Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? gazowy z kot?em na paliwo sta?e??

Gość Luterq

Recommended Posts

witajcie,

ja posiadam już około piętnastu lat układ dwóch pieców, gazowy + węglowy,

Ludziska o co tutaj ten spór.Piece gazowe,węglowe,elektryczne nie potrzebują wcale zabezpieczeń hydraulicznych.Powtarzam- PIECE

witaj,

dlaczego uważasz, że piece nie wymagają zabezpieczeń hydraulicznych, jeśli piece nie, to może i kotły nie potrzebują, chyba, że te z grochówką w wojsku, wtedy to dopiero jest ciśnienie, nie....

tego nie wie nikt, kto nie był wojsku...

pozdrawiam

Endji

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Będę wykazywała się po troszeczku. Teraz na początek trochę teorii. Projektant udzielił odpowiedzi co to jest piec.Ja zdefiniuję kocioł c.o. Z treści tego co piszesz wnioskuję,że chodzi jednak o kotły c.o. a nie o piece.Najkrócej o kotle grzewczym można powiedzieć,że jest to: urządzenie z paleniskiem przeznaczone do wytwarzania pary lub podgrzania wody ciepłem,wywiązujacym się w procesie spalania paliwa,którego moc nie przekracza 1 MW,przy czym w kotłach wodnych temperatura wody na wylocie nie rzekracza 388 K,a w kotłach parowych cisnienie pary nie przekracza 70kN/m2. Małymi kroczkami endji dojdziemy do sedna sprawy. Nie nerwujsia.Spokojnie, powolutku. Sądzę, że już potrafisz odróżnić kocioł c.o.,od trzonu kuchennego.[/b]

Kotły na paliwo stałe muszą pracować w instalacji systemu otwartego PN - 91/B-02413. Istnieje możliwość współpracy z układem zamknietym ale za pośrednictwem wymiwnnika. Tak mówi prawo i zdrowy rozsądek.

Kocioł - jest medium posredniczace w wymianie ciepła np. woda, para

Piec - nie ma medium pośredniczącego, podgrzewa sie np. powietrze (piece nadmuchowe)

Potwierdzeniem jakości naszych produktów jest min.:

Certyfikat TÜV otrzymany 1 października 2003 roku.

Potwierdza on wysoką jakość kotłów ORLAN. Otrzymanie certyfikatu umożliwia min. wprowadzenie kotłów na rynek niemiecki oraz rynki pozostałych krajów Unii Europejskiej. Certyfikat zezwala także na podłączanie kotła ORLAN do układu zamkniętego c.o. na terenie UE z wyłączeniem Polski.

zobacz certyfikat

http://www.eko-vimar.com.pl

To co napisałem jest cytatem ze strony producenta kotłów

Już wcześniej to pisałem pewnie za jajka tego certyfikatu nie dostał.

Pozdrawiam już niedługo będę ten kociołek miał podłączony

Będę wykazywała się po troszeczku. Teraz na początek trochę teorii. Projektant udzielił odpowiedzi co to jest piec.Ja zdefiniuję kocioł c.o. Z treści tego co piszesz wnioskuję,że chodzi jednak o kotły c.o. a nie o piece.Najkrócej o kotle grzewczym można powiedzieć,że jest to: urządzenie z paleniskiem przeznaczone do wytwarzania pary lub podgrzania wody ciepłem,wywiązujacym się w procesie spalania paliwa,którego moc nie przekracza 1 MW,przy czym w kotłach wodnych temperatura wody na wylocie nie rzekracza 388 K,a w kotłach parowych cisnienie pary nie przekracza 70kN/m2. Małymi kroczkami endji dojdziemy do sedna sprawy. Nie nerwujsia.Spokojnie, powolutku. Sądzę, że już potrafisz odróżnić kocioł c.o.,od trzonu kuchennego.[/b]

witaj,

spokojnie, można wymądrzać się używając wymyślone przez naukowców "naukowe określenia", my tu na forum posługujemy słownictwem potocznym, mądrale po przeczytaniu dwóch artykułów fachowej prasie i uczeniu się przez tydzień fachowego słownictwa, błyskają potem swoim intelektem na forum, chyba nie o to chodzi aby jeden drugiemu pisał językiem coraz mniej zrozumiałym, 25 lat temu kupowałem piec wielopaliwowy "Zębiec" i nikt nie nazwałby go wtedy kotłem, trzon kuchenny tez przeżyłem, montowałem w nim sam osobiście tzw. podkowę (myślę, że ci najmądrzejsi znaj tylko podkowy na końskim kopycie, a może nawet tego nie), jeśli i Ty chcesz błyskać intelektem, błyskaj,

podrawiam Cię.....

