Damro 14.04.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 14.04.2008 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Trawa to też roślina . Są herbicydy selektywnie działające na jednoliścienne (perz, trawy,), np. Agil 100 EC, Focus Ultra 100 EC, Fusilade Forte 150 EC, Gallant Plus 104 EC, Perenal 104 EC, Targa Super 05 EC. Z bardziej popularnych, dostępnych i bezpiecznych do stosowania polecam Fusilade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 15.04.2008 02:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 To sa bezpieczne herbicydy ? Jak zdrowe one sa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.04.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Jeden zdrowszy od drugiego. Stosuje się na plantacjach: burak (cukrowy i ćwikłowy) ziemniak rzepak chrzan cebula czosnek pomidor seler kapusta (wszelaka) marchew, pietruszka bób, groch, fasola Tego nie jedz! I piwa też nie! Również do zwalczania jednoliściennych na plantacjach chmielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka1719503332 15.04.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 A mam pytanie, czy można taki preparat stosować w każdym momencie wzrostu rośliny? (oczywiście chodzi mi o te rośliny, których nie chcę zniszczyć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.04.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Istotna jest faza rozwoju roślin tępionych- jednoliściennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka1719503332 15.04.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Istotna jest faza rozwoju roślin tępionych- jednoliściennych. czyli..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 16.04.2008 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Bezpiecznych czy zdrowych herbicydów nie ma, ale jak ktoś lubi, to dlaczego ma nie wiedzieć które stosuje się w przypadku jednoliścienych. Ja bym nie zastosował u siebie gdybym absolutnie nie musiał i na pewno nie w miejscach z których miałbym potem cokolwiek jeść. Po to ma się własnych ogródek, żeby nie żreć tej chemii z supermarketów. Takie jest moje zdanie, każdy się truje na własny rachunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.04.2008 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 A czy te herbicydy z przydomowych ogrodkow nie przenikaja jakos do wody z ktorej robimy sobie aromatyczna herbate ?Piwa nie pijam tylko wino czerwone, kalifornijskie. I tylko merlot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.04.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Istotna jest faza rozwoju roślin tępionych- jednoliściennych. czyli..? Na opakowaniu jest kartka. Tam napisali.. Wszystko Albo google > Fusilade. Tam też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.04.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 "HERBICYDY A CZEREŚNIE NA PODKŁADKACH KARŁOWYCHdr Mirosław Sitarek W ostatnich latach w kraju przybyło wiele sadów czereśniowych, zarówno tych na silnie, jak i na słabo rosnących podkładkach.W niektórych sadach założonych na podkładkach karłowych okazuje się, że — mimo właściwie prowadzonej ochrony przed chorobami i szkodnikami, nowoczesnych metod formowania koron — drzewa nie rosną zadowalająco, a nawet zamierają. Przyczyn tej sytuacji może być kilka, jednak niewielu sadowników wie, że za taką sytuację mogą być odpowiedzialne również niewłaściwe herbicydy. (...)Z kolei herbicydy dolistne o działaniu układowym działające na wszystkie rośliny, na przykład środki zawierające glifosat, należy stosować ze szczególną ostrożnością, w okresie bezwietrznej pogody tak, aby krople cieczy użytkowej nie dostały się na liście drzew. Wniknięcie preparatu przez liście do drzewa powoduje zaburzenia w jego rozwoju, widoczne nawet przez kilka lat. Drzewo nie rośnie i nie owocuje. Objawem poparzenia pędów środkami zawierającymi glifosat jest zmiana kształtu liści, które stają się bardzo wąskie i łódeczkowato podwinięte.(...)"http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2157 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 06.05.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Przeczytałam cały wątek i omało nie spadłam z krzesła Nie miałam pojęcia o spustoszeniach jakie czyni oprysk Roundupem I myslę, że mało kto z amatorów ogrodnictwa zdaje sobie z tego sprawę, ale nie to jest najgorsze. Mój znajmomy rolnik, który zobaczył naszą działkę od razu zaproponował oprysk. Nawet niezastanowił się nad innym sposobem zwalczania chwastów. I tak niestety robi wielu - oprysk ma załatwić sprawę. Dlatego w Was drodzy fachowcy nadzieja, piszcie i przypominajcie, że to nie jedyna metoda na chwasty. a niszczy ekosystem. Niech mnie nikt nie podejrzewa o ekologiczny fanatyzm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.05.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 " (..)Zakażone wina zawierały średnio cztery różne pestycydy, rekordzista miał ich dziesięć. Wśród przebadanych i zakażonych win były również te należące do „najwyższej półki” zarówno pod względem ceny jak i jakości pod względem organoleptycznym. Czterdzieści win, to za mało, zeby mówić poważnie o sytuacji na rynku, ponadto żadne z win nie przekroczyło najwyższej dopuszczalnej dawki. Ale równocześnie trzeba pamiętać, że te normy są bardzo wysokie. Jeśli porównać z dopuszczalną zawartością tych samych związków w dajmy na to wodzie mineralnej, to okazuje się, ze niektórych z nich może być w winie nawet 5 800 razy więcej! (...)" http://www.kurdesz.com/index.php?artId=208 Ja też o mało nie spadłam z krzesła, gdy zobaczyłam CO pijamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 08.05.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Nawet niezastanowił się nad innym sposobem zwalczania chwastów. Gdyby rolnik zaproponowal calkowicie ekologiczne i bardzo skuteczne parowanie w cienie 10 zlotych za metr kwadratowy to rozwazylabys propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 08.05.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Ja też o mało nie spadłam z krzesła, gdy zobaczyłam CO pijamy Najlepsze w tym wszystkim są tz . dopuszczalne dawki, na ogół dotyczą pojedynczych środków ochrony roślin. Jeżeli jest ich już kilka w produkcie to sprawa zaczyna być już bardziej problematyczna. Takie łączne dopuszczalne zawartości na ogół nie są określane To samo jest z konserwantami, niemal w każdym produkcie spożywczym je mamy. Codziennie wtranżalamy je, a one się nam kumulują, kumulują ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 08.05.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Nawet niezastanowił się nad innym sposobem zwalczania chwastów. Gdyby rolnik zaproponowal calkowicie ekologiczne i bardzo skuteczne parowanie w cienie 10 zlotych za metr kwadratowy to rozwazylabys propozycje? Wyjdźmy od tego, że ja nie potrzebuję idealnego trawnika jak na polach golfowych. Popularne "chwasty trawnikowe" - stokrotki i mlecze - z którymi powszechnie walczą amatorzy trawników "spod igły", u mnie są mile widziane. Mając działkę 5730m2 10zł za m2 chyba wyszłoby trochę drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.05.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Szokujące filmy o skutkach używania glifosatu : http://youtube.com/watch?v=J_aUuEGqmFs&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.05.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Można też oprysk z samolotu Przy okazji wyginą też kury, kaczki, psy i koty, żaby, myszy i inne... Cała seria filmów instruktażowych tu: http://youtube.com/watch?v=J_aUuEGqmFs&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga717 30.05.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam. Ja mam pytanie z innej beczki – jak pozbyć się trawy z kwietnika? Porozrastała się pomiędzy kwiatami i nie wiem jak ją usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 30.05.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 A tu już niestety - własnymi paluszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts