Radek-10 14.11.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 WitamWprowadziłem się do wykończonego domu i marznę.Mam kocioł Vitodens 200 + pogodówka vitotronic.Na piecu najpierw były ustawiena fabryczne -20 C.Jako że temp.w pomieszczeniach była na poziomie 18 C odkręciłem termostaty na full a temperaturę na piecu zwiększyłem do 25C.A on nic,nie ma ochoty się włączyć i podgrzać mi grzejników ?Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 14.11.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Jak to -20 stopni ?? - fabrycznie ustawione ?? Fabryczne ustawienia dla Vitotronic'a to krzywa grzewcza 1,4 poziom krzywej 0 i temperatura w pomieszczeniach bodajże 20 stopni .Jaki Vitodens 200 ?? - jaka moc kotła ?? Sprawdź jaką krzywą masz ustawioną , czy podłączony czujnik temp zewnętrznej ?? Jaką masz instalację c.o.?? Przecież kocioł Viessmanna powinien odpalać uprawniony serwisant Viessmanna - tylko wówczas będziesz miał na kocioł gwarancję ... - czy uruchamiał Ci kocioł serwisant czy sam to robiłeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek-10 14.11.2007 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 piec uruchamiał serwisant,temp.ustawiona była na 20 C.Krzywa ustawiona była na 1,2.Czujnik jest podłączony bo wskazuje temp.zewnętrzną.Typ pieca ( takie info na tabliczce ) CE 0085 BO 0342.Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 14.11.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Moze byc sytuacja ze paliles w kominku i jak masz czujnik temp w domu to wtedy piec glupieje bo mysli ze jest cieplej i nie grzeje. Ja mam Vitogas 100 i grzeje jak ta lala tylko ze mam kaloryfery zero podlogowki to nie jest gut rozwiazanie wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 14.11.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Moze byc sytuacja ze paliles w kominku i jak masz czujnik temp w domu to wtedy piec glupieje bo mysli ze jest cieplej i nie grzeje. Ja mam Vitogas 100 i grzeje jak ta lala tylko ze mam kaloryfery zero podlogowki to nie jest gut rozwiazanie wg mnie Radek napisał że z kotłem ma Vitotronic'a - czyli regulator pogodowy. Regulator pokojowy Viessmanna to Vitorol - nic o nim Radek nie pisał . Jak jest max moc kotła ?? Jaka powierzchnia do ogrzania ?? Ja mam ogrzewanie mieszane - parter podłogówka , poddasze grzejniki - to wszystko napędza Vitodens 200 / 8-24kW/ i wszystko działa znakomicie - takoż twierdzę że to jest bardzo gut rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek-10 14.11.2007 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 moc kotła 8/24,powierzchnia do ogrzania 170 m2,w 2 łazienkach o powierzchni 20m2 ( w sumie ) podłogówka,nie paliłem w kominku.Przed chwilą rozmawiałem z centrum pomocy viessmana,zalecił podniesienie krzywej do 1,4 i kąta nachylenia do 1.Zmieniłem,czekam.Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 14.11.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 moc kotła 8/24,powierzchnia do ogrzania 170 m2,w 2 łazienkach o powierzchni 20m2 ( w sumie ) podłogówka,nie paliłem w kominku.Przed chwilą rozmawiałem z centrum pomocy viessmana,zalecił podniesienie krzywej do 1,4 i kąta nachylenia do 1.Zmieniłem,czekam. Radek No to mnie zaskoczyłeś - u mnie powierzchnia do ogrzania to około 180m2 - dom dwukondygnacyjny , kocioł Viotodens 200 , 8-24kW - czyli taki sam jak Twój , grzejniki dobierane do temperatury 50/40 stopni , na parterze prawie sama podłogówka , poddasze to grzejniki - tylko w łazience podłogówka , w kominku jeszcze również nie grzeję , moc maksymalną kotła zredukowałem do 80% - w całym domu utrzymuję temp 20 stopni - kocioł pracuje pięknie - bez problemu ogrzewa cały dom z dużym zapasem / niedawno grzałem do temperatury 23 stopni - wygrzewałem parkiety przed szlifowaniem i lakierem / - ustawienia sterownika - krzywa grzewcza 0,8 nachylenie 0. Temperatura zadana 20 stopni w dzień ,18 stopni w nocy. Jak napisałem uprzednio - kocioł pracuje pięknie - kondensat leje się jak z niedokręconego kranu , temperaturę zadaną utrzymuje bez problemu i to jeszcze z dużym zapasem ... Nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie kocioł nie potrafi dogrzać budynku ... Zwiększenie krzywej do 1,4 i nachylenia do 1 spowoduje wzrost konsumpcji gaziu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 14.11.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 potwierdzam że jest to rewelacyjny piec, mam go u siebie z pogodówka i jestem mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.11.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Myślę, że to problem nie z piecem, a z tym, że to nowy budynek i musi upłynąć trochę czasu aby odparowała wilgoć. Wtedy zacznie być ciepło. Początki takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.11.