gorąco ale parą wodną...

Andrzej

Uważam,że forum jest po to by dzielić sie dobrymi lub złymi doświadczeniami. Jeżeli ktoś napisze, że nie wolno zabezpieczać kotła na paliwo stałe naczyniem zamkniętym jest oki.Tolerowanie natomiast wypowiedzi,które mogą przyczynić się do katastrofy budowlanej, które mogą doprowadzić do kalectwa, a nawet śmierci jest skandalem. Uważam, że w takich przypadkach forumowicze powinni zwracać na to uwagę Redakcji. W tym przypadku chodzi mi o wypowiedzi Endji.

p.s.

1. po kropce i przecinku rób spacje czyli odstępy.... będzie łatwiej połapać się o co chodzi..

2. cytuję:...a wylocie nie rzekracza 388 K....., chyba chodzi tu temperaturę wody, nie czytelniej byłoby to podać w stopniach Celcjusza, znam Kelvina, ale Twoje wypowiedzi są dla mnie i przypuszczam, że także innych forumowiczów nieczytelne w tej "walucie", nie szpanuj cytatami...

3. cytuję: ... w kotłach parowych cisnienie pary nie przekracza 70kN/m2.... i znów szppaaan na kiloniutony, przelicz to na atmosfery, może zrozumiem...

4. cytuję: ...moc nie przekracza 1 MW... po co Ci taki piec, a może to też podnosi Twoje poczucie "mocy wiedzy"..

Hej, hej.....

pozdrawiam

Andrzej

Sorry, że się wtrącam, ale para może być "zimna". Wszystko zależy od ciśnienia.

witaj Jeżyku,

przyznaje Ci racje, poranna para na mokradłach w Puszczy Kampinoskiej jest naprawdę zimna, ale nie wypada pozdrawiać gorąco zimna para wodną,

brawo, jak widzę, jeszcze troche pamiętasz ze szkoły, nauka nie poszła Ci do Puszczy Kampinoskiej.

pozdrawiam

Ciepło

Andrzej zwany Endjim

Uważam,że forum jest po to by dzielić sie dobrymi lub złymi doświadczeniami. Jeżeli ktoś napisze, że nie wolno zabezpieczać kotła na paliwo stałe naczyniem zamkniętym jest oki.Tolerowanie natomiast wypowiedzi,które mogą przyczynić się do katastrofy budowlanej, które mogą doprowadzić do kalectwa, a nawet śmierci jest skandalem. Uważam, że w takich przypadkach forumowicze powinni zwracać na to uwagę Redakcji. W tym przypadku chodzi mi o wypowiedzi Endji.

witaj Bio,

przypominasz mi, mojego kochanego Dziadka Stefana, Całe życie jeździł na koniu, nie chciał jeździć pojazdami mechanicznymi bo to wynalazek diabła,

lubiłem go za to, bo jeszcze parę lat temu, mogłem przewieźć swoją d... wozem konnym, wąchając wyziewy z ekologicznej rury wydechowej...

pozdrawiam

Andrzej

"Bio" napisał:

Uważam,że forum jest po to by dzielić sie dobrymi lub złymi doświadczeniami.

Jeżeli ktoś napisze, że nie wolno zabezpieczać kotła na paliwo stałe naczyniem zamkniętym jest oki

jeszcze chwilę...

idź z duchem czasu...

chodziłem do szkoły i tam zawsze nam wpajano myśl, że świat się zmienia, zmienia się wiedza i idź za nowymi pomysłami, nie stój w miejscu, bo Cię trawa zarośnie...

pozdrawiam

Andrzej

endji napisał

25 lat temu kupowałem piec wielopaliwowy "Zębiec" i nikt nie nazwałby go wtedy kotłem.

