Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poczuj się jak dzień przed Wigilią


Recommended Posts

Zapraszamy na specjalną stronę poświęconą przygotowaniom do świąt. Każdego dnia znajdziecie coś innego, co pomoże Wam w tym miłym, ale i trudnym okresie. Będą też konkursy z nagrodami zarówno dla rodziców, jak i dzieci.

Zajrzyj i poczuj się jak dzień przed Wigilią: http://www.muratordom.pl/zima.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Redakcjo! Wspaniały pomysł z tym forum związanym z Bozym Narodzeniem.

 

BRAWA!!!!!

Mam nadzieję że z czasem dołącza zdjęcia i pomysły, jak stroić, przestawiac, ubierać dom. No i oczywiście przepisy. W przepisach to może wesprę forumowiczów. Bo kocham swiąteczne potrawy - może dlatego że czekam na nie cały rok

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dobry poczatek, dla tych, którzy chca wzbogacić tradycje o inne ryby niz karp.

Proponuje pstraga. Bardzo delkatna ryba, o subtelnym smaku. Ale trzeba wiedzieś, że:

- pstraga nie należy myć zbyt intensywnie. Na skorze musi pozostać śluz!

- patrosząc rybę (pstraga) należy robić to "delikatnie", tak aby nie "odgnieść" tkanek,

- pstrag najlepszy jest przyrządzany w całości - porcjuje sie go, po ugotowaniu, upieczeniu, czy usmażeniu,

- pstrag bardzo "lubi" "surowe" masło, a z warzyw pietruszkę lub (i) seler naciowy.

Takie sobie przepisy

Pstrag na niebiesko (błękitny)

 

Sprawionego pstraga, ale KONIECZNIE ze śluzem (to śluz daje barwę) układamy w naczyniu, przedtem "przywiazujemy" ogon do głowy, tak aby był okragły (nie jest to konieczne, ale ładnie wygląda). Na tak przygotowana rybę lejemy wrzacy ocet., i zostawiamy na 'Minutkę". Nastepnie wylewamy ocet, a do pstraga wkładamy kawałek zielonej natki pietruszki, lub kawalki selara naciowego.

Do garnka wkładamy niebieskiego pstraga zalewamy woda, tak aby przykryła rybe, dodajemy sól i inne przyprawy do smaku (ja dodaje min. ziarna jałowca i goździki), nastepnie całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Po jakimś czasie sprawdamy, czy ryba juz doszła (np. widelcem), jesli nie, to znów doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy. (Ja robie tego pstraga wczesniej i zostawiam w garnku, a przed podaniem podgrzewam całość).

Gdy ryba jest gotowa, wyjmujemy z garnka, kładziemy na talerz i obkladamy maslem. Można jeść na gorąco i na zimno.

 

Pstrąg pieczony

 

Rękaw folii do pieczenia smarujemy masłem (aby ryba nie "przywarła"). Pstraga solimy, do środka wkładamy wspomnianeą wczesniej "zieleninę", kawałek masła i pieczemy w temp. około 180 stopni. Wystarcza kilkanascie minut (należy sprawdac np. patyczkiem, widelcem)

 

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...