Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie najlepiej umieścić regulator pokojowy?

sylwia13

Recommended Posts

Na kaloryferach są termostaty, a gdzie nie ma kaloryferów tam wszędzie jest podłogówka.

To czeka cię dyskomfort ciepła w pomieszczeniach z podłogówką. Zainstalowanie sterownika w jednym z nich podniesie komfort TYLKO w tym jednym , ale moze, i nie musi obniżyć (komfort) w pozostłych również w tych z kaloryferami (chyba że bedzie tak ustawiony że zawsze będzie grzał - ale wtedy poco taki sterownik).

Naucz się sterować temperaturą pomieszczeń poprzez odpowiednio długie nagrzewanie podłogi. Obniż temperaturę wody na wyjściu z kotła i steruj czasem pracy kotła.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Narazie nie mam kotła, tylko sam kominek, a podłogówka jest na otwarej przestrzeni.

To na razie nie mamy wyboru. Uzytkuj to co masz. a elementy dostawiaj dopiero wtedy gdy to konieczne.

Niestety ale pełne ogrzewanie powiino się projektować wcześniej Tu mam wrażenie że było to połączenie zasłyszanych opinii kilku "fachowców".

Generalnie nie będzie źle :) musisz metodą prób i błedów nauczyć się swojego ogrzewania. Nie będzie łatwo ... ale jeśli zakaceptujesz np. skoki tmp z 21-23 C to powinno być OK. :)

Myślę, że teraz bez potwierdzenia rzeczywistych doznań w domu niewiele Ci pomożemy. Musisz popróbować opisać efekty a my spróbujemy pomóc Ci zredukować najgorsze niekorzystne warunki.

• 6 years później...

Witam

Odkurzę stary temat ale mam pytanie. Jestem obecnie na etapie uruchomienia kotła Immergas Victrix 24KW z regulatorem Car v2, problem polega na tym że owy regulator, a bardziej przewód jest umieszczony gdzieś na wysokości 1m30cm od ziemi gdzie będzie ogrzewanie podłogowe. Chciałbym się zapytać/upewnić że jest to błąd i regulator będzie źle odczytywał temperaturę, a co za tym idzie wyłączał ogrzewanie gdzie są grzejniki. Moje pytanie brzmi, pozostawić regulator tam gdzie jest czy może przestawić w inne miejsce (do salonu)

PS. Kuchnia jest połączona z salonem

Pozdr