Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu w Będkowskiej

maciekCP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Bardzo duza dzialke sobie zafundowaliscie :D i w bardzo pieeeeknej okolicy

Czy moglabym prosic o jakiegos maila do Twojego architekta?Czy rozmawiales z jakimis inewstorami ktorym juz projektowal wczesnije domy czy tez sa zadowoleni?Czy podczas budowy nie "wyszly" jakies bledyw projekcie?

Ja przymierzam sie do zrobienia projektu indywidualnego na bazie gotowca dlatego tyle pytan :D Mozesz napisac jaki jest przedzial cenowy takiego projektu i co on zawiera?

Z gory dziekuje i zycze szybkiego startu :D

Witam prawie sąsiada :wink: Budujemy się w Jerzmanowicach, również już dawno doceniliśmy uroki okolicy, chociaż pochodzimy aż z Wrocławia. Dolina Będkowska jest przepiękna, my jednak woleliśmy budować się trochę bliżej trasy olkuskiej, żeby nie być całkiem zależnymi od samochodu. Nawet korzystaliśmy z tego samego koparkowego, faktycznie godny polecenia.

Na pozwolenie czekaliśmy niecałe 2 miesiące, więc jakieś szanse macie.

Pozdrawiamy

Wymiary i rozkład pomieszczeń? Niestety, nie mam skanu projektu, więc po prostu opiszę co gdzie będzie, bez szczegółowych wymiarów :)

No więc tak: Budynek o wymiarach 14*9 m (w najszerszej części) i 8.5 wysokości w kalenicy.

Parter: Wchodzimy sobie głównymi drzwiami i mamy wiatrołap. Po lewej minigarderoba (wyszła przypadkiem, w sumie bardziej jako efekt proporcji domu i innych pomieszczeń, ale myślę, że będzie w tymi miejscu bardzo użyteczna). Przechodzimy dalej - hall i komunikacja. Po lewej mamy małą łazienkę (ok. 4m2), a po prawej salon, a na wprost kuchnię z jadalnią (ok. 17 m2, jeśli dobrze pamiętam. Salon ok. 29 m2). Z kuchni przejście do garażu przez kotłownię, a schodami w salonie na poddasze.

Poddasze: Wchodzimy sobie schodkami - po lewej garderoba, na wprost sypialnia (od wschodniej strony) - pow. użytkowa ok. 12 m2. Dalej (zgodnie z ruchem wskazówek zegara): Sypialnia pod lukarną z wyjściem na balkonik od frontu, gabinet (od południowego zachodu) i łazienka (od północnego zachodu). Od północy sypialnia lub ścianka wspinaczkowa tudzież inny pokoik gimnastyczno-sportowy :lol:

Aha! Wjazd na działkę od południa, na południe też skierowane wejście do domu, od wschodu las w granicy działki - odległość ok. 35 m.

Co o tym wszystkim myślicie?

Trzymam kciuki za budowe. Sama jestem wielbicielka dolinek podkrakowskich, ale koszty dzialek w tym rejonie dzialaja na tyle odstarszajaco, ze przerzucilam sie na inne rejony Krakowa. Co do pozwolenia to nie chce byc zlym prorokiem, ale tryb oczekiwania moze kilkakrotnie przekroczyc zakladany przez Was czas.

• 4 weeks później...

WItam krajana !

no cóz nie zazdrosze kontaków z dyrektorem OPN. a będa nieuniknione

czy ta twoja działka to jest przy drodze od schroniska , jadąc w dół do doliny?

chyba faktycznie widziałem tam dziurkę w ziemi :-)

powodzenia... ! trzymam kciuki, bo w tym miejscu to naprawdę budowa dla wytrwałych i prawdziwych twardzieli :-)

Witam ponownie po krótkiej przerwie.

I po kolei: okazuje się, że nie ma obowiązku uzgodnienia projektu mojej inwestycji w OPN. Na szczęście. Jednakże, dostałem parę dni temu wezwanie do uzupełnienia/zmiany kilku detali we wniosku i projekcie. Napiszę o tym kilka słów później.

Szczepku: Nie da się ukryć, że ta rozgrzebana działka przy drodze od schroniska w dół, to nasze włości. Czy mówiąc o twardzielach miałeś na myśli samą budowę, czy mieszkanie tam? Mógłbyś napisać coś więcej, jakie problemy przewidujesz (może jeszcze nie o wszystkim pomyśleliśmy...).

