Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Białkowanie ścian?

nidziowa

Recommended Posts

Grunt (np unigrunt) schnie b. szybko. Ja nie robiłem "białkowania" tylko na ścianę dawałem unigrunt, na to warstwę zwykłej białej farby (chyba cieszynki, 30 PLN/10 l) i na to dwie warstwy Dulux kolory świata. Część robiłem bez malowania białą farbą ale na kolorach wychodziły ciemniejsze plamy. Białkowanie wapnem albo białkami :o włożyłbym między bajki. Chyba że ktoś buduje np dom z gliny czy pruskiego muru no to wtedy tylko materiały naturalne :wink: typu pajęcza sieć, ślina czarownicy lub łza dziewicy :D

witaj nidziowa

trzymaj sie barbossy, dobrze napisal. Materialy naturalne trzymaly sie setki lat, stare receptury przezyly wszystkie trendy, to niby dlaczego maja byc zle. A jak sie ma dzieci, to w ogole powinno sie jak najmniej chemii pakowac do domku.

Jesli masz tynki cem-wap, mozesz gruntowac mlekiem wapiennym, czyli mocno rozcienczonym wapnem. Na to wszystko farbe wapienna i cacy. Grzybek ade, bo wapno alkaliczne.

Pozdrawiam

agnes

to praktycznie to samo co gruntowanie, moze być robione rozcięczoną farbą (kiedyś robiono to wapnem)

Jesli masz tynki cem-wap, mozesz gruntowac mlekiem wapiennym, czyli mocno rozcienczonym wapnem. Na to wszystko farbe wapienna i cacy. Grzybek ade, bo wapno alkaliczne.

O jejku chłopaki moze zadam teraz dziwne pytanie ( chociaz dzis w Trójce słyszałam ze nie ma dziwnych pytan, są tylko dziwne odpowiedzi..) to co ja mam w koncu rozcieńczać farbe czy wapno?? :D

A co to jest farba wapienna?

pozdrawiam

to co ja mam w koncu rozcieńczać farbe czy wapno?? :D

pozdrawiam

farba wapienna to taka farba, że jak nią pomalujesz ściany i się o nią oprzesz (nawet gdy wyschnie) to się utytłasz jak młynarz - to tak w skrócie

pierwsze malowanie możesz rozcieńczać, ale nie musisz jak porządnie zagruntujesz

to co ja mam w koncu rozcieńczać farbe czy wapno?? :D

pozdrawiam

farba wapienna to taka farba, że jak nią pomalujesz ściany i się o nią oprzesz (nawet gdy wyschnie) to się utytłasz jak młynarz - to tak w skrócie

pierwsze malowanie możesz rozcieńczać, ale nie musisz jak porządnie zagruntujesz

Od wapna to się nie "to się utytłasz jak młynarz "

a od kredy tak, farby kredowe brudzą bez kleju. :lol: :lol: :lol: