecie do proszę jakieś namiary na tych fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 31.08.2003 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 to u góry to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 01.09.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 W okolicach Warszawy projekt przyłącza - 350 PLN - właśnie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 01.09.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 HenoK - jeżeli można małe pytanko (widzę że Jesteś obeznany w tematach ) Czy obecnie (po zmianie przepisów) nadal wymagane są projekty przyłączy (woda, gaz, energia) i czy u każdego branżysty trzeba tak słono płacić. Jeden z forumowiczów stwierdził, iż po zmianie przepisów koszt projektu przyłącza gazu ponosi zakład gazowniczy nie inwestor ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.09.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 HenoK - jeżeli można małe pytanko (widzę że Jesteś obeznany w tematach ) Czy obecnie (po zmianie przepisów) nadal wymagane są projekty przyłączy (woda, gaz, energia) i czy u każdego branżysty trzeba tak słono płacić. Jeden z forumowiczów stwierdził, iż po zmianie przepisów koszt projektu przyłącza gazu ponosi zakład gazowniczy nie inwestor ??? Noel jeżeli byś ten wątek przejrzał to zauważyłbyś, że już o tym pisałem - zobacz mój post z 21-Sie-2003 08:09. Co do kosztów, to w takiej czy innej formie ponosi je końcowy użytkownik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Piotr 06.08.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Witam,Noel mozna prosic namiary na tego projektanta?Tez potrzebuje projekt przylacza wodnego.Mi wlasne jedem krzyknal 1500 zł, wiec jest lekka roznica w cenie. PozdrowieniaPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 06.08.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 U nas koszty były następujące:350 projekt712,29 rury oraz taśma (85mb fi50, 25mb fi 40)263,52 materiały do wcinki452,84 materiały do studzienki wodomierzowej138,04 odbiór przyłacza122 - wykonanie wcinki (wodociągi)270 - geodeta (naniesienie przylacza na mapki) Robocizna własna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 [Czy obecnie (po zmianie przepisów) nadal wymagane są projekty przyłączy (woda, gaz, energia) i czy u każdego branżysty trzeba tak słono płacić. Jeden z forumowiczów stwierdził, iż po zmianie przepisów koszt projektu przyłącza gazu ponosi zakład gazowniczy nie inwestor ???] W OPŁACIE PRZYŁ.ĄCZENIOWEJ WLICZONY JEST KOSZT M.IN. OPRACOWNIA PROJEKTU TECHNICZNEGO GAZOWNIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 I JESZCZE JEDNO.JA ZA OPRACOWANIE PROJEKTU PRZYŁĄCZA WODOCIĄGOWEGO / KANALIZACYJNEGO/ BIORĘ OD KLIENTA 350-450 ZŁ NETTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Globetrotter 29.09.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Ja za projekt zapłaciłem 800-znajomemu. Teraz chciałbym zaoszczędzić na wykonawstwie, ale eksploatator sieci (firma prywatna) żąda wykonawcy z uprawnieniami. Szukam w związku z tym fachowca, który zgodzi się firmować dokumenty a fizyczną pracę zostawi mi. Czy znacie takich w Warszawie i okolicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts