betka35 14.11.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Mam prośbę...może ktoś może mi podpowiedzieć jak i czy jest to możliwe żeby wywabić...zabić jakoś zapach z kominka. Niestety w czasie palenia zaplątało sie gdzieś polanko drewna którym zwykle wędzimy mięsa. Drewno miało bardzo intensywny aromat...chyba to była wiśnia .... i niesety tym zapachem przesiąkł kominek......... czy można to jakoś wywabić.??? czuć ten zapach najbardziej chyba jak kominek jest zimny ........... acha, to kominek wolno stojący-żeliwny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 14.11.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Do jakiego komina podlączony jest ten kominek ? ( Chodzi głównie o przekrój) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.11.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 .... czy można to jakoś wywabić.??? czuć ten zapach najbardziej chyba jak kominek jest zimny ........... acha, to kominek wolno stojący-żeliwny żeliwo nie przechodzi zapachem. Ten zapach takiej wilgotnej spalenizny idzie z przewodu kominowego. Najwyraźniej jak nie palicie w kominku tworzy sie ciąg odwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 14.11.2007 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Kominek ma 8KW a komin jest murowany wzdłuż ściany zewnętrznej z cegły ...dość duuuuuuuży...jakieś 70*50 ... cug na zewnątrz jest bardzo dobry. Tu chodzi o ten jedyny zapach wędzonki jaki sie teraz utrzymuje.....wcześniej po żadnym drewnie nic się nie działo ...nie było takiego zapachu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.11.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam.To przy okazji ja zadam pytanie. Wiem, że w kominku powinno sie palić drzewem liściastym (brzoza, buk, grab, dąb). Czy można palić orzechem, wisnią, gruszą, jabłonią, czereśnią?Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 14.11.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Kominek ma 8KW a komin jest murowany wzdłuż ściany zewnętrznej z cegły ...dość duuuuuuuży...jakieś 70*50 ... cug na zewnątrz jest bardzo dobry. Tu chodzi o ten jedyny zapach wędzonki jaki sie teraz utrzymuje.....wcześniej po żadnym drewnie nic się nie działo ...nie było takiego zapachu Bo nie bylo wstecznego ciągu. To nie jest wina tego drewna. Jak masz możliwość, przysloń wylot komina (tam na dachu) przez wstawienie jakiejś rury o średnicy ok. 12- 15 cm, powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 14.11.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam. To przy okazji ja zadam pytanie. Wiem, że w kominku powinno sie palić drzewem liściastym (brzoza, buk, grab, dąb). Czy można palić orzechem, wisnią, gruszą, jabłonią, czereśnią? Dzięki za odp. Można bez problemu. Byleby tylko spalać płomieniem, nie dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.11.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Kominek jest mały , komin duży. (za duży) W kominie potworzyły się zacieki, które "gryzą" mur. To nie wina jednego polana. To wina palenia i "wykraplania się" się dymu w kominie. Niedługo niestety pojawią się zacieki na ścianie. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2124909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Mam prośbę...może ktoś może mi podpowiedzieć jak i czy jest to możliwe żeby wywabić...zabić jakoś zapach z kominka. łatwiejsze od "wywabienia" będzie "zabicie" zapachu podaj jakiemuś kotu sporo mleka i zamknij go w tym pomieszczeniu na kilka dni ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2125060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.11.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 To taki czarny humor ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2125075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 15.11.2007 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Mam prośbę...może ktoś może mi podpowiedzieć jak i czy jest to możliwe żeby wywabić...zabić jakoś zapach z kominka. łatwiejsze od "wywabienia" będzie "zabicie" zapachu podaj jakiemuś kotu sporo mleka i zamknij go w tym pomieszczeniu na kilka dni ... Bardzo zabawne............. naprawdę................ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2126263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 27.11.2007 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 A czy da coś założenie tzw. strażaka na wylot komina???? żeby wiatr nie wpadał >.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2151664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.11.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Spalanie drewna - i kazde spalanie odbywa się w dówóch etapach z doborem tlenu i z niedoborem tlenu (ten drugi przypadek) to spore dymienie gdize efektem ubocznym jest dziegięć (maż która powstaje z sadzy popiolow, wody (ta jest efektem ubocznym spalania) kwasu ostowego i innych spraw. Osadzenie się takiej smoły w komorze spalani, komini ei wszędzie gdzie tylko może się to osadzic powoduje zapach spalenizny, w dlaszej kolejności (w przypadku złego spalania) wycieki na kominie - o ile z cegły pełnej później o tyle z klinkieru błyskawicznie. Rada - spalac drewno w jak najwyższej temp z dobrym ciągiem i odpowiednia iloscią tlenu. Jeżłei już przymykamy kocioł i dusimy go na niskiej temp - następnym czynnikiem musi byc conajmniej identyczny czas palenia "płomieniem" w celu wysuszenai wszystkiego co się oblepiło. Można dodać środki utlenajace (sdapal i jego pochodne) ale najl;epszym sposobem na takie zapachy jest dac ostro po garach !!! przez dłuższy czas. Sam strażak - pomoże w ustawieniu komina z wiatrem - ale ja osobiscie jestem przeciwnikiem strażąków na przewodach dymowych - w 90% przypadkow pogarszaja sytuację - zamiast ją poprawiać. Palenia wiśnią, czereśnią czy gruszą nie jest powodem że czuć węedzrnikiem - zapach ten to efekt spalanai z nidoborem tlenu czyli wedzenia właśnie Sebo8877 sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2151680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.11.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Mi ostre palenie wspaniale przeczyszcza szybę z wszystkich sadz itp .Tak więc powinno to pomóc do komina - ale wtedy naprawdę trzeba ostro dawać - jak murowany to trzeba pewnie ze 3 dni palić ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2151803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.11.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Mi ostre palenie wspaniale przeczyszcza szybę z wszystkich sadz itp . Tak więc powinno to pomóc do komina - ale wtedy naprawdę trzeba ostro dawać - jak murowany to trzeba pewnie ze 3 dni palić ostro. Conajmniej 3 dni. tlenu w komorze spalania musi być sporo. należy ograniczyć dymienie do minimum. Wszsystko to musi się wysuszyć, a to co się nie wypali odpadnie od kmina i wyląduje w otworze wyczystnym. Drewno w stanie powietrzno-suchym ma do 20% wilgotnosci tak więc widac ile jest wody w każdym kg drewna. Dlatego produkt taki jak drewno (nie mylić z brykietami) nalezy spalać zawsze dajac czadu - w sytuacji kiedy jesteśmy niezabezpieczeni przed nadmiernym kondensatem. Taki urok - i można się z tym godzić lub nie - zycie jest brutalne. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2151861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.11.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 O właśnie można sobie kupić brykiet na te przykładowe 3 dni i dać "do pieca" byle nie z węgla brunatnego lub słomy bo on też śmierdzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91034-jak-quotzabi%C4%87quot-zapach-z-kominka/#findComment-2152109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.