Cypek 30.04.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 A jak chcę się pozbyć zielicha ze ścieżki, takiej wysypanej białymi kamyczkami to czym ? Sąsiad podpowiada benzyną je !!PS, wiem, wiem, trzeba było geowłoknine pod spód dac, ale mądry ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabrowa1719500358 05.05.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Na mlecze środek o nazwie: STARANENa pozostałe:babki, koniczyny, na mlecze również: BIOFIXStarane i Biofix - najprawdopodobniej firmy TARGET - dostępne w marketach budowlanych, na działach ogrodniczych. Duże opakowanie 100 ml jest droższe od 20 ml lecz z ekonomicznego punktu widzenia dużo bardziej opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 10.05.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Zagospodarowuję działkę po budowie. Wyszło już pełno zielska, sporo skrzypu, mniszka i babki oraz pokrzyw. Popryskałem to bastą 150 i zastanawiam się po jakim czasie od spryskania mogę rozplantować górę humusu i wyrównywać warstwę ziemi. Jak długo trzeba czekać aby herbicyd dobrze opanował korzenie? Od razu uprzedzam podpowiedzi żeby czytać na ulotce. Tam nic nie jest napisane oprócz tego, że po 2-5 dniach widać pierwsze efekty usychania części nadziemnych. U mnie widać objawy usychania po 3 dniach. A czy trzeba te korzenie wykopywać i usuwać jeżeli są już załatwione herbicydem czy mogą zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 10.05.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 znam sie słabo, ale pamiętam jak Miras czymś tam posypywał, to korzeni nie usuwał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.05.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Basta to pochodna Roundupu. A więc pierwsze objawy najpóżniej po tygodniu. A po ok 1,5 tygodnia powinna zapanować jesień. Teraz zgodnie z tym co i owszem - herbicyd ten rozkłada się od 3 do 6 tygodni, ale czasem dłużej zależy od temperatury i wilgoci. Aby sprawdzić, że nie jest szkodliwy dla kupujemy rzezuchę lub rzodkiewkę bierzemy trochę ziemi do doniczki, siejemy i patrzymy czy ładnie rośnie i nic się nie dzieje. Wtedy mamy pewność, że hebicyd uległ rozkładowi.Co do korzeni to tutaj nie o to chodzi że preparat je usuwa. On zabija rośliny żeby nie było uciążliwych odrostów. Potem zdany jesteś na prawa natury tj. mikrooganizmy saprofityczne i inne robali które stopniowo będą rozkładać korzenie i pozostałości pni. A czas to różnie, różniscie może spruchnieć i po kilku miesiącach a może stać jeszcze kilka lat. Pilnownie wilgoci ten procesz przyspiesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 10.05.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Basta to pochodna Roundupu. A więc pierwsze objawy najpóżniej po tygodniu. A po ok 1,5 tygodnia powinna zapanować jesień. Teraz zgodnie z tym co i owszem - herbicyd ten rozkłada się od 3 do 6 tygodni, ale czasem dłużej zależy od temperatury i wilgoci. Aby sprawdzić, że nie jest szkodliwy dla kupujemy rzezuchę lub rzodkiewkę bierzemy trochę ziemi do doniczki, siejemy i patrzymy czy ładnie rośnie i nic się nie dzieje. Wtedy mamy pewność, że hebicyd uległ rozkładowi. Co do korzeni to tutaj nie o to chodzi że preparat je usuwa. On zabija rośliny żeby nie było uciążliwych odrostów. Potem zdany jesteś na prawa natury tj. mikrooganizmy saprofityczne i inne robali które stopniowo będą rozkładać korzenie i pozostałości pni. A czas to różnie, różniscie może spruchnieć i po kilku miesiącach a może stać jeszcze kilka lat. Pilnownie wilgoci ten procesz przyspiesza. duzo piszesz ale mało tresciwie -po pierwsze nie ma zadnego zagrozenia ze strony glifosatu dla nastepnych roslin i bajki z rzzucha itp zostaw do przedszkola--glifostaem np pryska się przedwschodowo wiele roslin:) wiesz o czym mowa jakbys miał cos konkretnego do powiedzenia to byś wiedział ze glifosatem nie zniszczy sie skrzypu np pozdr i zycze konkretniejszych wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.05.