sylwia13 13.11.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Witam, cała strefa dzienna jest w podłogówce, grzejniki są tylko w pokojach. Obecnie mam pociągnięty kabel do regulatora pokojowego przy wejsciu do salonu. W tym miejcu jest podłogówka. Wczesniej miał być w jednym z pokoi, tam gdzie bedzie mało grzane i jest kaloryfer. Teraz cztytam niektóre posty i już zgupiałam. Gdzie ma być umieszczony ten regulator i czy potrzeby do tego jest regulator pogodowy, czy może odpuścić sobie go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 13.11.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 regulator pokojowy powinien być w pomieszczeniu najchłodniejszym, bo jak będzie w dobrze ogrzewanym , ( np. pokoju nasłonecznionym po stronie południowej ) to wyłączy kocioł zanim się zdąży nagrzać w pozostałych pomieszczeniach , ja umiejscowienie swojego zmieniałem 3 razy w końcu trafił obok okna balkonowego w salonie , w miejscu najbardziej oddalonym od grzejników , miejsce znalazłem doświadczalnie sprawdzając gdzie jest najchłodniej tyle że nie mam podłogówki.Więc może w przedpokoju / przedsionku / sypielni, albo jeśli jest poddasze to w jakimś pomieszczeniu u góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 13.11.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Zgadzam się z pawelurb. Poza tym podłogówka będzie zakłócała działanie regulatora z racji na swą dużą bezwładność. Bedzie oszukiwała programator że jest ciepło podczas gdy na górze bedzie już zimno. Można oczywiście kompensować to odpowiednimi nastawami ale i tak dyskomfort cieplny będzie odczuwalny ( fale chłodu na przemian z uderzeniami ciepła ). Co do drugiego pytania to oczywiscie możesz darować sobie regulator pogodowy ( choć ja bym z niego jednak nie rezygnował ), on niby ustala temp. zasilania ale ta i tak musi być ustawiona "na wyrost" ( można to zrobić ręcznie bezpośrednio na kotle ) tak aby szybko nagrzać pomieszczenie i jednocześnie aby kocioł został wyłączony przez regulator pokojowy nie dochodząc do wartości zadanej ( w przeciwnym wypadku kocioł, przy zbyt niskiej temp. zadanej zasilania, będzie pracował w trybie ciągłym nie nagrzewająć pomieszczenia do zadanej temp. wewnętrznej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.11.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Absolutnie nie w pomieszczeniu, gdzie jest podłogówka.Będzie zakłócała jego działanie.Pogodówka jest fajna, potrafi włączyć ogrzewanie, jak temperatura na dworzu już spada i nie pozwala na wychłodzenie domu (włączy piec na minimum, przewidując, że za chwilkę temp w domu zacznie spadać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 13.11.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 regulator pokojowy powinien być w pomieszczeniu najchłodniejszym, bo jak będzie w dobrze ogrzewanym , ( np. pokoju nasłonecznionym po stronie południowej ) to wyłączy kocioł zanim się zdąży nagrzać w pozostałych pomieszczeniach , ja umiejscowienie swojego zmieniałem 3 razy w końcu trafił obok okna balkonowego w salonie , w miejscu najbardziej oddalonym od grzejników , miejsce znalazłem doświadczalnie sprawdzając gdzie jest najchłodniej tyle że nie mam podłogówki. Więc może w przedpokoju / przedsionku / sypielni, albo jeśli jest poddasze to w jakimś pomieszczeniu u góry ? ja mam w każdym pokoju - tak najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.11.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 ja mam w każdym pokoju - tak najlepiej No tak, ale nie każdego stać na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 13.11.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 ja mam w każdym pokoju - tak najlepiej No tak, ale nie każdego stać na to. u mnie 7x70 zł to nie majątek + regulator, który był w komplecie z piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.11.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Oooo, to mnie zaskoczyłeś, myślałem, że 1 szt to ze 200 zł.No tak, tak to można sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 13.11.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Oooo, to mnie zaskoczyłeś, myślałem, że 1 szt to ze 200 zł. No tak, tak to można sobie pozwolić. popatrz na allegro - teraz nawet widze za 50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 14.11.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Powiedzcie mi w jaki sposób podłącza się regulator pokojowy. W sterowniku pieca został mi jeszcze jeden wolny kabel z napisem topic. To do niego czy może do zasilania, tak aby wyłączał zasilanie do pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.11.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Wydaje mi się że rozmwiacie o różnych regulatorach.Jeżeli kaloryfery mają zawory termostatyczne to one mają regulować temp w pomieszczeniu.Jeśli jest podłógówka to pottrzebny jest regulator do każdego pomieszczenia - ale on odcina dopływ ciepłej wody a nie wyłącza pieca. Za wyłaczanie piieca odpowiada sterownik najczęściej z zegarem ... takich nie instaluje się w kazdym pomieszczeniu ... bo właśnie kosztują ze 200 zł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 14.11.2007 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dzięki za wypowiedzi. To mam ten regulator przenieść do pokoju gdzie jest grzejnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.11.