Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CHWASTY, zwalczanie chwastów - herbicydy i metody naturalne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 454
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

Witam,

Pisze tu po raz pierwszy dlatego wybaczcie jeżeli trafiłem w zły temat ale...

mam problem z chwastami które rosną pod wrzosem, mianowicie w niektórych miejscach nawet wrzosu nie widać bo tyle trawy wyrosło pod spodem, do tego perz i wedwo widać wrzos...

obszar to jakies 500m2 wiec sporo tego wrzostu, pielenie wszystkiego zajeło prawie 2 tyg a po tym czasie już widze jak troche trawy wstaje (nie da sie wszystkiego wyrwać z korzeniami... to jest nie do zrobienia...) i teraz pytanie co z tym można zrobić? czy jest jakiś preparat który wyczysciłby wszystko a zostawił wrzos???? wiem głupie pytanie ale łudze się że jest cos takiego:D:D jeżeli chodzi o gatunki chwastów to jest tam wszystko perz, oset, pokrzywa itp.. a do tego zwykła trawa... prosze o rade:)

• 11 months później...

Witam jak w temacie czym szybko i skutecznie usunąć trawę?

Chcę się pozbyć ochydnej trawy jaką mam na działce po prostu nie nadążam jej kosić tydzień czasu i mam wstrętne trawko do pasa.

Chciał bym użyć jakiegoś mega preparatu żeby mi już nic w tym roku nie wyrosło na działce.

W tamtym roku wynająłem koparkę żeby mi zaorała teren było spoko do końca lata w tym roku znowu masakra :(

Nie ma możliwości pozbycia się trawy czy też chwastów raz na zawsze. Oprysk czy orka działa na jakiś czas. No, chyba, żeby wszystko zalać betonem bądź wspomnianym asfaltem. Ewentualnie przykryć czarną folią ;)

Ale jeśli użyjesz dobrego herbicydu w odpowiedniej dawce (przepis na butelce), to myślę, że opryskiwanie dwa razy w sezonie powinno wystarczyć. Pamiętaj jednak, żeby robić to podczas ładnej pogody. Aby preparat mógł skutecznie działać musi upłynąć co najmniej 6 godzin od zabiegu zanim spadnie deszcz. Działanie widoczne po 7 dniach. Całkowite po dwóch trzech tygodniach.

A, i musisz mieć na uwadze fakt, że będzie wszystko zrudziałe, więc jeśli będziesz truć trawę wokół domu, to raczej nie będzie wyglądać zbyt estetycznie

Edytowane przez Krzysztof Dobosz

a jest coś bardziej śmiercionośne ? tym robiłem 2 lata temu po pół roku z powrotem nie było mnie widać w trawie.

w tym roku mam pole mlecza i kępy trawy

Potraktuj Roundapem, jak się nalezy. Potem jak zadziała zoraj teren, jeśli możesz to zrobić

i zasiej normalną trawę . Jak się trawa rozkrzewi, to zablokuje chwasty.

Kosić to trzeba, ale przynajmniej ładne dla oczu będzie i wolniej rosnące.

Witam jak w temacie czym szybko i skutecznie usunąć trawę?

Chcę się pozbyć ochydnej trawy jaką mam na działce po prostu nie nadążam jej kosić tydzień czasu i mam wstrętne trawko do pasa.

Chciał bym użyć jakiegoś mega preparatu żeby mi już nic w tym roku nie wyrosło na działce.

W tamtym roku wynająłem koparkę żeby mi zaorała teren było spoko do końca lata w tym roku znowu masakra :(

Przywieź ziemi spod lasu.Po skoszeniu swego trawiska zasyp pokos tą ziemią.Zasiej nową trawę i czekaj.Wyjdzie ci i trawa i mech.

http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-do-trawnikow-z-mchem-duza-zawartosc-zelaza--p2.html

Wertykulator lub aerator,a potem lecz ją florowitem i problem ci zniknie.Będziesz miał przepiękną trawę.;););)