Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak świętujecie? Zobaczcie, jak świętują inni?

Recommended Posts

Ech...zapachniało choinką :)

U mnie w domku święta będa na budowie (znowu), salon do malowania po podwieszaniu płyt k/g, przedpokój podobnie, bo zamarzył mi się kamień rustic na części ścian :wink:

Ale i tak bedzie choinka, chociaż....może któraś z Forumowiczek podpowie jak przekonać mężczyznę do polubienia świąt? :(

- nie lubi choinki

- nie lubi kolejek (no ja też, nie)

- nie lubi zjazdów rodzinnych

- nie lubi cyrków przy opłatku :oops:

- nie lubi kupować prezentów,

A marzy mi się duuuża choinka, jeszcze większy stół dębowy, ogień w kominku i koty przy (najmniejszy problem, bo już są :) )kilkanaście osób przy stole pełnym smakołyków i cały ten klimacik

pozdrowienia dla wszytkich świętujących pierwszy raz w nowych domkach!

Też znam taką "dziką" osobę.

Zrób święta z całym należnym im ceremoniałem i oprawą, postaw choinkę, ustrój dom, miej radosny nastrój i - postaraj się jak najmniej (przynajmniej w pierwszym i drugim roku) angażować męża w rozmowy i ceremoniał, każący mu siedzieć przy gwarnym rodzinnym stole. Porozmawiaj z rodziną - niech każdy "poczęstuje się" opłatkiem z talerzyka, a życzenia niech krótko wszystkim złoży ojciec, mama lub np. najstarsza czy najmłodsza osoba w rodzinie, albo Ty jako gospodyni. Nie zmuszaj męża, aby składał kilkunastu osobom życzenia po kolei - prawdopodobnie jest to dla niego spory stres.

Niech sobie po kolacji odejdzie od stołu i zajmie się obserwacją Was z kątka albo niech nie będzie zmuszony do rozmów, jeśli wyraźnie tego nie chce.

Daj mu możliwość maksymalnego wyciszenia się i możliwość posiedzenia w ciszy i samotności przed kolejnym "nurknięciem" w rodzinny gwar. No i pozwól mu uciec po rozdaniu prezentów do innego pokoju.

Jeśli nie będzie czuł przykrego dla niego przymusu spędzania dużej ilości czasu w rodzinnej trajkoczącej gromadzie, to prawdopodobnie będzie dużo lepiej te święta tolerował. :D

Ech...zapachniało choinką :)

U mnie w domku święta będa na budowie (znowu), salon do malowania po podwieszaniu płyt k/g, przedpokój podobnie, bo zamarzył mi się kamień rustic na części ścian :wink:

Ale i tak bedzie choinka, chociaż....może któraś z Forumowiczek podpowie jak przekonać mężczyznę do polubienia świąt? :(

- nie lubi choinki

- nie lubi kolejek (no ja też, nie)

- nie lubi zjazdów rodzinnych

- nie lubi cyrków przy opłatku :oops:

- nie lubi kupować prezentów,

A marzy mi się duuuża choinka, jeszcze większy stół dębowy, ogień w kominku i koty przy (najmniejszy problem, bo już są :) )kilkanaście osób przy stole pełnym smakołyków i cały ten klimacik

pozdrowienia dla wszytkich świętujących pierwszy raz w nowych domkach!

Oj znam takiego jednego znam i to wypisz wymaluj mój małż.

A ja kocham święta. Choć jeszcze w tym roku nie w nowym diomu to no cóż :cry:

A co do małżonka gdy zaczyna świrować to przypominam mu film "Witaj Święty Mikołaju" i mówię że żeby przeżyć rodzinne święta to trzeba zaprzyjaznić się z Jonnym Wędrowniczkiem :wink: [/code]

A ja też nie znoszę składania życzeń. Bo dla wielu ludzi to po prostu obowiązek do odbębnienia. Jak ktoś komuś coś życzy specjalnego, zawsze można podejść w jakimś momencie i powiedzieć. A nie tak na hurra.

A z potraw to kapusta z grochem i kluski z makiem. Reszty może nie być. Kiedyś jeszcze był karp w galarecie, robiła to moja teściowa i nie miał ani jednej ości :o . Niestety, teściowej nie ma i galarety też nie będzie....

Będę miała pierwsze święta w domu. Ale nie będzie dużej rodziny, bo już jej nie ma. Poumierały ciocie -ostoja wszelkich świąt, szwagierka ma córkę zamężną i w tamtej rodzinie spędza święta... Będziemy my i rodzice... Ale dobrze, że u siebie, że nadal razem :D

Święta Bożego Narodzenia to dla mnie taki moment kiedy najbardziej doceniam fakt posiadania kochającej rodziny. Uwielbiam przygotowania do świąt, nawet porządki przedświąteczne :lol:

Udało nam się przeprowadzć do nowego domku jeszcze przed wakacjami i mimo, że nie wszystko jeszcze gotowe będzie to nasza wspólna wigilia dwóch rodzin (dotychczas pędziliśmy najpierw do moich rodziców a później do teściowej). Będzie 20 osób łącznie z dziećmi i moimi dziadkami (mam nadzieję, że dopiszą) :D

Nie mogę się już doczekać.

Chciałabym aby na stole znalazło się zgodnie z tradycją 12 potraw. Będzie na pewno zupa grzybowa (uwielbiana przez większość), karp (mój tato robi świetne filety z karpia), kapusta z grzybami (specjalność teściowej), barszczyk czerwony z fasolą, kompot z suszonych śliwek, oczywiście makowiec (koniecznie zwijany drożdżowy), śledzie w oleju z cebulką, może jakaś rybka w galatrecie i pewnie sałatki ale na te ostatnie pomysłów brak :(

Pozdrawiam wszystkich i już dzisiaj życzę Wesołych Świąt :D :D :D

U nas Wigilia w remontach. Sciany nie pomalowane, stary sufit jeszcze wisi nad głową, gotowanie na butli z gazem, wszędzie zapachy.

Będzie za to cała rodzinka czyli 15 osób.

Najbardziej wszyscy czekamy na barszcz czerwony z uszkami z grzybów i barszcz biały z grzybami (prawdziwymi prawdziwkami) wybieranymi specjalnie z tegorocznych zbiorów.

Karpia w galarecie nie będzie, bo śp babcia przestraszyłą nas kiedyś na jednej z Wigilijnych kolacji karpiem w galarecie, który złowieszczo łypał oczami :evil: .

Od tamtej pory karpia nie ma

Będzie jak co roku najbrzydsza i ostatnia choinka wybierana przez młodego na składach z choinkami w doniczkach

(najbrzydsza najlepiej się przyjmuje w ogródku).

Na choince obowiązkowe cukierki i ciasteczka oraz orzechy.

WESOŁYCH ŚWIĄT