Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy i co dalej?

Uller

Recommended Posts

A ja Wam przypominam, że 22-procentowy VAT na materiały budowlane już jest od kilku lat "ustawowo", tylko co roku minister zmieniał go na 7-procentowy stosownym rozporządzeniem. Tak więc wystarczy, że pan minister tym razem "zapomni" je wydać i... W zapewnienia werbalne przedstawicieli naszej kochanej władzy bym tak na 100% nie wierzył...

Gość KasiaA

U mnie wkrótce będzie stan surowy otwarty /u góry ze ściankami dzialowymi /dlaczego niby stan surowy ma ich nie mieć?, na dole i tak wszystkie sa konstrukcyjne/. Ocieplenie fundamentów /razem z opaską drenażową chciałabym robić ze rok /ściana ma być dwuwarstwowa/. Ocieplenie i elewację robi sie na końcu. No to kiedy ja mam zrobić schody? /wejściowe i z tyłu, takie na taras/. Jak je zrobię teraz to jak potem mam zrobić to ocieplenie fundamentów i drenaż? Jak wiecie to z teorii albo z praktyki to uświadomcie mnie.

I jeszcze jedno /może glupie pytanie: dlaczego najpierw tynki a potem wylewki? Nie można odwrotnie?

KasiaA możesz zrobić najpierw wylewki, ale jak mi kiedyś napisał Jasiu ze Szczecina tynkowanie to bardzo brudna robota i wylewki będą do poprawy (tynk będzie spadał na podłogę), tak więc wszyscy robią najpierw tynki a potem wylewki. U mnie stan surowy zakończyłem, czekam na okna - tak gdzieś za dwa tygodnie powinny być i mam nadzieję, że październik będzie ciepły na tyle by bez problemu zrobić tynki i wylewki (oczywiście wcześniej zrobic trzeba instalację) martwię się jak będą wyglądały tynki po zimie, jak mi przyjdzie naprawieć ściany gipsowe to się potnę. A propos mój stan surowy zawiera wszystkie ściany konstrukcyjne i działowe i docelowe pokrycie dachowe z rynnami i oknami dachowymi, schody wejściowe też mam (odizolowałem je od budynku)

Gość KasiaA
Fundamenty i tak mam już zasypane. Tak czy owak i tak je trzeba odkopywac. Ocieplenia nie robiłam od razu, bo mi tłumaczono, że przy dalszych pracach murarskich styropian moze sie zniszczyc. No to na razie!