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 A może problemem jest dobór grzejników w pomieszczeniach ... Grzejniki dobrane do wyższej temperatury zasilania - na kotle trzeba wówczas ustawić wyższą temperaturę wody na wyjściu / wyższa krzywa grzewcza / - doipiero wówczas grzejniki wypromieniują odpowiednią ilość ciepła by dogrzać pomieszczenia ... Radek - napisz jakie masz grzejniki , jakiego typu i jakiej mocy w stosunku do wielkości pomieszczeń ... Kocioł ma duży zapas mocy - 24kW dla powierzchni 170m2 to naprawde dużo. Ja też dopiero zaczynam grzać - grzeję miesiąc - dom też nowo wybudowany , wychłodzony i nieocieplony - a kocioł bez problemu daje radę - jak napisałem nawet zredukowałem moc max na kotle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 15.11.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Radek pisze że kocioł nie chce mu się włączyć a Wy wciskacie mu że ma za małe grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.11.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Radek pisze że kocioł nie chce mu się włączyć a Wy wciskacie mu że ma za małe grzejniki Ale przecie kocioł mu pracuje - tylko ponad 18 stopni w pomieszczeniach nie może uzyskać - ja to tak rozumiem ... - czyżbym sie mylił ... Poza tym kondensat przy prawidłowych nastawach i warunkach pracy bardzo rzadko się wyłącza całkowicie - cała idea to praca modulacyjna palnika aby zaoszczędzić gaz przy gwałtownych startach palnika od zera i szybkim grzaniu wody do określonej zadanej temperatury z dużą moca palnika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek-10 15.11.2007 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 kocioł ciągle pracuje,tylko przy fabrycznych nastawach temp spadła do 18 C i przez kilka godzin palnik nie startował i kocioł nie grzał.Zmieniłem nastawy j/w i ogrzewanie ruszyło.Krzywa jest na 1:4,nachylenie na 0.Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.11.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Jak długo grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek-10 15.11.2007 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 od 1,5 tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.11.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Radek - podasz rozmiary i moce grzejników i pomieszczeń w których są one zainstalowane ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.11.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Witam Wprowadziłem się do wykończonego domu i marznę.Mam kocioł Vitodens 200 + pogodówka vitotronic.Na piecu najpierw były ustawiena fabryczne -20 C.Jako że temp.w pomieszczeniach była na poziomie 18 C odkręciłem termostaty na full a temperaturę na piecu zwiększyłem do 25C.A on nic,nie ma ochoty się włączyć i podgrzać mi grzejników ? Radek Temperatura na piecu 25C ... to nawet jak na podłogówkę za mało ... Da się to ustawić ... u mnie (nie kondensat) min to chyba 50C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek-10 15.11.2007 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 25 C to nie temperatura wody w piecu tylko ustawienie "na piecu "temperatury do której ma ogrzać pomieszczenia. Nie mam pojęcia jakiej mocy mam grzejniki.Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.11.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Temperatura na piecu 25C ... to nawet jak na podłogówkę za mało ... Da się to ustawić ... u mnie (nie kondensat) min to chyba 50C. W kondensatach Viessmanna ze sterownikiem pogodowym Vitotronic na sterowniku ustawia sie żądaną temperaturę w pomieszczeniach - i w zaleznosci od wybranej krzywej grzewczej w stosunku do temp na zewnatrz kocioł grzeje wodę do określonej temperatury np. dla krzywej 1,0 , dla temp zadanej 20 stopni i dla temp na zewnatrz 0 stopni kocioł grzeje wodę do 42 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.11.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Nie mam pojęcia jakiej mocy mam grzejniki. Radek Możesz mieć grzejniki dobierane do temp 60/50 lub nawet 70/60 - są one wtedy mniejszych gabarytów i kocioł pracujac na krzywej 1,2 grzał wode do temp załóżmy 45 stopni - ta temp może być za mała aby grzejniki nagrzały pomieszczenie do temp 20 stopni - jak ustawiłeś krzywą na 1,4 to temperatura wody na wyjściu z kotła jest wyższa - np 55 stopni i wówczas taka woda na zasilaniu grzejników pozwoli im dogrzać pomieszczenia do temp 20 stopni w Twoim przypadku. Dlatego zmiana krzywej grzewczej na 1,4 zaradziła Twojemu problemowi - ale niestety poniesiesz wieksze koszta ogrzewania. Kocioł pracując na krzywej 1,4 bedzie grzał wodę dio wyższych temperatur i spożyje przez to wiecej gaziu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts