dannnb 15.12.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam! Dołączę do tematu i zapytam jak zmienić krzywą grzewczą bez wzywania serwisu - mam teraz ustawioną standardową a chciałbym trochę przyoszczędzić na gazie - jeszcze nie mieszkam w domu. Dzięki Pozdrawiam moc kotła 8/24,powierzchnia do ogrzania 170 m2,w 2 łazienkach o powierzchni 20m2 ( w sumie ) podłogówka,nie paliłem w kominku.Przed chwilą rozmawiałem z centrum pomocy viessmana,zalecił podniesienie krzywej do 1,4 i kąta nachylenia do 1.Zmieniłem,czekam. Radek No to mnie zaskoczyłeś - u mnie powierzchnia do ogrzania to około 180m2 - dom dwukondygnacyjny , kocioł Viotodens 200 , 8-24kW - czyli taki sam jak Twój , grzejniki dobierane do temperatury 50/40 stopni , na parterze prawie sama podłogówka , poddasze to grzejniki - tylko w łazience podłogówka , w kominku jeszcze również nie grzeję , moc maksymalną kotła zredukowałem do 80% - w całym domu utrzymuję temp 20 stopni - kocioł pracuje pięknie - bez problemu ogrzewa cały dom z dużym zapasem / niedawno grzałem do temperatury 23 stopni - wygrzewałem parkiety przed szlifowaniem i lakierem / - ustawienia sterownika - krzywa grzewcza 0,8 nachylenie 0. Temperatura zadana 20 stopni w dzień ,18 stopni w nocy. Jak napisałem uprzednio - kocioł pracuje pięknie - kondensat leje się jak z niedokręconego kranu , temperaturę zadaną utrzymuje bez problemu i to jeszcze z dużym zapasem ... Nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie kocioł nie potrafi dogrzać budynku ... Zwiększenie krzywej do 1,4 i nachylenia do 1 spowoduje wzrost konsumpcji gaziu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinaj 29.01.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 No to mnie zaskoczyłeś - u mnie powierzchnia do ogrzania to około 180m2 - dom dwukondygnacyjny , kocioł Viotodens 200 , 8-24kW - czyli taki sam jak Twój , grzejniki dobierane do temperatury 50/40 stopni , na parterze prawie sama podłogówka , poddasze to grzejniki - tylko w łazience podłogówka , w kominku jeszcze również nie grzeję , moc maksymalną kotła zredukowałem do 80% - w całym domu utrzymuję temp 20 stopni - kocioł pracuje pięknie - bez problemu ogrzewa cały dom z dużym zapasem / niedawno grzałem do temperatury 23 stopni - wygrzewałem parkiety przed szlifowaniem i lakierem / - ustawienia sterownika - krzywa grzewcza 0,8 nachylenie 0. Temperatura zadana 20 stopni w dzień ,18 stopni w nocy. Jak napisałem uprzednio - kocioł pracuje pięknie - kondensat leje się jak z niedokręconego kranu , temperaturę zadaną utrzymuje bez problemu i to jeszcze z dużym zapasem ... Witam, mam dokładnie taki sam kocioł z zasobnikiem 150 z pogodówką. Powierzchnia do ogrzania ok 180m2. Na parterze podłogówka + 2 grzejniki, u góry podłogówka tylko w łazience, w pokojach grzejniki. Kombinuje i testuje kocioł od 2 m-cy i to nie jest jeszcze to, co bym chciał osiągnąć. Zastanawia mnie fakt, czy wszystkim pasuje taka niska temp w domu = 20 stopni. Napisze jak jest u mnie: W salonie mam Vitotrol 300 do regulacji temp. wewnątrz. Ustawiłem 21, zredukowaną na 20. Ustawiłem krzywą na 0,7 (kodowanie 1 - kodem d3 na 7). Natomiast kodowanie 2 - kodem b5 na 6 (funkcja logiki pomp obiegu grzewczego: wyłączanie pompy) Pompa chodzi na 1 biegu. Chcę uzyskać temp od 21 do 22 stopni w dzień, w nocy 20-21. Dlatego tak, bo wszędzie dopiero jest ciepło. Może mam w złym miejscu przykręcony Vitotrol 300. Motyw jest taki, że przy temp 0 na zewnątrz kocioł grzeje temperaturą 39-40 stopni ale tylko do 21,6 a potem zapala płomień i gaśnie i tak 10x aż temp zejdzie do 21,4 i znów grzeje i tak wkoło. Po podniesieniu krzywej do 0,8 osiągnie wymaganą temp ale grzeje wyższą temperaturą, Czasami nawet 50 stopni - tylko po co. Jak jest u Ciebie zadana temp 20, to do jakiej temperatury nagrzewa budynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Zastanawia mnie fakt, czy wszystkim pasuje taka niska temp w domu = 20 stopni. Hej Mnie nie pasuje - przytoczyłeś mojego posta chyba sprzed dwóch lat - wówczas jeszcze nie mieszkałem w domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinaj 30.01.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Mam pytanie do pablitoo Nie przytaczałem (ale poczytam), widzę to z doświadczenia mieszkania w domu ponad rok.Przy moich ustawieniach (powyższy post) spalił mi dzisiaj 8m3 gazu ziemnego/dobę. I mam pytanko z poprzedniego mojego postu:Jak jest u Ciebie zadana temp 20, to do jakiej temperatury nagrzewa pomieszczenie, w którym znajduje się czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Po pierwsze - nie mam czujnika wewnętrz pomieszczeń - sam regulator pogodowy Vitotronic 200.Niestety nie pamiętam - nagrzewałem dom do 23 stopni jak wygrzewałem parkiety , potem do 20 stopni jak w nim nie mieszkałem ale malowałem ściany i robiłem posadzki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Po podniesieniu krzywej do 0,8 osiągnie wymaganą temp ale grzeje wyższą temperaturą, Czasami nawet 50 stopni - tylko po co. Widocznie taka temperatura wynika z ustawionej krzywej i temp zadanej i temp na zewnątrz ... Weź jeszcze pod uwagę to że Twój regulator po przejściu z temp zredukowanej na temp dzienną przez 1 godzinę grzeje wodę z temp wyższą o 20% niż wynikająca z krzywej grzewczej . Takie jest ustawienie fabryczne Vitotronica . No chyba że to zmnieniłeś w kodowaniu 2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinaj 30.01.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 ... Jak napisałem uprzednio - kocioł pracuje pięknie - kondensat leje się jak z niedokręconego kranu , temperaturę zadaną utrzymuje bez problemu i to jeszcze z dużym zapasem ... To przy jakiej temperaturze na kotle tak się pięknie leje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 30.01.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Pablitoo, na ile jesteś zadowolony z tego kotła? Obecnie stoję przed wyborem, jaki kocioł zakupić (w wątku nt. wyboru kotła nawet pytałam o jakieś tutaj). Wcześniej się zastanawiałam nad zupełnie innymi (Vaillanta i Junkersa), obecnie przemyśliwam, czy warto kupic droższy, bo może będzie lepszy? Czy mógłbyś napisać o swoich wrażeniach pls, albo być może w jakimś wątku można to poczytać?... Interesuje mnie np. powierzchnia ogrzewana i zużycie gazu/opłaty miesięczne? Wyczytałam, że Vitodens może mieć moc minimalną od 4,8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 ... Jak napisałem uprzednio - kocioł pracuje pięknie - kondensat leje się jak z niedokręconego kranu , temperaturę zadaną utrzymuje bez problemu i to jeszcze z dużym zapasem ... To przy jakiej temperaturze na kotle tak się pięknie leje ? Pozdrawiam Hmmm - pytacie mnie o fakty które miały miejsce prawie dwa lata temu ... - nie pamiętam dokładnie - coś koło 40 stopni na wyjściu ... W tym roku - w listopadzie miałem pierwszy przegląd kotła - serwisant po zdemontowaniu syfonu z kotła stwierdził że już bardzo dawno nie widział tak obficie kondensującego kotła .Wewnętrzna część syfonu była cała zabarwiona na brunatno-czerwono od kwaśnego kondensatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Pablitoo, na ile jesteś zadowolony z tego kotła? Obecnie stoję przed wyborem, jaki kocioł zakupić (w wątku nt. wyboru kotła nawet pytałam o jakieś tutaj). Wcześniej się zastanawiałam nad zupełnie innymi (Vaillanta i Junkersa), obecnie przemyśliwam, czy warto kupic droższy, bo może będzie lepszy? Czy mógłbyś napisać o swoich wrażeniach pls, albo być może w jakimś wątku można to poczytać?... Interesuje mnie np. powierzchnia ogrzewana i zużycie gazu/opłaty miesięczne? Wyczytałam, że Vitodens może mieć moc minimalną od 4,8? Ja jestem bardzo zadowolony z mojego Vitodensa - bardzo zadowolony - nie zamieniłbym go teraz / po drugim sezonie ogrzewania / na żaden inny . Kocioł jest bardzo zaawansowany konstrukcyjnie , oszczędny , regulatory są bardzo wyrafinowane - oferują mnóstwo opcji regulacji i ustawień umożliwiających dostrojenie kotła do instalacji c.o. Niestety nie jestem na tyle zorientowany żeby doradzać komukolwiek zakup tak poważnego elementu wyposażenia budynku jak kocioł . Decyzję musisz podjąć sam(a). Odnośnie mojego domu i zużycia gazu przeczytaj wątek o "zużyciu gazu" tam wszystko opisywałem i przedstawiałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 30.01.