Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zwiększenie krzywej do 1,4 dało sukces połowiczny.Wczoraj wieczorem zaczeło grzać i do rana było ciepło.Następnie powtórka sytuacji z wczoraj od rana zero grzania.Woda C.W.U. ok ale kaloryfery zimne.Dzwoniłem jeszcze raz do serwisu i ktoś ma przyjechać i pogrzebać w piecu.Dorażnie dogrzewam dom przyciskiem kominiarskim.

pzdr

Radek

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przecież masz jeszcze tam do zaprogramowania okresy kiedy ma byc temperatura dzienna a kiedy nocna. Sprawdz to.

He he he - od najprostszych rozwiazań powinno sie zaczynać :lol: - oczywiście że sprawdź to na początku.

Sprawdź jeszcze jaką masz wartość temperatury zredukowanej ustawionej na kotle ...

Był Viessman,wszystko się wyjaśniło.Instalator robiący rozruch kotła "zapomniał" wsunąc do zasobnika ( mam 300l do solarów i kominka z p.w.) czujnik temperatury wody który zwisał sobie za zasobnikiem.Efekt był taki że czujnik pokazywał że woda ( C.W.U.)ciągle jest niedogrzana do ustawionej temp. (50 C.) i ciągle ją grzał.A ogrzewanie CO włączało się tylko w nocy kiedy pieca nie interesował już podgrzew CWU.Teraz już jest ciepło.Za wszystkie podpowiedzi dzięki.

pzdr

Radek

Mam jak najgorsze zdanie o serwisantach Viessmanna ...

U mnie serwisant położył kabel zasilający (230V) i od pompy cyrkulacyjnej na rurach miedzianych od obiegu CO, co spowodowało po jakimś czasie stopienie izolacji! Szybko, niedbale, zero wyjaśnienia co do zasady działania i regulacji kotła (instrukcję dostałem tylko po niemiecku :-) ).

Mam jak najgorsze zdanie o serwisantach Viessmanna ...

U mnie serwisant położył kabel zasilający (230V) i od pompy cyrkulacyjnej na rurach miedzianych od obiegu CO, co spowodowało po jakimś czasie stopienie izolacji! Szybko, niedbale, zero wyjaśnienia co do zasady działania i regulacji kotła (instrukcję dostałem tylko po niemiecku :-) ).

No nieźle - to jaka tam musiała być temperatura?

serwisant położył kabel zasilający (230V) i od pompy cyrkulacyjnej na rurach miedzianych od obiegu CO, co spowodowało po jakimś czasie stopienie izolacji! Szybko, niedbale, zero wyjaśnienia co do zasady działania i regulacji kotła (instrukcję dostałem tylko po niemiecku :-) ).

No nieźle - to jaka tam musiała być temperatura?

Ponad 100 stopni - aby się stopiła izolacja przewodów ... - co jest dziwne dla kondenstata gdyż temp wody na wyjściu z kotłów tego typu są duuuużo mniejsze ... - u mnie przy krzywej 0,8 przy temperaturach na zewnątrz w granicach -7 stopni kocioł daje wodę o temp 45 stopni ...

Ponad 100 stopni - aby się stopiła izolacja przewodów ... - co jest dziwne dla kondenstata gdyż temp wody na wyjściu z kotłów tego typu są duuuużo mniejsze ... -

Nie mam kondensata, mam vitopenda, w bieżącym roku w styczniu temp. na zew. była -25*C, wtedy na kotle miałem ustawione maks. temp CO czyli 76*C (histereza +-8*C). :-)

Izolacja była czarna, zwęglona, ale nie doszło do zwarcia, przypadkowo to zobaczyłem, bo kabelek był akurat białego koloru. :-)

Inna sprawa, że w vitopendzie są specjalne korytka na kable i zapinki, żeby je ładnie umocować, a nie żeby sobie bezładnie zwisały. :-)

Był Viessman,wszystko się wyjaśniło.Instalator robiący rozruch kotła "zapomniał" wsunąc do zasobnika ( mam 300l do solarów i kominka z p.w.) czujnik temperatury wody który zwisał sobie za zasobnikiem.Efekt był taki że czujnik pokazywał że woda ( C.W.U.)ciągle jest niedogrzana do ustawionej temp. (50 C.) i ciągle ją grzał.A ogrzewanie CO włączało się tylko w nocy kiedy pieca nie interesował już podgrzew CWU.Teraz już jest ciepło.Za wszystkie podpowiedzi dzięki.

pzdr

Radek

To dobrze że szlag nie trafił kotła, bo jak on przez półtora tygodnia grzał w porze dziennej cały czas wodę to tam panowały niezłe warunki.

(...)

Nie mam kondensata, mam vitopenda, w bieżącym roku w styczniu temp. na zew. była -25*C, wtedy na kotle miałem ustawione maks. temp CO czyli 76*C (histereza +-8*C). :-)

Izolacja była czarna, zwęglona, ale nie doszło do zwarcia, przypadkowo to zobaczyłem, bo kabelek był akurat białego koloru. :-)

Inna sprawa, że w vitopendzie są specjalne korytka na kable i zapinki, żeby je ładnie umocować, a nie żeby sobie bezładnie zwisały. :-)

No tak - wątek dotyczy kotła kondensacyjnego - jeżeli masz Vitopend'a to zrozumiałe ... - choć powiedziawszy szczerze nawet 80 stopni to dla izolacji nie jest dużo - no chyba że taka temperatura działa na przewód długi czas ... - jak w Twoim przypadku .

(...)

To dobrze że szlag nie trafił kotła, bo jak on przez półtora tygodnia grzał w porze dziennej cały czas wodę to tam panowały niezłe warunki.

Hehhh - dokładnie - kocioł jak kocioł - ale zasobnik dostał w dupkę nieźle - podczas grzania c.w.u kocioł daje w palnik pełną mocą - temp w zasobniku musiała oscylować w granicach 80 stopni - i to przez cały czas .... - normalnie porażka - zapłacisz za gaz krocie - policz kilkadziesiąt godzin razy pełen gwizdek w kotle na palniku - powinieneś obciążyć Viessmanna rachunkiem ...

:(

• 1 year później...

pablitoo - mam pytanko . Mam vitodensa 200 W , z reg. pogodowym , ze sterownikiem vitotrol 200 , i zdalne sterowanie w przedpokoju gdzie sprawdza temp. , generalnie instalacja grzejnikowa + dwie małe podłogówki na RTL , czyli 1 obieg grzewcy . Ty pewnie masz dwa , bo dużo podłogówki .Dom 180 m2 , oczywiście nowe budownictwo , dobrze ocieplony , okna ok. . Pytanie brzmi ile

m3 spalił Ci gazu w pażdzierniku i listopadzie . Mam akurat gaz płynny , nie ziemny , ale mam podłączony licznik i widzę ile m3 mi schodzi . Apropo , u mnie serwisant nie wprowadził kodów , przez co , sterownik w przedpokoju nie działał , tzn. działał ale piec "olewał" to jaką ustawiłeś na nim temperaturę pomieszczenia , po prostu grzał tak jak fabryczne ustawienia .

Pozdrawiam i Dzieki

pablitoo - mam pytanko . Mam vitodensa 200 W , z reg. pogodowym , ze sterownikiem vitotrol 200 (...)

O żesz - aleś odgrzał wątek kolego ... - z zeszłego roku :wink:

Odnośnie spożycia - tegorocznego czy zeszłorocznego ??

:lol:

Kocioł jak kocioł - ale zasobnik dostał w dupkę nieźle - podczas grzania c.w.u kocioł daje w palnik pełną mocą - temp w zasobniku musiała oscylować w granicach 80 stopni - i to przez cały czas .... - normalnie porażka - zapłacisz za gaz krocie - policz kilkadziesiąt godzin razy pełen gwizdek w kotle na palniku - powinieneś obciążyć Viessmanna rachunkiem ...

:(

W podstawowych nastawach jest ograniczenie maksymalnej temperatury i fabrycznie jest to bodajze 65 st. C... Odnosi się to tak do obiegu/ów c.o. jak i c.w.u., tak więc bez fantazji...

W podstawowych nastawach jest ograniczenie maksymalnej temperatury i fabrycznie jest to bodajze 65 st. C... Odnosi się to tak do obiegu/ów c.o. jak i c.w.u., tak więc bez fantazji...

Pomijając wszelkie fantazje jest to bodajże 74 stopnie - ale jak Ci zależy mogę dzisiaj wieczorem sprawdzić na kotle ...

pablitoo - mam pytanko . Mam vitodensa 200 W , z reg. pogodowym , ze sterownikiem vitotrol 200 (...)

O żesz - aleś odgrzał wątek kolego ... - z zeszłego roku :wink:

Odnośnie spożycia - tegorocznego czy zeszłorocznego ??

:lol:

Tegorocznego oczywiście , mam wrażenie , że mi dużo schodzi .

Pozdrawiam

Radek, mimo że trochę czasu minęło od Twojego problemu i jesli nie zmieniałeś jeszcze krzywej to teraz zejdź z krzywą grzewczą na poczatek na jakies 0.9 +3 żeby w cieplejszych okresach tez dogrzewało pomieszczenia i sprawdź czy taka temperatura wystarcza do zapewnienia ciepa w pomieszczeniach. Moim zdaniem na współcześnie ocierlane domy i oczywiście przy odpowiednio dobranych grzejnikach krzywa 1.4 jest sporo przesadzona.