Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam prośbę...może ktoś może mi podpowiedzieć jak i czy jest to możliwe żeby wywabić...zabić jakoś zapach z kominka. Niestety w czasie palenia zaplątało sie gdzieś polanko drewna którym zwykle wędzimy mięsa. Drewno miało bardzo intensywny aromat...chyba to była wiśnia :cry: .... i niesety tym zapachem przesiąkł kominek......... czy można to jakoś wywabić.??? czuć ten zapach najbardziej chyba jak kominek jest zimny :-? :-? :-? :-? ........... acha, to kominek wolno stojący-żeliwny :cry:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/
Udostępnij na innych stronach

.... czy można to jakoś wywabić.??? czuć ten zapach najbardziej chyba jak kominek jest zimny :-? :-? :-? :-? ........... acha, to kominek wolno stojący-żeliwny :cry:

 

żeliwo nie przechodzi zapachem. Ten zapach takiej wilgotnej spalenizny idzie z przewodu kominowego. Najwyraźniej jak nie palicie w kominku tworzy sie ciąg odwrotny :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124776
Udostępnij na innych stronach

Kominek ma 8KW a komin jest murowany wzdłuż ściany zewnętrznej z cegły ...dość duuuuuuuży...jakieś 70*50 ... cug na zewnątrz jest bardzo dobry.

Tu chodzi o ten jedyny zapach wędzonki jaki sie teraz utrzymuje.....wcześniej po żadnym drewnie nic się nie działo ...nie było takiego zapachu :cry:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124781
Udostępnij na innych stronach

Witam.

To przy okazji ja zadam pytanie. Wiem, że w kominku powinno sie palić drzewem liściastym (brzoza, buk, grab, dąb). Czy można palić orzechem, wisnią, gruszą, jabłonią, czereśnią?

Dzięki za odp.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124825
Udostępnij na innych stronach

Kominek ma 8KW a komin jest murowany wzdłuż ściany zewnętrznej z cegły ...dość duuuuuuuży...jakieś 70*50 ... cug na zewnątrz jest bardzo dobry.

Tu chodzi o ten jedyny zapach wędzonki jaki sie teraz utrzymuje.....wcześniej po żadnym drewnie nic się nie działo ...nie było takiego zapachu :cry:

 

Bo nie bylo wstecznego ciągu.

 

To nie jest wina tego drewna.

 

Jak masz możliwość, przysloń wylot komina (tam na dachu) przez wstawienie

jakiejś rury o średnicy ok. 12- 15 cm, powinno pomóc.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124846
Udostępnij na innych stronach

Witam.

To przy okazji ja zadam pytanie. Wiem, że w kominku powinno sie palić drzewem liściastym (brzoza, buk, grab, dąb). Czy można palić orzechem, wisnią, gruszą, jabłonią, czereśnią?

Dzięki za odp.

 

Można bez problemu. Byleby tylko spalać płomieniem, nie dymem.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124848
Udostępnij na innych stronach

Kominek jest mały , komin duży. (za duży)

W kominie potworzyły się zacieki, które "gryzą" mur.

To nie wina jednego polana. To wina palenia i "wykraplania się" się dymu w kominie.

Niedługo niestety pojawią się zacieki na ścianie. ..... :(

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124909
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę...może ktoś może mi podpowiedzieć jak i czy jest to możliwe żeby wywabić...zabić jakoś zapach z kominka.

łatwiejsze od "wywabienia" będzie "zabicie" zapachu

podaj jakiemuś kotu sporo mleka i zamknij go w tym pomieszczeniu na kilka dni ...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2125060
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę...może ktoś może mi podpowiedzieć jak i czy jest to możliwe żeby wywabić...zabić jakoś zapach z kominka.

łatwiejsze od "wywabienia" będzie "zabicie" zapachu

podaj jakiemuś kotu sporo mleka i zamknij go w tym pomieszczeniu na kilka dni ...

 

 

Bardzo zabawne............. :evil: :evil: :evil: :evil: naprawdę................

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2126263
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Spalanie drewna - i kazde spalanie odbywa się w dówóch etapach z doborem tlenu i z niedoborem tlenu (ten drugi przypadek) to spore dymienie gdize efektem ubocznym jest dziegięć (maż która powstaje z sadzy popiolow, wody (ta jest efektem ubocznym spalania) kwasu ostowego i innych spraw.

Osadzenie się takiej smoły w komorze spalani, komini ei wszędzie gdzie tylko może się to osadzic powoduje zapach spalenizny, w dlaszej kolejności (w przypadku złego spalania) wycieki na kominie - o ile z cegły pełnej później o tyle z klinkieru błyskawicznie.

 

Rada - spalac drewno w jak najwyższej temp z dobrym ciągiem i odpowiednia iloscią tlenu. Jeżłei już przymykamy kocioł i dusimy go na niskiej temp - następnym czynnikiem musi byc conajmniej identyczny czas palenia "płomieniem" w celu wysuszenai wszystkiego co się oblepiło.

 

Można dodać środki utlenajace (sdapal i jego pochodne) ale najl;epszym sposobem na takie zapachy jest dac ostro po garach !!! przez dłuższy czas.

 

Sam strażak - pomoże w ustawieniu komina z wiatrem - ale ja osobiscie jestem przeciwnikiem strażąków na przewodach dymowych - w 90% przypadkow pogarszaja sytuację - zamiast ją poprawiać.

 

Palenia wiśnią, czereśnią czy gruszą nie jest powodem że czuć węedzrnikiem - zapach ten to efekt spalanai z nidoborem tlenu czyli wedzenia właśnie :)

 

Sebo8877

 

sebo8877

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2151680
Udostępnij na innych stronach

Mi ostre palenie wspaniale przeczyszcza szybę z wszystkich sadz itp .

Tak więc powinno to pomóc do komina - ale wtedy naprawdę trzeba ostro dawać - jak murowany to trzeba pewnie ze 3 dni palić ostro.

 

Conajmniej 3 dni. tlenu w komorze spalania musi być sporo. należy ograniczyć dymienie do minimum. Wszsystko to musi się wysuszyć, a to co się nie wypali odpadnie od kmina i wyląduje w otworze wyczystnym.

 

Drewno w stanie powietrzno-suchym ma do 20% wilgotnosci tak więc widac ile jest wody w każdym kg drewna. Dlatego produkt taki jak drewno (nie mylić z brykietami) nalezy spalać zawsze dajac czadu - w sytuacji kiedy jesteśmy niezabezpieczeni przed nadmiernym kondensatem.

 

Taki urok - i można się z tym godzić lub nie - zycie jest brutalne.

 

Sebo8877

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2151861
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...