Cytowałam PN z 70 roku,a więc sprzed 34 lat. Słowo kocioł grzewczy powstało przed narodzinami twojego dziadka.Tak gdzieś około 1870 roku.Mogę tutaj być w błedzie,bo nie znam daty narodzin dziadka.[/b]

endji napisał

25 lat temu kupowałem piec wielopaliwowy "Zębiec" i nikt nie nazwałby go wtedy kotłem.

Cytowałam PN z 70 roku,a więc sprzed 34 lat. Słowo kocioł grzewczy powstało przed narodzinami twojego dziadka.Tak gdzieś około 1870 roku.Mogę tutaj być w błedzie,bo nie znam daty narodzin dziadka.[/b]

witaj

dziadek urodził się w 1994 roku, babcia też w tym samym roku.

zachował mi się nawet rachunek za piec węglowy, w rubryce towar jest: piec 21kW, stąd wniosek, że od 34 lat tylko czytasz, a co z praktyką, w lesie? nigdy, wtedy nie słyszałem nazewnictwa "kocioł" w mowie potocznej, owszem teraz wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa i nowego słowotwórstwa (w postaci SZOPÓW a nie sklepów) zmienia sie także i nazewnictwo potoczne,

chciałbym zauważyć, że jesteśmy na forum a nie spotkaniu naukowym najmądrzejszych naukowców i mówimy językiem potocznym i nie zamierzam tak mądrze mówić tylko dlatego, że norma PN z 70 i inne PN roku mówią o kotle.

jak dotychczas rozmawiał w tych sprawach z różnymi ludźmi i nikt oprócz forumowiczów nie "otwiera ogona pawia"

owszem uważam, że bez zastrzeżeń można wśród normalnych Polaków używać obu określeń zamiennie, ale widzę niektórzy są tu tylko dla szpanu, nie mając żadnego doświadczenia, zastanawiam czy oprócz naukowego określenia byłabyś w stanie odróżnić trzon kuchenny, piec i kocioł.

p.s. pisz z odstępami po kropce, przecinku, tego uczą już w przedszkolu, nie wiem czy, można coś na ten temat wyczytać w PN. daj znać jak coś na ten temat znajdziesz.

przepraszam wszystkich urażonych moją korespondencją...

uważam, że forum jest dla ludzi z praktyką i tych, którzy chcą coś sami zrobić, a nie dla teoretyków bez jakiejkolwiek praktyki (co widać po przemądrzałych wypowiedziach) jest to, wg mnie miejsce do wymiany doświadczeń a nie cytowania PN, ja tego wogóle nie potrzebuję.

proponuję Ci, wejdź na jakąkolwiek wyszukiwarkę i wpisz: piece gazowe, piece olejowe, piece na paliwo stałe, a potem napisz mi ile znalazłaś adresów,

Cześć forumowicze, to moja ostatnia wypowiedź, bo widzę że zawsze znajdzie się ktoś kto szpanuję w mądrej dyskusji i robi się z tego "wieża Babel"

Endji

endji napisał

witaj

dziadek urodził się w 1994 roku, babcia też w tym samym roku.

zachował mi się nawet rachunek za piec węglowy, w rubryce towar jest: piec 21kW, stąd wniosek, że od 34 lat tylko czytasz, a co z praktyką, w lesie? nigdy, wtedy nie słyszałem nazewnictwa "kocioł" w mowie potocznej, owszem teraz wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa i nowego słowotwórstwa (w postaci SZOPÓW a nie sklepów) zmienia sie także i nazewnictwo potoczne,

chciałbym zauważyć, że jesteśmy na forum a nie spotkaniu naukowym najmądrzejszych naukowców i mówimy językiem potocznym i nie zamierzam tak mądrze mówić tylko dlatego, że norma PN z 70 i inne PN roku mówią o kotle.

