Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chcialem sie dowiedziec jak wyglada sprawa palenia w kominku z plaszczem wodnym

poza okresem grzewczym

czyli taka hipotetyczna sytuacja :) :

mam kaprys zeby sobie w jakis letni, wiosenny czy jesienny wieczor zapalic ( nie w celach typowo grzewczych lecz w celeach typowo estetycznych do pitego winka czerwonego:) )

co wtedy dzieje sie z woda w ukladzie do CO

czy jest wowczas takze grzana i tym samym od razu instalacja CO cala sie nagrzewa?

wowczas w cieple dni nie byl by to porzadany efekt :)

czy jest jakis sposob zeby w takim okresie odlaczyc instalacje CO czy to po prostu

jest ze soba powiazane na amen:)?

i jeszcze drugie pytanie

czy gdzies na forum znajde ( moze ktos laskawy moglby linka dac bo wyszukiwanie w tych milionach postow jest ciezkie ) sposoby laczenia/schematy

instalacji CO i cwu z kominkami z plaszczem wodnym

z gory bardzo dziekuje

https://forum.murator.pl/topic/91025-palenie-w-kominku-z-p%C5%82aszczem-wodnym-poza-okresem-grzewczym/

Dla fantazji można kilka małych drewienek włożyć.

Przy większej iliści ciepło musi być odebrane przez CO.

Przy chłodnych i wilgodnych letnich dniach jest to bardzo przyjemne.

chcialem sie dowiedziec jak wyglada sprawa palenia w kominku z plaszczem wodnym

poza okresem grzewczym

czyli taka hipotetyczna sytuacja :) :

mam kaprys zeby sobie w jakis letni, wiosenny czy jesienny wieczor zapalic ( nie w celach typowo grzewczych lecz w celeach typowo estetycznych do pitego winka czerwonego:) )

co wtedy dzieje sie z woda w ukladzie do CO

czy jest wowczas takze grzana i tym samym od razu instalacja CO cala sie nagrzewa?

wowczas w cieple dni nie byl by to porzadany efekt :)

czy jest jakis sposob zeby w takim okresie odlaczyc instalacje CO czy to po prostu

jest ze soba powiazane na amen:)?

i jeszcze drugie pytanie

czy gdzies na forum znajde ( moze ktos laskawy moglby linka dac bo wyszukiwanie w tych milionach postow jest ciezkie ) sposoby laczenia/schematy

instalacji CO i cwu z kominkami z plaszczem wodnym

z gory bardzo dziekuje

http://forum.muratordom.pl/klub-uzytkownikow-kominkow-z-plaszczem-wodnym,t36551.htm

to pierwsza sprawa,

a jeżeli chodzi o palenie w kominku, to zainstaluj dodatkowo bojer cwu który będziesz mogła grzać latem zamiast w centralnym

do 1950

dzieki wielkie za odpowiedz:)

male sprostowanie do plci - ja jestem meskiej :) ale to szczegolik

dzieki wielkie za odpowiedz i podeslanie tego linka - zaraz sie wezme mocno

za czytanie jego

ale nim to zrobie i przeczytam te kilkaset postow to mimo wszystko mam

pytanko do osob ktore juz takie cos przerobily

czy wobec tego bojlera do cwu mozna do tego celu uzyc pieca gazowego dwufunkcyjnego z zasobnikiem wielkosci 90-120l? bo takie biore pod uwage?

czy musi to byc zupelnie osobny zasobnik?

z gory wielkie dzieki za odpowiedz i biore sie do czytania podanego watku

pozdrawiam

Można też zastosować kominek z bypassem - np. CTM ma taką wajchę, którą możesz skierować spaliny w taki sposób, żeby nie ogrzewały płaszcza.

Tzn. ogrzewać nadal będą, ale znacznie mniej.

Takie rozwiązanie u mnie się sprawdzało zeszłej jesieni - przy rozsądnym naładowaniu kominka drewnem (rozsądnym - bo przecież tylko w celach rekreacyjnych) temperatura w płaszczu nie przekraczała 80...85 st. C.

Natomiast jak przełączałem testowo wajchę od bypassu, gotowało się po kilku...kilkunastu minutach.

polecam makroterm zimą grzeję wodę do centralnego i wodę do mycia a latem jak mi się chce palić to mam tylko do mycia bez żadnego odbiory zbyt mocno by się na grzał minus to taki że i tak nawet przy odbioże ciapła przez wymiennik jest ciepło w pomieszczeniu ale tradycyjny kominek rozgrzewa się o wiele bardziej że nie da się wytrzymać w tym pomieszczeniu latem