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Basta to pochodna Roundupu. A więc pierwsze objawy najpóżniej po tygodniu. A po ok 1,5 tygodnia powinna zapanować jesień. Teraz zgodnie z tym co i owszem - herbicyd ten rozkłada się od 3 do 6 tygodni, ale czasem dłużej zależy od temperatury i wilgoci. Aby sprawdzić, że nie jest szkodliwy dla kupujemy rzezuchę lub rzodkiewkę bierzemy trochę ziemi do doniczki, siejemy i patrzymy czy ładnie rośnie i nic się nie dzieje. Wtedy mamy pewność, że hebicyd uległ rozkładowi. Co do korzeni to tutaj nie o to chodzi że preparat je usuwa. On zabija rośliny żeby nie było uciążliwych odrostów. Potem zdany jesteś na prawa natury tj. mikrooganizmy saprofityczne i inne robali które stopniowo będą rozkładać korzenie i pozostałości pni. A czas to różnie, różniscie może spruchnieć i po kilku miesiącach a może stać jeszcze kilka lat. Pilnownie wilgoci ten procesz przyspiesza. duzo piszesz ale mało tresciwie -po pierwsze nie ma zadnego zagrozenia ze strony glifosatu dla nastepnych roslin i bajki z rzzucha itp zostaw do przedszkola--glifostaem np pryska się przedwschodowo wiele roslin:) wiesz o czym mowa jakbys miał cos konkretnego do powiedzenia to byś wiedział ze glifosatem nie zniszczy sie skrzypu np pozdr i zycze konkretniejszych wypowiedzi staram się zauwazyć iż forum jest po to aby sobie pomagac a nie dyskredytować forumowiczów i pomniejszac czyjąś chęć pomocy innym o ile wypowiedź Wciornastek-a wnosi do wątku o tyle twoja jest nic nie wnoszącą złośliwością. przeczytaj swój post i zastanów się na ile on pomógł rozwiązac problem Mamonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 10.05.2006 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 A to chemicznie zabite zielsko może zostać czy nie ? Ja rówież strute i posiekane glebogryzarką zielsko przykryłem kilkucentymetrową warstwą ziemi. Jednak mając obawy, że może nie równo osiadać - brona i grabki wyrwały część darni - reprezentacyjny trwanik przekopuje ręcznie widłami amerykańskimi i wyrzucam podgnite trawsko. Robota ciężka i nie wiem czy nie głupia ? Wiem, że powinienem jesienią w ostrą sibę, czekać do wiosty .. itd. ale tego nie zrobiłem a ogród chcę założyć jeszcze w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 11.05.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Basta to pochodna Roundupu. A więc pierwsze objawy najpóżniej po tygodniu. A po ok 1,5 tygodnia powinna zapanować jesień. Teraz zgodnie z tym co i owszem - herbicyd ten rozkłada się od 3 do 6 tygodni, ale czasem dłużej zależy od temperatury i wilgoci. Aby sprawdzić, że nie jest szkodliwy dla kupujemy rzezuchę lub rzodkiewkę bierzemy trochę ziemi do doniczki, siejemy i patrzymy czy ładnie rośnie i nic się nie dzieje. Wtedy mamy pewność, że hebicyd uległ rozkładowi. Co do korzeni to tutaj nie o to chodzi że preparat je usuwa. On zabija rośliny żeby nie było uciążliwych odrostów. Potem zdany jesteś na prawa natury tj. mikrooganizmy saprofityczne i inne robali które stopniowo będą rozkładać korzenie i pozostałości pni. A czas to różnie, różniscie może spruchnieć i po kilku miesiącach a może stać jeszcze kilka lat. Pilnownie wilgoci ten procesz przyspiesza. duzo piszesz ale mało tresciwie -po pierwsze nie ma zadnego zagrozenia ze strony glifosatu dla nastepnych roslin i bajki z rzzucha itp zostaw do przedszkola--glifostaem np pryska się przedwschodowo wiele roslin:) wiesz o czym mowa jakbys miał cos konkretnego do powiedzenia to byś wiedział ze glifosatem nie zniszczy sie skrzypu np pozdr i zycze konkretniejszych wypowiedzi staram się zauwazyć iż forum jest po to aby sobie pomagac a nie dyskredytować forumowiczów i pomniejszac czyjąś chęć pomocy innym o ile wypowiedź Wciornastek-a wnosi do wątku o tyle twoja jest nic nie wnoszącą złośliwością. przeczytaj swój post i zastanów się na ile on pomógł rozwiązac problem Mamonia moim zdaniem wiecej pomógł mój niz wciornastka ale widze masz inne - twój problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 12.05.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Jeszcze jedno pytanie. Czy jak teraz przykryję powierzchnię działki warstwą humusu z pryzmy (ok 10 cm) to chwasty które w ziemi pozostały będą ponownie wschodzić w najbliższych miesiącach czy dopiero w nowym roku? Chciałbym aby co tylko pozostało wyrosło w tym roku bo zanim założę trawnik mogę jeszcze raz opryskać. Czy lanie wody na wyrównaną ziemię coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 12.05.