Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropy czy Sukiennik jes o.k

Gość niedoświadczony inwestor

Recommended Posts

Gość niedoświadczony inwestor

im więcej mysle o stropach to coraz to mniej wiem.

Poczatkowo byłem pełen entuzjazmu dla filgrana elegancki równy ,ale na górze trzeba zrobić izolację akustyczna wylać posadzki ,zbrojenie i już nie jest tak różowo 110zł filgran + izolacja, posadzka, zbrojenie to dużżo

Teraz myślę o "sukienniku " izolacja już jest od dołu tylko tynk a na górze można układać płytki

Tylko czy to prawda

czy wkonawca faktycznie wykona beton równo?

równo tzn. jakie mogą być największe odchyłki jak wymagać od wykonawcy strop 30x7 m

Ile faktycznie będzi kosztować wykończenie sufitu tynk ,siatka

Czy izolacja akustyczna jest faktycznie jest wystarczająca

Czy już ktoś z was posiada taki strop

Ile to kosztuje np. w Wielkopolsce

Jaka ekipa Wam to robiła

Czy warto?

:roll:

Przejrzałem stronę Sukiennika;

To jest bez sensu. Ten strop ma jedną (tylko) zaletę - że szalunki można ułożyć bez dużego nakładu sił (żurawia lub pracy ludzkiej)

Pozostałe prace są identyczne jak w przypadku każdego stropu gęstożebrowego

Ma mnóstwo wad, których nie mają stropy gęstożebrowe ceramiczne, czy też betonowe:

- konieczność tynkowania na siatce

- problematyczna "zaleta" posiadania nad głową ogromnej ilości spienionego polistyrenu

- podnoszenie zalet izolacji termicznej jest nierzetelne - najczęściej w stropach międzykondygnacyjnych potrzebna jest tylko izolacja akustyczna, o termicznej można zapomnieć

Tak jak w przpadku wszystkich "systemów" styropianowych jestem zdania, że ich istnienie uzasadniały by ceny (całości prac) niższe o ok. 20% od systemów tradycyjnych. Tak jednak nie jest, ceny są zbliżone, więc nie widzę powodów płacenia składki na przetwórców polistyrenu.