Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zostawic gabinet???

Promyk

Recommended Posts

Ehhhh co ja bym dała, żeby mieć taki dodatkowy pokoik... Zrobiłabym sobie biblioteczkę z ukochanymi książkami... Rozmarzyłam się :D

Wracając do tematu: pewnie, że zostawić. Salon masz spory, nie ma chyba potrzeby powiększania go. Poza tym takie pomieszczenie świetnie posłuży jako pokój komputerowy/miejsce pracy/pokój gościnny, jak teściowie zechcą wpaść na dłużej... ;)

Pozdrawiam

Zostawić w tym domu masz zdecydowanie za mało pomieszczeń gospodarczych a to nadaje się idealnie np. na pralnię + prasowalnia + graty do sprzątania .Brakuje także spiżarni (wariant) . I wejście do pomieszczenia gospodarczego jest dyskretnie schowane pod schodami . Jeżeli miałby być to pokój komputerowy - biblioteczka to jest zdecydowanie za mały . A gabinet 7,5 m to wzbudza tylko mój śmiech :lol:

Jeśli czesto bedziesz korzystal-to polecam zostawić!

U nas bedzie gabinet-biblioteka otwarty na salon :lol: (duze suwane drzwi), na calej dlugosci sciany biblioteka-duuuzo książek i jakas lezanka, lampa, po drugiej stronie przy oknie biurko :lol:

Tylko taki projekt wchodzil w gre-gabinet otwierany na salon, sypialnia z garderoba na dole+ oddzielna lazienka.

http://img256.imageshack.us/img256/1038/fotogl7.th.jpg

Ja pewnie odpowiedziałabym -powiększac salon :) Mój ma 37,5m i jest lux. Strasznie się wnerwiałam poszukując projektu -bo w 99% projektów obok salonu była właśnie sypialnia, gabinet lub coś w tym stylu- co zabierało metraż salonu, ale w końcu znalazłam odpowiedni projekt i mam swój duuży salon :) Jednak W przypadku Promyka -nie ryzykowałabym -ściana nośna -to jest problem, trzeba przeprojektowywac i przeliczac cały strop :-? A poza tym na razie jesteśmy piękne i młode :) i nie myslimy co będzie za 40lat -jak się wdrapac na te schody :roll: ? Może ja sama wtedy wymuruję ścianę w salonie aby powstał pokoik? Więc Promyku zostaw ten gabinecik na przyszłośc :)

Noi dalej mam dylemat...

dziękuję kochani za odpowiedzi.Chodzi mi bardziej o poradę taką poradę dotyczącą,jak to będzie wyglądało z belką między salonem a gabinetem. Bo belka musi pozostać ze względu na to iż jest to ściana nośna. Może ktoś zrobił podobnie i jak to wygląda. Ciągle się waham.

ja bym zostawiła - faktycznie w domu nigdy za wiele dodatkowego miejsca! Można tam zrobic pokój z komputerem, biblioteczkę z łóżkiem dla gości, czy faktycznie pomieszczenie "techniczne".

A otwierając - nic wiele nie zyskasz oprócz tego, że będziesz mies większą odległosc między sofą a telewizorem :)

Jeśli jednak zdecydujesz sie zrezygnowac ze ściany - belka moze byc całkiem fajną ozdobą pokoju :wink: (no dobra, może przesadziłam :wink: , ale na pewno nie musi byc "zawdadzaczem")

Witajcie

Cieszę się że mój projekt komus się podoba, niewiele osób buduje ten dom. Fakt z zewnątrz niepozorny i o to chodziło:)Aby nie wzbudzać niepotrzebnych frustracji u sąsiadów. Ma być nieładny z zewnątrz:-) Może troche przesadziłam. Dla nas jest ok, najważniejsze zawsze jest wnętrze.

W domu ma mieszkać aż dwie osoby. Ja i mój chłop. Ni ewiem po co mu tyle pokoi. ? Kiedyś dzieci ....

A potrafilabys pracowac w takim malym pomieszczeniu? Ja bym zostawila taki czesciowo wydzielony - tzn. bez drzwi pod schodami, a od strony sciany zewnetrznej scianka dluga na 190 cm, wejscie bez drzwi bedzie wtedy mialo 160 cm. Nie wiem, gdzie wypadalby ten slup. Ale ja pracuje duzo w domu, potrafie sie skupic mimo gwaru. Ba! nie lubie, jak mnie sie zamyka w malym pomieszczeniu i pracuje odcieta od reszty. W moim projekcie salon jest oddzielony od gabinetu schodami dwubiegowymi i jedyne co moge zrobic to zostawienie luki nad spocznikiem. A u Ciebie jest tak, jak bym wlasnie chciala miec. Co mozesz jeszcze zyskac? Z salon widok na biblioteczke, a osloniety balagan na biurku. Pozostaje scianka, na ktorej pasuje telewizor. Salon powieksza sie optycznie, a jak mowi moja Pani architekt: "nie ma za duzych salonow, kwestia tylko czy nas na nie stac". Z gabinetu z rogu z fotela pod polka z ksiazkami widzisz kominek. Brak drzwi ulatwia zagospodarowanie malej przestezeni Pod schodami mozesz zrobic schowek, spizarke czy cus.

Ale wszystko zalezy, jaki jest Twoj styl zycia.