Pozdrawiam wszystkich przedświątecznie i obiecuję częściej zaglądać,

Maciek

I po kolei: okazuje się, że nie ma obowiązku uzgodnienia projektu mojej inwestycji w OPN. Na szczęście. Jednakże, dostałem parę dni temu wezwanie do uzupełnienia/zmiany kilku detali we wniosku i projekcie. Napiszę o tym kilka słów później.

Szczepku: Nie da się ukryć, że ta rozgrzebana działka przy drodze od schroniska w dół, to nasze włości. Czy mówiąc o twardzielach miałeś na myśli samą budowę, czy mieszkanie tam? Mógłbyś napisać coś więcej, jakie problemy przewidujesz (może jeszcze nie o wszystkim pomyśleliśmy...).

Maciek

Ja jeszcze musiałem, ale jestem w otulinie OPN , ty, dlatego ze jesteś blizej wsi - moze nie bedziesz miał przyjemności poznać ludzi z OPN - i dobrze

nie przewiduję nic więcej oprócz tego co sam przeżyłem:-)

musiałem wykopać 300 mb pod wodę

przeciągną ć 250 m kabla energetcyznego

150 metrów utwardzić droge dojazdową,

a teraz bedzie trzeba samemu odśnieżać te 150 metrów, bo na razie z wójtem się ciężko rozmawia...

WIększość z tego was ominie :- )

niestety na kopaninach w łazach gdzie się pobudowałem warunki sa nieco trudne.

a ze sliczna okolica, to musi zrekompensować trudy...

Maciek

Ja jeszcze musiałem, ale jestem w otulinie OPN , ty, dlatego ze jesteś blizej wsi - moze nie bedziesz miał przyjemności poznać ludzi z OPN - i dobrze

nie przewiduję nic więcej oprócz tego co sam przeżyłem:-)

musiałem wykopać 300 mb pod wodę

przeciągną ć 250 m kabla energetcyznego

150 metrów utwardzić droge dojazdową,

a teraz bedzie trzeba samemu odśnieżać te 150 metrów, bo na razie z wójtem się ciężko rozmawia...

WIększość z tego was ominie :- )

niestety na kopaninach w łazach gdzie się pobudowałem warunki sa nieco trudne.

a ze sliczna okolica, to musi zrekompensować trudy...

U mnie wygląda to tak, że drogę asfaltową mam do samej działeczki, natomiast muszę przeciągnąć prąd i wodę, po ok. 70 metrów.... Trudno... A póxniej trzeba będzie odśnieżać i nauczyć się wyjeżdżać pod górę zimą po śniegu. Takie życie.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Rzeczywiście, mamy sporą tą działeczkę i w ładnym miejscu, ale wcale nie była taka strasznie droga... Kupowaliśmy ją już jakiś czas temu, zanim ceny zwariowały :) Gorzej, że działka bardzo długo schnie (glina, cień, osłonięcie od wiatru), co niestety, ale bardzo nam wszelkie roboty przesuwa... sąsiedzi dookoła już intensywnie budują, a u nas kałuże stoją tak jak stały dwa tygodnie temu :((( a tu drogę trzeba budować i media przyłączać :(

Witaj,

dzięki za zmobilizowanie do wpisu! Niewiele sie działo w styczniu i lutym, no może poza zamawianiem materiałów. Ostatnio jednak pogoda dopisała i prace ruszyły z kopyta. Zapraszam do dziennika! Jak już się uporasz z przyłączami, napisz ile u was biorą instalatorzy za 1m. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

• 2 weeks później...

No to jak w koncu dzielicie dzialke czy nie? Bo cos tam o podziale pisales?

I po co te wszystkie roboty ziemne, bylo nierowno jak mniemam...

Ale Ci zadaje pytan! A z ta cena za wybudowanie stanu surowego, pytales sie ile mniej wiecej za robocizne a ile za materialy? Ciekawa jestem okrutnie ile za robocizne.

Pozdrowienia seredeczne :)

A dzialke macie naprawde w przepieknej okolicy! Dobrze,ze nie musliliscie uzgadniac projektu z Parkiem, moj znajomy nawet wielkosc, ksztalt i ilosc szybek w oknach musial uzgadniac! :o