pablitoo 28.08.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ale chciałam usnunąć ten komunikat zanim przyjedzie serwisant, wiem że to jest jakiś kod. A fachowca to muszę dopiero poszukać, bo ten co ostatnio robił przegląd pogwarancyjny to nawet nie skręcił tego pieca jak należy. Aż tak Ci to przeszkadza ?? Dlaczego chcesz usunąć komunikat przed przyjazdem serwisanta ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.08.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Podaj mi nastepujące odczytane z Twojego kotła dane : Kodowanie 2 - adres 21: adres 23: adres 24: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.08.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Na piecu Viessman Vitodens 200 pojawił się komunikat przypominający o przeglądzie (mruga czerwona lampka i jest napis 12 i symbol zegarka). Ponieważ już spełnił swoje zadanie czyli przypomniał to chciałabym to wyłączyć bo nie widze aktualnych funkcji pieca. Czy moze mi ktoś powiedzieć jak wyłączyć ?? Zadzwoń na infolinie do Viessman tam powiedzą jak wyłaczyć przypomincz , wiem z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 28.08.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 dzięki Jacek Pablitoo nie wiem za bardzo co to za dane i skąd je zczytać. Dlatego chce usunąc bo mi mruga czerwona lampka zamiast spokojnej zielonej a poza tym nie widzę aktualnych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.08.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Pablitoo nie wiem za bardzo co to za dane i skąd je zczytać. Wartości tych adresów określają aktualny stan zaprogramowania kotła w kwestii "przypominacza" o serwisie . Na pewno masz instrukcję obsługi kotła - w instrukcji pisze jak dostać się do Kodowania 2 - musisz wejść w to menu i odczytać wartości adresów o które pytam - nawet jak zadzwonisz na infolinię serwisową Viessmanna to każą Ci to zrobić - albowiem zmiana tych adresów odpowiada właśnie za reset licznika "przypominacza" i ustawienie interwału jego czasu , rodzaju licznika / w zależności od godzin pracy kotła , godzin pracy palnika etc ... / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 28.08.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 dziękuje, to sprawdzę wieczorem te adresy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.08.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Zajrzyj na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 03.01.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Dzis przestawiłem w swoim piecu krzywa grzewcza o zabek w gore (bylo ok ponizej zera, w cieplejsze dni temperatura w domu spadala). Zauwazylem tez, ze moc grzewcza ustawiona jest na 70% i podnioslem ja do 80%. Czym moze skutkowac zmiana tego drugiego parametru w kontekscie ekonomiki spalania? Bedzie palil wiecej/mniej? Czy wplynie to na temperature wody w obiegu i czestosc startów pieca? Slyszalem, ze kondensaty sa najekonomiczniejsze, gdy pracuja z moca zblizonej do maksymalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 03.01.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Kondensaty są najbardziej efektywne gdy temperatura pracy kotła wynosi 50 do 55 st. C i na taką temperaturę dobierasz grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 03.01.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Kondensaty są najbardziej efektywne gdy temperatura pracy kotła wynosi 50 do 55 st. C i na taką temperaturę dobierasz grzejniki. Jak to sie ma do mojego pytania o ekonomike przy 70% mocy grzewczej do ekonomiki przy 80% tej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.01.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Nie ma to żadnego znaczenia. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 03.01.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Nie ma to żadnego znaczenia. pozdr adam W takim razie na co wplywa to ustawienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.01.2010 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Na samopoczucie Różnica będzie ale przy większych zmianach w ustawieniu. Dostosowuje się to do zapotrzebowania. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 04.01.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Proponuję wpierw poczytać o kondensatach (nawet na stronach producentów lub forach dedykowanych) a potem dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.01.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Taak ? poproszę o linki, chętnie poczytam na co ma wpływ zmiana mocy grzewczej z 80 na 70% i jak bardzo duże ma to znaczenie . pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.01.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Taak ? poproszę o linki, chętnie poczytam na co ma wpływ zmiana mocy grzewczej z 80 na 70% i jak bardzo duże ma to znaczenie . pozdr adam Wpływ ma - ale niewielki / i to nie w zakresie przedstawionym powyżej - zmiana o te 10% to pryszcz / - większośc kotłów startuje po odpaleniu palnika z mocą maksymalną , a dopiero potem moduluje do niższej mocy - w przypadku dużego przewymiarowania mocy kotła / np moc max kotła 24kW , zapotrzebowanie rzeczywiste budynku 10kW lub mniej / przy częstym taktowaniu kotła na odpalenia palnika z mocą max trochę gaziu pójdzie w komin ... Ile ? - nie wiem - przy kilkunastu odpaleniach kotła dobowo - pewnie wielkiego znaczenia to miało nie będzie , ale przy kilkudziesięciu - już pewnie tak - zwłaszcza jak moc kotła zmniejszy się z 80 do 40% - przykładowo oczywiście ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.01.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Na samopoczucie Różnica będzie ale przy większych zmianach w ustawieniu. Dostosowuje się to do zapotrzebowania. pozdr adam Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grainer 16.01.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 witam wszystkich. mam piec viessmann vitodens 200 z regulatorem comfortroll. problem polega na tym: wyśwetla się kod usterki 06 na panelu regulatora. sprawdziłem presostat (u kolegi ma taki sam piec) i na tym presostacie pracuje ok. komin sprawdzony ok. (to tylko wyrzut przez ściane budynku). klapka na wentylatorze sprawna. po tzw. "resecie" pompa się zalancza pracuje. wentylator nie, palnik się w ogóle nie załącza. prosze o porade. w pozycji "KOMINIARZ" na sterowaniu ręcznym uruchamia się wentylator na okolo dziesiec sekund pozniej wyskakuje usterka 06,kocioł z 2005 roku czekam na porady pozdrawiam marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek-10 04.03.2011 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 WitamPosiadam piec jak w tytule,instalator w ubiegłym roku robiąc przegląd zaprogramował włączenie alertu ( zaczeła się świecić czerwona kontrolka )abym go znowu przywołał na przegląd.Czy bez zbędnej ingerencji w elektronikę można to wyłączyć ?pozdrawiamRadeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piegoosek 01.05.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam,Chcialem przelaczac moj piec Viesmann Vitodens 200 w tryb wakacyjny przy uzbrajaniu alarmu Satel IntegraCzy ktos ma takie rozwiazanie, albo pomysl jak to zrealizowac? PozdrawiamPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts