Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaczynamy przymierzać się do obudowy kominka. Okazało się, że otwór w kominie do podłączenia kominka jest zrobiony nisko, na moje zbyt nisko. Komin systemowy Schiedla. Jak podłączymy to kominek będzie jakieś 10-15 cm nad podłogą. Czy to nie jest zbyt mało jeśli chodzi o funkcjonowanie?
https://forum.murator.pl/topic/90937-za-nisko-otw%C3%B3r-w-kominie-do-pod%C5%82%C4%85czenia-kominka/

2 tygodnie temu miałem ten sam problem. Zadzwoniłem do przedstawiciela Shiedla który podał mi fachowca z mojego terenu który przyjechał zrobił mi wklejkę wyżej. Kosztowało to niestety 500 zł a roboty było na 3 godziny.

Za nisko dziura w kominie to choroba budowlańców.

Jak jest chudziak to się wydaje wysoko ale jak przyjdzie ocieplenie,wylewka,podłoga to jest nisko.

Brak wyobraźni. U mnie o tym wiedzieli a i tak przydałoby się 20cm wyżej.

Poza tym rura z pieca czy kominka też grzeje.

Jak podłączymy to kominek będzie jakieś 10-15 cm nad podłogą. Czy to nie jest zbyt mało jeśli chodzi o funkcjonowanie?

wejscie do komina będzie 15cm nad podłogą? a czemu nie daliście wejścia przy suficie (no na wysokosci okolo 2m) jak Pan Bóg przykazał?

wejscie do komina będzie 15cm nad podłogą? a czemu nie daliście wejścia przy suficie (no na wysokosci okolo 2m) jak Pan Bóg przykazał?

Zapewne zrobili zgodnie z instrukcją - w naszej instrukcji do Leiera było też zbyt nisko - a daliśmy w drugim pustaku od sufitu tak jak to się robi w zwykłych kominach i problemu nie ma.

My niedosyć, że zmienialiśmy wysokość wejścia do komina, ale równiez strone.

Zadzwoń do przedstawiciela Schiedla,a tam powinni dać Tobie nr do osoby zajmującej się takimi zmianami. sama praca to ok. 3 godz.

Też miałam za nisko wejście rury dymowej kominka do komina i mistrzowi od kominka zajęło to godzinę tarcza wyciął dziure powyżej starej a stara zaslepił.Komin systemowy schidla.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cc65d8987eb46bb6.html
... Okazało się, że otwór w kominie do podłączenia kominka jest zrobiony nisko, na moje zbyt nisko. Komin systemowy Schiedla. Jak podłączymy to kominek będzie jakieś 10-15 cm nad podłogą. Czy to nie jest zbyt mało jeśli chodzi o funkcjonowanie?

Albo nieprecyzyjnie opisałaś sytuację (myląc pojęcia/określenia), albo to jakiś koszmarny błąd w wykonaniu.

Ja też mam "szidlowski" komin (model "Rondo"). Przy podłodze (a w praktyce 2 pustak od dołu) jest wyczystka (pustak wyczystkowy). Później powinno być długo długo nic i tak gdzieś ok 40 cm od przyszłego sufitu powinna znajdować się górna krawędź przyłacza spalinowego (trójnika spalinowego) /taka była sugestia gościa od budowy kominków, który zajmuje się tym zawodowo .

Jeśli masz tak jak napisałałaś to w jaki sposób usuwane są spaliny z kominka? Wkład ma wyjście do góry, później sprowadzasz je rurą na dół i tam wchodzą do komina?

Ja mysle ,że Agnieszce chodzi o to ,że kominek bedzie stosunkowo nisko od podlogi , ja tez tak mam i mi to nie bedzie przeszkadzało, co prawda nisko muszę się schylać aby przy nim popracowac ale dla mnie to nie wada, a rura swoja drogą spalinowa musi być wysoko jakieś 40cm od sufitu.
Adiz, wyczystka jest tak jak u Ciebie, ale niewiele wyżej jest otwór do odprowadzenia spalin. Na pewno nie jest to jakieś 40 cm od sufitu.

Mam podobny problem z kominem do kotła na paliwo stałe

Trójnik wyprowadziłem na wysokości 125 cm bo miał byc kocioł z czopuchem z tyłu ale plany się zmieniły i w interesującym mnie modelu rura spalinowa wychodzi centralnie z kotła pionowo do góry a kocioł ma 130cm

mam ten sam problem ta moja ekipa to jednak ciecie nad cieciami

wymurowali mi wejscie do komina na takiej wysokosci ze teraz piec wiszacy gazowy powinien leżec na podłodze

zmiana "wcinki" jest mozliwa kosztuje to jedyne 500zł

wyjście jest wyżej niż 15cm :wink: Kominek będzie stał 15 cm nad ziemią. Ricardo, a czym zaślepiają taką dziurę?

Możesz kupić firmową zaślepkę cena 60 lub 80 zł albo kupić kilka cegieł szamotówek. Ja wybrałem zaślepkę. Radzę też sprawdzić czy koniec komina nad dachem jest dobrze zakończony czyli czy wkład ceramiczny nie jest zabetonowany z wykończeniem komina. Ja podobno tak miałem - tak stwierdził fachowiec od wykonania wklejki. Jest to typowa przyczyna pękania wkładu ceramicznego.

• 4 weeks później...
Mam podobny problem z kominem do kotła na paliwo stałe

Trójnik wyprowadziłem na wysokości 125 cm bo miał byc kocioł z czopuchem z tyłu ale plany się zmieniły i w interesującym mnie modelu rura spalinowa wychodzi centralnie z kotła pionowo do góry a kocioł ma 130cm

No i stało się, musiałem przerobić.Wprawdzie bez pomocy speców z schiedla itp ale udało się. Co prawda nie jest już tak elegancko jak przy fabrycznym trójniku ale zawsze coś. :wink: .Tylko że szlifierka nie chcialego cholerstwa brać a poza tym nie ma dojścia.