jak dotychczas rozmawiał w tych sprawach z różnymi ludźmi i nikt oprócz forumowiczów nie "otwiera ogona pawia"

owszem uważam, że bez zastrzeżeń można wśród normalnych Polaków używać obu określeń zamiennie, ale widzę niektórzy są tu tylko dla szpanu, nie mając żadnego doświadczenia, zastanawiam czy oprócz naukowego określenia byłabyś w stanie odróżnić trzon kuchenny, piec i kocioł.

p.s. pisz z odstępami po kropce, przecinku, tego uczą już w przedszkolu, nie wiem czy, można coś na ten temat wyczytać w PN. daj znać jak coś na ten temat znajdziesz.

przepraszam wszystkich urażonych moją korespondencją...

uważam, że forum jest dla ludzi z praktyką i tych, którzy chcą coś sami zrobić, a nie dla teoretyków bez jakiejkolwiek praktyki (co widać po przemądrzałych wypowiedziach) jest to, wg mnie miejsce do wymiany doświadczeń a nie cytowania PN, ja tego wogóle nie potrzebuję.

proponuję Ci, wejdź na jakąkolwiek wyszukiwarkę i wpisz: piece gazowe, piece olejowe, piece na paliwo stałe, a potem napisz mi ile znalazłaś adresów,

Cześć forumowicze, to moja ostatnia wypowiedź, bo widzę że zawsze znajdzie się ktoś kto szpanuję w mądrej dyskusji i robi się z tego "wieża Babel"

Endji

Witam specjalistów.

Chcę zainstalować kocioł gazowy ze względu na wygodę (Junkers eurostar) oraz dodatkowo kocioł na drewno, węgiel bo tego mam pod dostatkiem i będzie taniej. Jak je razem połączyć i czemu sie nie da.

Pozdrawiam

Kocioł na paliwo stałe może współpracować tylko z instalacją zabezpieczoną naczyniem wzbiorczym otwartym. Jeśli chcesz włączyć kotły do jednej instalacji powinieneś podłączyć kocioł na paliwo stałe przez wymienik i zamontować na obiegu kotła otwarte naczynie wzbiorcze. Jeśli tego nie zrobisz a coś się (odpukać) stanie możesz mieć problemy np z ubezpieczeniem. A stać się może, w przypadku zagotowania wody w instalacji zamknięte naczynie wzbiorcze nie będzie w stanie przejąć obciążenia.

Za wymiennikiem już tak jak dla kotła gazowego czyli dowolnie. I nie jest prawdą, że w instalacji otwartej nie możesz zainstalować zaworów termostatycznych, możesz tylko nie zawsze będą działały tak jak powinny.

Qrcze, twój dziadek Endji z 1994 roku :o toz on jest mlodszy od mojej córki :lol: :lol: :lol:

Endji, nikt nie jest urazony twoimi wypowiedziami, ale wiedz, ze ktos moze twoja wiedzę wykorzystać i......... stracic zycie. 8)

witaj Majka,

słuszna uwaga !

winno być: 1894r

dziadek już dawno nie żyje....

pozdrawiam

Endji

Ostrzegamy. Rozwiązania proponowane przez użytkownika endji są niebezpieczne dla zdrowia i życia! Nie radzimy stosować. Pozdrawiamy

Cytuję wypowiedź kobaka1:

Potwierdzeniem jakości naszych produktów jest min.:

Certyfikat TÜV otrzymany 1 października 2003 roku.

Potwierdza on wysoką jakość kotłów ORLAN. Otrzymanie certyfikatu umożliwia min. wprowadzenie kotłów na rynek niemiecki oraz rynki pozostałych krajów Unii Europejskiej. Certyfikat zezwala także na podłączanie kotła ORLAN do układu zamkniętego c.o. na terenie UE z wyłączeniem Polski.

zobacz certyfikat

http://www.eko-vimar.com.pl

pozdrawiam i proponuję przemyśleć,

Endji

p.s. mnóstwo bardzo ciężkich i groźnych wypadków (do Bio) powodują nierozsądni kierowcy, właściciele drogich i bardzo bezpiecznych samochodów...