Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CHWASTY, zwalczanie chwastów - herbicydy i metody naturalne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trawa to też roślina :). Są herbicydy selektywnie działające na jednoliścienne (perz, trawy,), np. Agil 100 EC, Focus Ultra 100 EC, Fusilade Forte 150 EC, Gallant Plus 104 EC, Perenal 104 EC, Targa Super 05 EC.

Z bardziej popularnych, dostępnych i bezpiecznych do stosowania polecam Fusilade.

Jeden zdrowszy od drugiego.

Stosuje się na plantacjach:

burak (cukrowy i ćwikłowy)

ziemniak

rzepak

chrzan

cebula

czosnek

pomidor

seler

kapusta (wszelaka)

marchew, pietruszka

bób, groch, fasola

Tego nie jedz! :wink: I piwa też nie! Również do zwalczania jednoliściennych na plantacjach chmielu.

Bezpiecznych czy zdrowych herbicydów nie ma, ale jak ktoś lubi, to dlaczego ma nie wiedzieć które stosuje się w przypadku jednoliścienych. Ja bym nie zastosował u siebie gdybym absolutnie nie musiał i na pewno nie w miejscach z których miałbym potem cokolwiek jeść. Po to ma się własnych ogródek, żeby nie żreć tej chemii z supermarketów. Takie jest moje zdanie, każdy się truje na własny rachunek.

• 2 weeks później...

"HERBICYDY A CZEREŚNIE NA PODKŁADKACH KARŁOWYCH

dr Mirosław Sitarek

W ostatnich latach w kraju przybyło wiele sadów czereśniowych, zarówno tych na silnie, jak i na słabo rosnących podkładkach.

W niektórych sadach założonych na podkładkach karłowych okazuje się, że — mimo właściwie prowadzonej ochrony przed chorobami i szkodnikami, nowoczesnych metod formowania koron — drzewa nie rosną zadowalająco, a nawet zamierają. Przyczyn tej sytuacji może być kilka, jednak niewielu sadowników wie, że za taką sytuację mogą być odpowiedzialne również niewłaściwe herbicydy. (...)

Z kolei herbicydy dolistne o działaniu układowym działające na wszystkie rośliny, na przykład środki zawierające glifosat, należy stosować ze szczególną ostrożnością, w okresie bezwietrznej pogody tak, aby krople cieczy użytkowej nie dostały się na liście drzew. Wniknięcie preparatu przez liście do drzewa powoduje zaburzenia w jego rozwoju, widoczne nawet przez kilka lat. Drzewo nie rośnie i nie owocuje. Objawem poparzenia pędów środkami zawierającymi glifosat jest zmiana kształtu liści, które stają się bardzo wąskie i łódeczkowato podwinięte.(...)"

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2157

Przeczytałam cały wątek i omało nie spadłam z krzesła :o

Nie miałam pojęcia o spustoszeniach jakie czyni oprysk Roundupem :oops:

I myslę, że mało kto z amatorów ogrodnictwa zdaje sobie z tego sprawę, ale nie to jest najgorsze.

Mój znajmomy rolnik, który zobaczył naszą działkę od razu zaproponował oprysk. Nawet niezastanowił się nad innym sposobem zwalczania chwastów. I tak niestety robi wielu - oprysk ma załatwić sprawę.

Dlatego w Was drodzy fachowcy nadzieja, piszcie i przypominajcie, że to nie jedyna metoda na chwasty. a niszczy ekosystem.

Niech mnie nikt nie podejrzewa o ekologiczny fanatyzm.

" (..)Zakażone wina zawierały średnio cztery różne pestycydy, rekordzista miał ich dziesięć. Wśród przebadanych i zakażonych win były również te należące do „najwyższej półki” zarówno pod względem ceny jak i jakości pod względem organoleptycznym.

Czterdzieści win, to za mało, zeby mówić poważnie o sytuacji na rynku, ponadto żadne z win nie przekroczyło najwyższej dopuszczalnej dawki. Ale równocześnie trzeba pamiętać, że te normy są bardzo wysokie. Jeśli porównać z dopuszczalną zawartością tych samych związków w dajmy na to wodzie mineralnej, to okazuje się, ze niektórych z nich może być w winie nawet 5 800 razy więcej! (...)"

http://www.kurdesz.com/index.php?artId=208

Ja też o mało nie spadłam z krzesła, gdy zobaczyłam CO pijamy :o

Ja też o mało nie spadłam z krzesła, gdy zobaczyłam CO pijamy :o

Najlepsze w tym wszystkim są tz . dopuszczalne dawki, na ogół dotyczą pojedynczych środków ochrony roślin. Jeżeli jest ich już kilka w produkcie to sprawa zaczyna być już bardziej problematyczna. Takie łączne dopuszczalne zawartości na ogół nie są określane

To samo jest z konserwantami, niemal w każdym produkcie spożywczym je mamy. Codziennie wtranżalamy je, a one się nam kumulują, kumulują ....... 8)

Nawet niezastanowił się nad innym sposobem zwalczania chwastów.

Gdyby rolnik zaproponowal calkowicie ekologiczne i bardzo skuteczne parowanie w cienie 10 zlotych za metr kwadratowy to rozwazylabys propozycje? :wink:

Wyjdźmy od tego, że ja nie potrzebuję idealnego trawnika jak na polach golfowych. Popularne "chwasty trawnikowe" - stokrotki i mlecze - z którymi powszechnie walczą amatorzy trawników "spod igły", u mnie są mile widziane. :lol:

Mając działkę 5730m2 10zł za m2 chyba wyszłoby trochę drogo :wink:

• 3 weeks później...