Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiorniki z gazem u sasiada. Problem z pozwoleniem !!!

mOnO1

Recommended Posts

Witam!

Napotkalem nastepujacy problem

U sasiada na posesji stoja zbiorniki z gazem w odleglosci 5-6m od granicy z moja dzialka. Ja chce postawic budynek mieszkalny w odleglosci 3m od tejze granicy.

W warunkach zabudowy napisali ze musze spelnic warunek i ze budynek musi byc odsuniety 30 czy 35 metrow od zbiorniko. Moja dzialka ma dlugosc 30 metrow i sti na niej juz jeden dom jednorodzinny i garaz. Garaz w odleglosci ok 10m od tych zbiornikow a dom moze 20-25m. Podobno nie moge dostac pozwolenia na budowe. Czyli co? Musze rowniez rozebrac stojacy dom i sasiedzi tez musza? Domy sasiadow stoja ok 10m od tych zbiornikow na sasiednich dzialkach.

Jestem wspolwlascicielem tej dzialki z ojcem.

Prosze o pomoc. Jak rozwiazac ten problem?

Jeśli podane przez ciebie wymagane odległości usytuowania budynków od zbiorników są obligatoryjne to zastanawia mnie jakim cudem sąsiad uzyskał zgodę na ich usytuowanie w tym miejscu.

Piszesz, że domy sasiadów stoja ok 10 m od zbiorników.Czyli podejrzewać należy, że te domy wybudowano zanim posadowiono zbiorniki.

Czy badałeś temat pod kontem zgodności z przepisami wydania pozwolenia na usytuowanie zbiorników przez sasiada?

Zaznaczam, że sam posiadam instalację na gaz ziemny (przewodowy) i nie mam zielonego pojecia o wymogach stawianych propanowi.

Witam

Najlepiej dowiedz się u firm zajmujących się montażem takich zbiorników odnośnie szczegółowych przepisów , podobno niektórzy urzędnicy stosują przepisy które odnoszą się do dużych zbiorników np. w stacjach do tankowania gazu.

W moim projekcie jest taki zapis, że dla zbiorników podziemnych

o pojemności 2700 minimalna odległość od budynku to 1m (dla 4850m3 - 3m; 6700m3-3m), nie wiem jak jest dla zbiorników naziemnych.