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dzięki za wypowiedzi. To mam ten regulator przenieść do pokoju gdzie jest grzejnik? raczej nie , bo co będzie jak zamkniesz pokój a grzejnik będzie grzał ? nagrzeje się szybko w pokoju , a reszta domu zimna... chyba że zakręcisz grzejnik w tym pokoju ... nie masz jakiegoś przedsionka, korytarza ? jakiegoś miejsca najdalej od podłogówki i grzejnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 14.11.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dzięki za wypowiedzi. To mam ten regulator przenieść do pokoju gdzie jest grzejnik? Masz przenieść do pokoju ( pomieszczenia ), które po rozkręceniu grzejników ( w całym domu ) na max. mimo włączonego CO jest najchłodniejsze w całym domu ( garaż miożesz pominąć ). Po znalezieniu takiego pomieszczenia wieszasz w nim regulator i nie zakręcasz głowic na grzejnikach, w pozostałych pomieszczeniach skręcasz grzejniki do odpowiedniej dla Ciebie temperatury. Testuj przy zamkniętych drzwiach do pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.11.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Dzięki za wypowiedzi. To mam ten regulator przenieść do pokoju gdzie jest grzejnik? Masz przenieść do pokoju ( pomieszczenia ), które po rozkręceniu grzejników ( w całym domu ) na max. mimo włączonego CO jest najchłodniejsze w całym domu ( garaż miożesz pominąć ). Po znalezieniu takiego pomieszczenia wieszasz w nim regulator i nie zakręcasz głowic na grzejnikach, w pozostałych pomieszczeniach skręcasz grzejniki do odpowiedniej dla Ciebie temperatury. Testuj przy zamkniętych drzwiach do pomieszczeń. Ale to spowoduje że to pomieszczenie będzie zawsze nagrzane. Czyli powinno to być pomieszczenie w którym potrzebny jest najlepszy komfort cieplny. Naj chłodniejszy pokój to np. pokój nad garażem używany raz na dzień przez godzinę. Grzejesz stale a korzystasz przez 1 godzinę z najlepszego komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 14.11.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 NOTONo to już Twój wybór, ja piszę jak mieć komfort cieplny w całym domu. Możesz pominąć garaż to i możesz pominąć n.p. pokój nad garażem skoro z niego nie korzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 14.11.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Właśnie wcześniej mialam poprowadzony kabel w pokoju, z którego będę rzadko korzystała, a przyszedł drugi instalator i powiedział, żeby regulator był tam gdzie najczęściej będę przebywała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 14.11.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 ( ... ) a przyszedł drugi instalator i powiedział, żeby regulator był tam gdzie najczęściej będę przebywała No i ... wszędzie indziej będziesz miała przyjemny chłodek...idealne rozwiązanie na długie zimowe wieczory Chyba, że pomieszczenie, w którym będziesz przebywała najczęściej jest właśnie tym najchłodniejszym podczas testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 14.11.2007 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 ( ... ) a przyszedł drugi instalator i powiedział, żeby regulator był tam gdzie najczęściej będę przebywała No i ... wszędzie indziej będziesz miała przyjemny chłodek...idealne rozwiązanie na długie zimowe wieczory Chyba, że pomieszczenie, w którym będziesz przebywała najczęściej jest właśnie tym najchłodniejszym podczas testów. A możesz mi coś wyłumaczyć. Ja rozumiem to tak: regulator jest poto aby włączyć piec gdy spadnie temperatura w pomieszczeniu poniżej ustawionej. Więc gdy w salonie chce mieć powiedzmy 23 stop. podłogówka nagrzewa się do tej temperatury i wtedy wyłancza się piec - tak? A tą temperature podtrzymuje wtedy rozpalony kominek. A gdy kominek wygasa i nikt nie podkłada obniża się wtedy temperatura poniżej 23 to wtedy znowu piec sie załancza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 14.11.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Teoretycznie tak ( oczywiście zależy także od ustawień regulatora, ale zakładam że nastawiony jest właśnie na wyłączanie kotła po dojściu temp. wew. do zadanej ), ale podłogówka ma sporą bezwładność i dłużej utrzymuje ciepło w pomieszczeniu w porównaniu do tych pomieszczen tylko z grzejnikami. U mnie ostatnio nie było prądu przez 6h, na dole tam gdzie mam podłogówjkę temp. utrzymywała się cały czas taka sama, na górze po 6h bez grzania było już tylko 18st.C z zadanych 22st. C. Poza tym jak nagrzejesz podłogą + kominek to masz szansę że kocioł wogóle się nie włączy - co wtedy z ogrzewaniem pomieszczeń bez podłogówki i DGP ? Zimno. I taka mała dygresja. Ja byłem gorącym fanem kominka ale jak właczę CO to mam tak ciepło że na kominek nie chcę nawet patrzeć, musiałbym wyłączyć z samego rana CO aby temp. spadła na tyle abym mógł wieczorem cieszyć się z ciepła dawanego przez kominek a tak stoi i się kurzy tylko - zapewniam, podczas budowy, nawet nie chciałem słyszeć o braku kominka, w obecnym sezonie rozpaliłem w nim raz, drewana mam całą stertę, spalę ją jak będę na emeryturze chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts