Gość Luterq 06.08.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Witam specjalistów. Chcę zainstalować kocioł gazowy ze względu na wygodę (Junkers eurostar) oraz dodatkowo kocioł na drewno, węgiel bo tego mam pod dostatkiem i będzie taniej. Jak je razem połączyć i czemu sie nie da. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 07.08.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Można tylko trzeba uważać na temp. w piecu na paliwo stałe. Poza tym musi być w obiegu otwartym. ANajlepiej aby w momenicie palenia w piecu węglowym można było fizycznie odcinać gazówkę np dwa zawory kulowe na zasilaniu i powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.08.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Aha możesz mieć problem z odbiorem gazówki (brak gwarancji) pozatym musisz zrezygnować z zaworów termostatucznych na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.08.2003 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Jednym słowem pozostaje dogrzewanie sie kominkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 12.08.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Można też kupić kocioł wielopaliwowy (2 w jednym). Podobno zdobywają popularność. Kocioł olej - paliwo stałe był z którymś z Muratorów. Ja jadę na Instal Expo do Warszawy, żeby coś takiego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtonos 21.09.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Własnie przerabiam ten temat. Planuję dać do zrobienia akumulator ( zbiornik 3-płaszczowy) 1 płaszcz zewnętrzny - układ otwarty - kocioł węglowy lub na drzewo2 płaszcz środkowy - układ zamknięty - obieg centralnego3 płaszcz całkiem wewnątrz - ciepła woda użytkowa (do niego podłączona wężownica solara i wężownica z kotła gazowego. W lecie solary nagrzewają zbiornik wewnętrzny i ciepło rozchodzi się na zewnątrz.W zimie grzeję ostro kotłem węglowym i ciepło rozchodzi się do wewnątrz. Zawszę mogę włączyć kocioł gazowy i podgrzać szybko ciepłą wodę. a przez nią również płaszcz c.o.. Rozwiązanie proste. Maksimum powierzchni wymiany, minimum automatyki. Akumulator jest oczywiście dobrze odizolowany. Pozwala na połączenie układu otwartego i zamkniętego i co najważniejsze ich jednoczesną pracę. Dzięki temu obieg c.o. może być zamknięty co zwiększa jego wydajność i trwałość.Ułatwia też znacznie ewentualną zamianę źródeł ciepła bez konieczności znacznego przerabiania kotłowni. (Np zastępujemy kocioł węglowy pompą ciepła - daleka przyszłość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 05.10.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Wojtonos - A jak się robi taki akumulator. I powiedz coś jaśniej o tych płaszczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 24.11.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Też przerabiam taki temat u siebie ale ja to zrobię za pomocą wymiennika płytowego z jednej strony piec gazowy , układ zamknięty z drugiej strony piec na zagazowane drewno i układ otwarty i do układu otwartego akumulatory 1500 litrów trochę automatyki i ma być ok i chyba dużo taniej niż na samym gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawi 10.12.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Od razu wybierz inny kocioł gazowy przystosowany do pracy w układzie otwartym i sterownik a nie bedzie problemu z podłączeniem kotla na drewno. Policz sobie ile bedzie kosztowało to co kombinuja inni (wymienniki i inne cuda) moze się okazać że w efekcie wliczając włożone pieniadze na kotłownie warto było tego nie robić bo przez 10 lat z uzyskanych oszczędności nie zwróci sie inwestycja.Pozorne tańsze grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 10.12.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 wawi wiesz gdybym to robił teraz od podstaw napewno tak bym zrobił jak piszesz albo nawet nie wymieniałbym starego centralnego tzn żeliwne grzejniki i grube rury ale 3 lata temu zmieniłem centralne na nowe i mam je teraz w układzie zamkniętym i teraz zaczyna się to moje kombinowanie bo chcę dołożyć piec na drewno napewno będzie taniej niż na samym gazie dlatego ten wymiennik płytowy i akumulacja bo mam mało wody w układzie i piec na paliwo stałe napewno gotowałby mi wodę czyli teraz nie mam wyjścia wymiennik płytowy i akumulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2004 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 A nie lepiej i taniej jest dać zbiornik buforowy zamiast wymiennika płytowego ? np wymiennik z wezownicą poj 100-150 l za 500-900 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 24.02.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Masz rację Gościu dużo taniej wyszedł zbiornik buforowy już go kupiłem 300 litrów wężownica o mocy 39kW i zapłaciłem 1100zł a zbiorniki akumulacyjne i wymiennik płytowy kosztowałyby więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 25.02.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 A jak włączacie taki zbiornik. Czy on jest wykorzystywany w zwykłym życiu, czy jakiś zawór "udostępnia" go dla instalacji wówczas kiedy potrzeba.Pytam bo mam u siebie kotłownie w której palę zwykłym piecem z dmuchawą i pompą. Instalacja jest zamknięta, przystosowana do podłączenia do kotła gazowego - jak dociągną. W chwili obecnej w instalacji mam bojler 140l. Przeprowadziłem następującą próbę. Naładowałem już dobrze rozpalony piec i wyłączyłwm sterowanie - próba wytrzymania w przypadku zaniku prądu - brak nadmuchu powietrza i pompy obiegowej. Po 6 godzinach na piecu było 77 stopni, grzejniki ( najbliższe ) działały w miarę. Głównym odbiornikiem stał się bojler. Wcześniej bałem się pomyśleć, co się stanie z moim domem jak zabraknie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Witam,Przepisy przepisami, a ludzie swoje robia.Niedawno bylem u kolegi, ktory ogrzewa dom piecem na wegiel. Piec 35 kW (coby za czesto nie dokladac). I jaka instalacja? Zamknieta.Zbiornik (ten z przepona) faktycznie - duzy, tak srednicy 0,5 m i wysokosci tez 0.5m. Zawory bezp. na kotle i przy zbiorniku.Pytam czy nie bylo problemow - zadnych.Mowi, ze max temp. jaka udalo mu sie osiagnac to 80 C - kiedy naprawde mocno chajcowal. Pompa obiegowa chodzi non-stop.Przy temp. ok. 0 C na dworze, temp zasilania 40 C (wiem ze za niska), ale tyle wystarczylo aby w domu bylo cieplutko.Tak wiec przepisowo nie mozna (chyba ze przez wymiennik) w praktyce nie widze problemow. Wlaczamy w szereg i po herbacie.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 04.03.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Cześć Są piece węglowe do obiegu zamkniętego. Jeżeli przekroczona jest temperatura, to ma się okręcać bieżąca woda i to chłodzić.- bardzo upraszczając (jak coś nie przękręciłem . Te kotły mają być popularne w dzikich krajach. Czytałem o tym, po polsku, na stronie przedstawiciela, ale teraz nie mogę tego znaleźć. RysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 04.03.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Cześć Są piece węglowe do obiegu zamkniętego. Jeżeli przekroczona jest temperatura, to ma się okręcać bieżąca woda i to chłodzić.- bardzo upraszczając (jak coś nie przękręciłem . Te kotły mają być popularne w dzikich krajach. Czytałem o tym, po polsku, na stronie przedstawiciela, ale teraz nie mogę tego znaleźć. RysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 05.03.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Przepisy Polskie zabraniają stosowania kotłów na paliwo stałe w układach zamkniętych. To, że ktoś ma układ zamknięty i kocioł na paliwo stałe to jest jego sprawa i hydraulika, który to montował. Mówienie, że ktoś ma i pracuje tworzy spory zamęt, bo i inni chcą tak mieć a "u .......... jest i działa". Krótko mówiąc jak ktoś chce mieć bombę w domu to jego sprawa lecz niech nie namawia innych nieświadomych.p.sDo połączenia "węglówki" i "gazówki" można użyć wymiennika płytowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 13.03.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Korekta mojej wcześniejszej wypowiedzi:Ostatnio przeczytałem sobie Instalatora i co tam wyczytałem. Jak pewnie wiecie od maja wchodzimy do unii. W krajach unii dopuszczone są piece na paliwa stałe podłączane do układów zamkniętych tylko muszą spełniać pewien warunek muszą mieć spiralę schładzającą. Autor artykułu prognozuje że jak już będziemy w unii u nas tez coś takiego będzie obowiązywało. Także poczekam sobie do maja i złożę piecyk zgodnie z przepisami do układu zamkniętego (piec odbieram dopiero w kwietniu troszkę sobie postoi w garażu) Widziałem taki piec podłączony do ukł. zamkniętego działa fajnie i nie ma żadnego niebezpieczeństwa - jeżeli temperatura wzrasta ponad dopuszczalną otwiera się zawór i schładza piec w ciągu 2 minut. Pytałem tego człowieka u którego ten piec działa ile razy w ciągu 2 sezonów piec się przegrzał i musiał być schładzany przez spiralę powiedział że jeden raz jak wyłączyli mu prąd a piec był rozbychany na fest. Także po tym co widziałem mój będzie chodził w układzie zamkniętym zostanie mi sporo forsy w kieszeni (zbiornik buforowy, pompa ,i zbiorniczek wyrównawczy prawie 2 tyś zł)pozdrawiam Kabak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 13.03.2004 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 A jeszcze jedna rzecz dobrze jak woda jest z sieci wodociągowej a nie z hydroforu tu już jest pewne niebezpieczeństwo że jak nie będzie prądu to nie będzie wody (do schładzanie w krytycznej sytuacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 21.04.2004 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 po pierwsze widziałem kotłownię po wybuchu kotła węglowego wyglądało jak po dwóch granatach i rozebrało ściankę działową a kocioł się rozpłaszczył z płaszcza zewnętrznegonigdy nawet w uni tego nie zmontujemy to jest kryminał system zabezpieczający przed przegrzaniem jest ale nie tak jak piszecie kocioł musi mieć specjalną wężownicę przez którą puszcza się zimną wodę żeby go schłodzić inaczej pewnie by popękał a takie układy łączymy przez płytówki albo na pisemne życzenie klienta w układzie otwartym ... jak się doda inhibitora to chodzi bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts