Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ! Mam pewien problem :( .Przez ścianę salonu przechodzi komin.Docelowo miał on służyć do podłączenia piecyka kominkowego.Niestety zapomniano w trakcie budowy o wentylacji.Na dzień dzisiejszy nie mam w salonie żadnego przewodu wentylacynego .Dopływ powietrza z zewnątrz jest do zrobienia .Puści się go pod wylewką .Problem jest z brakiem przewodu wentylacynego .Mam pewien pomysł ,ale nie wiem czy mogę tak zrobić. Przewód kominowy ma 25 cm długości ,około 15 cm szerokości.

Czy jest możliwość ,aby do przewodu kominowego włożyć wkład stalowy ocynkowany i wykorzystać go jako przewód wentylacyny.Czy macie może jakiś pomysł(najlepiej taki aby spodobał się kominiarzowi :p ). Prosze o pomoć

https://forum.murator.pl/topic/90917-brak-przewodu-wentylacyjnego-a-piec-kominkowy/

Czy jest możliwość ,aby do przewodu kominowego włożyć wkład stalowy ocynkowany i wykorzystać go jako przewód wentylacyny.Czy macie może jakiś pomysł(najlepiej taki aby spodobał się kominiarzowi :p ).

Nie radzę dzielic przewodu kominowego. Im większy przekrój, tym lepiej, a taki jak w opisie jest w sam raz. Poza tym, jeśli już to nie ocynk, bo zgnije w ciągu 1-2 sezonów.

Przewód wentylacyjny nie musi byc umieszczony przy samym kominku. Ważne jest, że pomieszczenie z kominkiem będzie wentylowane. Proponuję rozważyć wstawienie rury pomiędzy sufitem, a dachem, z zastosowaniem kominka dachowego i kratki sufitowej, np za ścianką kolankową (jeśli taka jest), lub wzdłuż komina, czy w jakimś kącie, który da się zamaskować.

Do dyspozycji są przewody wentylacyjne o przekroju okrągłym, lub prostokątnym, wykonane z blachy, lub tworzywa - do wyboru.

https://forum.murator.pl/topic/90917-brak-przewodu-wentylacyjnego-a-piec-kominkowy/#findComment-2126207