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Dzięki serdeczne za odpowiedź! Chętnie przejrzę wątek. Na razie podczytuję materiały informacyjne Vitodensa, gdzie podają zakresy mocy: gaz ziemny lub płynny: 4,8 – 19,0 kW; 6,5 – 26,0 kW; 8,8 – 35,0 kW; 17,0 – 45,0 kW i 17,0 – 60 kW ...rozumiem, że to dotyczy oddzielnych modeli? Możesz podac, który z nich masz i na jaką powierzchnię ogrzewaną (+pewno jakiś zbiornik cwu)? Ciekawe, jakie zapotrzebowanie ma mój dom (muszę to wyliczyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Na to wygląda że mój to starszy model / sprzed 2 lat / Vitodens 200 8-24kW .Ogrzewana powierzchnia to ca 180m2 / 600m3 kubatury / + zasobnik c.w.u 120l . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 31.01.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Hm, ciekawe, czy na moje 160 + 80 piwnico/garażu wystarczy ten z niższą mocą?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brydźka 17.04.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam.\Mam prośbę o podanie sposobu podglądu i ewentualnie zmianę poziomów ustawień krzywej grzewczej.Vitodens 200 + Vitotronic 200 typ KW2 (sądząc ze zdjęć w necie). Brygida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.04.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam.\ Mam prośbę o podanie sposobu podglądu i ewentualnie zmianę poziomów ustawień krzywej grzewczej. Vitodens 200 + Vitotronic 200 typ KW2 (sądząc ze zdjęć w necie). Brygida Podgląd aktualnej wybranej krzywej grzewczej - funkcja Diagnozy , zmiana krzywej / krzywych / grzewczych - kodowanie 1 poziomu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vikat2 19.04.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Mam pytanie: czy do domku szeregowego 120 m2 nadaje sie kondensat? Bo w standardzie mam Vitopend 100 (2-f), a podlogowka biedzie tylko w lazience na gorze? Nie uwazacie, ze bedzie to przerost formy nad trescia? Vitopend 100 do prysznica, 1 umywalki i ogrzewania grzejnikow w domu powininen wystarczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalGo 20.08.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 WitamZakupilem piec w zestawie z kolektorami, o dziwo dostalem fakturke wypelniona recznie i jest dziwny PKWiU 12 423.05 ktory wedle listy nie mozna odliczyc sobie 15% podatku.Mam pytanie jakie PKWiU powinno byc na takim piecu lub moze ktos odliczal taki piec.Prosze o pomoc Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 28.08.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Na piecu Viessman Vitodens 200 pojawił się komunikat przypominający o przeglądzie (mruga czerwona lampka i jest napis 12 i symbol zegarka). Ponieważ już spełnił swoje zadanie czyli przypomniał to chciałabym to wyłączyć bo nie widze aktualnych funkcji pieca. Czy moze mi ktoś powiedzieć jak wyłączyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.08.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Wezwać serwis, sprawdzić/wyczyścić kocioł, a serwisant usunie komunikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 28.08.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ale chciałam usnunąć ten komunikat zanim przyjedzie serwisant, wiem że to jest jakiś kod. A fachowca to muszę dopiero poszukać, bo ten co ostatnio robił przegląd pogwarancyjny to nawet nie skręcił tego pieca jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts