Redakcja 14.11.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Zapraszamy na specjalną stronę poświęconą przygotowaniom do świąt. Każdego dnia znajdziecie coś innego, co pomoże Wam w tym miłym, ale i trudnym okresie. Będą też konkursy z nagrodami zarówno dla rodziców, jak i dzieci.Zajrzyj i poczuj się jak dzień przed Wigilią: http://www.muratordom.pl/zima.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi 22.11.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Redakcjo! Wspaniały pomysł z tym forum związanym z Bozym Narodzeniem. BRAWA!!!!!Mam nadzieję że z czasem dołącza zdjęcia i pomysły, jak stroić, przestawiac, ubierać dom. No i oczywiście przepisy. W przepisach to może wesprę forumowiczów. Bo kocham swiąteczne potrawy - może dlatego że czekam na nie cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Na dobry poczatek, dla tych, którzy chca wzbogacić tradycje o inne ryby niz karp.Proponuje pstraga. Bardzo delkatna ryba, o subtelnym smaku. Ale trzeba wiedzieś, że:- pstraga nie należy myć zbyt intensywnie. Na skorze musi pozostać śluz!- patrosząc rybę (pstraga) należy robić to "delikatnie", tak aby nie "odgnieść" tkanek,- pstrag najlepszy jest przyrządzany w całości - porcjuje sie go, po ugotowaniu, upieczeniu, czy usmażeniu,- pstrag bardzo "lubi" "surowe" masło, a z warzyw pietruszkę lub (i) seler naciowy.Takie sobie przepisyPstrag na niebiesko (błękitny) Sprawionego pstraga, ale KONIECZNIE ze śluzem (to śluz daje barwę) układamy w naczyniu, przedtem "przywiazujemy" ogon do głowy, tak aby był okragły (nie jest to konieczne, ale ładnie wygląda). Na tak przygotowana rybę lejemy wrzacy ocet., i zostawiamy na 'Minutkę". Nastepnie wylewamy ocet, a do pstraga wkładamy kawałek zielonej natki pietruszki, lub kawalki selara naciowego.Do garnka wkładamy niebieskiego pstraga zalewamy woda, tak aby przykryła rybe, dodajemy sól i inne przyprawy do smaku (ja dodaje min. ziarna jałowca i goździki), nastepnie całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Po jakimś czasie sprawdamy, czy ryba juz doszła (np. widelcem), jesli nie, to znów doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy. (Ja robie tego pstraga wczesniej i zostawiam w garnku, a przed podaniem podgrzewam całość).Gdy ryba jest gotowa, wyjmujemy z garnka, kładziemy na talerz i obkladamy maslem. Można jeść na gorąco i na zimno. Pstrąg pieczony Rękaw folii do pieczenia smarujemy masłem (aby ryba nie "przywarła"). Pstraga solimy, do środka wkładamy wspomnianeą wczesniej "zieleninę", kawałek masła i pieczemy w temp. około 180 stopni. Wystarcza kilkanascie minut (należy sprawdac np. patyczkiem, widelcem) SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewekm 25.11.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Ja lubię pieczonego pstrąga jeszcze z dodatkiem posiekanego czosnku w środku. Spróbuj! Warto, aromat, że palce lizać. Smak oczywiście też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 27.11.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Ja z czosnkiem i pietruszką robię karpia wigilijnego. Też pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.