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 glifosatem nie zniszczy sie skrzypu Znaczy że w karcie technicznej bzdury piszą? Chwasty wrażliwe na preparat - w dawce 4-6 l/ha - np: jaskier polny, komosa biała, kostrzewa łąkowa, mozga trzcinowata, perz właściwy, pięciornik polny, podagrycznik pospolity, sity, szarłat szorstki, szczaw polny, tobołki polne, trzcina pospolita, wiechlina roczna, żółtlica drobnokwiatowa, życica trwała. - w dawce 6-10 l/ha - np: czyściec błotny, jaskier rozłogowy, kostrzewa czerwona, marchew zwyczajna, mniszek lekarski, mlecz polny, ostożeń polny, podbiał, pokrzywa zwyczajna, powój polny, sitowie leśne, skrzyp polny, żywokost lekarski, wiązówka błotna, wyka ptasia. Co do pytań inż. Mamonia Wykopywanie korzeni chwastów? A po co sobie roboty dodawać. To rośliny zielne więc korzenie dosyć szybko sie rozłożą. (Co innego po krzakach lub drzewach tu może to potrwać jak pisze Wciornastek nawet kilka lat). Co do humusu nie chcę się wypowiadać jakoś autorytatywnie bo pewnosci nie mam, ale dał bym jeszcze kilka dni na skiełkowanie nasionkom które nie zdążyły tego zrobić spryskał co wylezie nowego i dopiero wtedy nawoził humus. Czy lanie wody na wyrównaną ziemię coś pomoże? Nie do końca rozumiem w czym ma pomagać? Żeby nasiona pozostałych chwastów szybciej skiełkowały? - Jeśli jest sucho to pewnie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 12.05.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Moi drodzy ja nie złośliwy człowiek zrozumiałam że Inż Mamoń ma kłopoty z roślinami wieloletnimi i z krzewami. Zasada o której pisałam tj mikroorganizmy etc. to sprawa jasna i dotyczy zarówno mniejszych (czyt. zielnych chwastów) jak i wieloletnich w tym zdrewaniałych typu krzewy i pnie drzew. A z Weynrobem nie będę się spierać odsyłam tylko do publikacji ludzi z IUNG. I jeszcze dla Mamonia. Ten herbicyd niszczy tylko rosnące rośliny, nie niszczy nasion które są w glebie. Dodatkowo produkty rozkładu tego herbicydu stymulują kiełkowanie nasion komosy (lebiody) ( to tak a propo barku działania w glebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.05.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 A skrzypu nie bierze, w żadnej dawce, paproci zresztą też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 12.05.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 A skrzypu nie bierze, w żadnej dawce, paproci zresztą też Nie bierze ale pozostałości w glebie są Oczywiście zanim się nie rozłożą. Bardzo ciekawe są pochodne glifosatu (produkty rozkładu) i ich właściwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 12.05.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 glifosatem nie zniszczy sie skrzypu Znaczy że w karcie technicznej bzdury piszą? Chwasty wrażliwe na preparat - w dawce 4-6 l/ha - np: jaskier polny, komosa biała, kostrzewa łąkowa, mozga trzcinowata, perz właściwy, pięciornik polny, podagrycznik pospolity, sity, szarłat szorstki, szczaw polny, tobołki polne, trzcina pospolita, wiechlina roczna, żółtlica drobnokwiatowa, życica trwała. - w dawce 6-10 l/ha - np: czyściec błotny, jaskier rozłogowy, kostrzewa czerwona, marchew zwyczajna, mniszek lekarski, mlecz polny, ostożeń polny, podbiał, pokrzywa zwyczajna, powój polny, sitowie leśne, skrzyp polny, żywokost lekarski, wiązówka błotna, wyka ptasia. tak własnie pisza bzdury ja nie podpieram sie tu ulotkami itp tylko swoja wiedza i praktyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 12.05.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 A skrzypu nie bierze, w żadnej dawce, paproci zresztą też Nie bierze ale pozostałości w glebie są Oczywiście zanim się nie rozłożą. Bardzo ciekawe są pochodne glifosatu (produkty rozkładu) i ich właściwości nie siej człowieku zbednej paniki nie masz sie co ze mną spierac bo ja w przeciwieństwie do 90% ludzi na tym forum wypowiadam się w tematach w których mam cos konkretnego do powiedzenia-i tyle...więc wniosek jak cos pisze to staram się to zrobić profesjonalnie a nie po amatorsku pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ablonski 01.09.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 witammusze teren podniesc o 10-15cm, w tej chwili mam na dzialce ogromna ilosc chwastow, i zastanawiam sie czy to teraz wyniszczyc czy dopiero po nawiezieniu piachu?na forum pare razy pojawiala sie nazwa srodka do niszczenia chwastow takiego na R jezeli si eni e myle, moze ktos mi napisac jaki to srodek, bo teraz nie moge sobie przypomniec?jak go sie stosuje?dodam ze chce posiac trawnik, i tez srednio wiem jaka ziemie mam nawiezc, to co mam teraz to raczej piaski i zwiry...dziekiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.09.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 przed nawiezieniem ziemi i po nawiezieniu po 2 miesiacach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.09.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Po nawiezieniu ziemi chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.09.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Po nawiezieniu ziemi chyba? pop ........ mi się poprawiłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts