Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapytam jeszcze raz o podłączenie gazu i formalności z tym związane bo mnie krew zaleje.......

Mam umowę na podłączeni gazu z gazownią. Mam projekt instalacji gazowej. Mam rurę od gazu w ogrodzeniu (rura podłączona przez firmę wysłaną przez gazownie).

Kilka dni temu gość podłączył rurę od ogrodzenia/skrzynki do budynku.

Facet nie złożył jednak dokumentów/informacji o rozpoczęciu robót budowlanych do Ożarowa Mazowieckiego bo jak mi powiedział 31.10 wygasły mu uprawnienia i czeka aż dostanie odnowienie. Dziś facet powiedział mi, że jak tylko geodeta zrobi inwentaryzację to on zrobi próbę szczelności i zawiezie papiery do Ożarowa.

Pytania mam takie:

1. Jakie dokumenty powinien złożyć ten facet do Ożarowa? Wiem, że informację o rozpoczęciu robót budowalnych. Czy coś jeszcze?

2. Geodeta robi inwentaryzację i co dalej? Czy musi gdzieś zawozić jakieś dokumenty?

Na stronie:

http://www.gazownia.com.pl/page2_ind.php?strona_id=2

jest informacja:

"Ostatnim krokiem jest zawarcie umowy sprzedaży paliwa gazowego.

Po wybudowaniu sieci gazowej oraz instalacji gazowej Klient zawiera z Przedsiębiorstwem gazowniczym umowę sprzedaży paliwa gazowego. Po podpisaniu ww. umowy Przedsiębiorstwo gazownicze instaluje gazomierz i napełnia instalację gazową paliwem gazowym.

W celu zawarcia umowy sprzedaży paliwa gazowego Klient zobowiązany jest dostarczyć lub okazać:

a. kopię zawartej umowy o przyłączenie do sieci gazowej,

b. protokół z próby szczelności instalacji gazowej (próba szczelności ważna jest 6 miesięcy od daty jej przeprowadzenia),

c. aktualną opinię kominiarską (ważna 12 miesięcy od daty jej sporządzenia),

d. dokument tożsamości,

e. decyzję o nadaniu numeru porządkowego budynku."

Próba szczelności musi być zrobiona w obecności kogoś z gazowni. Czyli co - mam dzwonić do gazowni i umawiać sie z nimi?

https://forum.murator.pl/topic/91001-pod%C5%82%C4%85czenie-gazu-jeszcze-raz-jakie-dokumenty-i-gdzie/