Grzesiek13 02.05.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Nie realne z systemem alarmowym. Do tego masz vitocoma 100 i zabawę przez GSM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buquiet 04.02.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam wszystkich. Proszę o sugestie co do sterowania instalacją c.o. Kotłownia będzie budowana w oparciu o Vitodens 200 ze sterowaniem pogodowym Vitatronic 200. Będzie pracować na dwóch obiegach - podłogówka i grzejniki. Piwnica - obieg grzejnikowy Parter - podłogówka w salonie kuchni holu komunikacyjnym łazience i wiatrołapie oraz grzejniki w dwóch sypialniach i drabinka w łazience Poddasze - antersola i sypialnia na grzejnikach oraz podłogówka w łazience Mój pomysł na sterowanie wyglada następująco: Na otwartą przestrzeń salonu holu i kuchni planuje założyć termostat potencjometryczny z viessmanna takie same termostaty w łazienkach i wiatrołapie. Pozwoli to na ewentualne ograniczenia temperatu - podwyższenie temperatury w łazienkach kiedy dzwignę temperaturę na kotle a będę mógł obniżyć sobie temperatury w salonie i wiatrołapie. Sterowanie grzejnikami ich ewentualne ograniczanie odbywało by się za pomocą głowic termostatycznych Wydaje mi się to najbardziej elastyczne rozwiązanie pozwalajace elastycznie regulować temperaturą w poszczególnych strefach - pomieszczeniach. Dodam iż nad salonem mam pustkę powietrzną skąd powietrze na pewno będzie też wędrować na otwartą antresolę na górze. Rozważałem dołożenie Vitatrola 300 na obieg podłogówki i umieszczenie go w holu ale nie dawało by to mozliwości sterowania strefami podłogówki np. obniżenia temperatury w wiatrołapie. Co o tym sądzicie ? Proszę o wszelkie uwagi do moich założeń. Będę wdzięczny za sugestie i porady Tak siedzę myślę... I znowu dochodzę do innych wniosków. Np. sterowanie podłogówka na zasadzie termostatów elektronicznych typu włącz/wyłącz które zmykają obieg lub go otwieraja przez siłownik na rozdzielaczu nie przekazują informacji do kotła który nie wyłącza pompy i palnika i efekcie dalej podgrzea czynnik do wartości którą podaje mu pogodówka, Czyli np gdy napale w kominku temperatura w domu wzrośnie siłowniki zamkną obiegpodłogówki i koniec - piec dalej pracuje, w przypadku Vitotrola 300 ten przekaże to do kotła i zatrzyma jego pracę. Czy zatem jest możliwe zainstalowanie Vitatrola 300 który regulował by temperaturę na dole na całej podłogówce (niestety razem z górną łazienką) ale dodatkowo termostat siłownikowy umieszczony w wiatrołapie dawał by mozliwośc obniżenia w nim temperatury i dcinania tego obiegu w miarę możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubalka 29.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Cześć, Odświeżę temat: Witam, Chcialem przelaczac moj piec Viesmann Vitodens 200 w tryb wakacyjny przy uzbrajaniu alarmu Satel Integra Czy ktos ma takie rozwiazanie, albo pomysl jak to zrealizowac? Pozdrawiam Pawel Nie realne z systemem alarmowym. Do tego masz vitocoma 100 i zabawę przez GSM. Czy ktoś poleci jakiś inny kocioł (innego producenta?) o podobnych parametrach do Vitodensa, który da się spiąć z centralą alarmową w celu uzyskania powyższej konfiguracji? Marzy mi się opisywana integracja - a wystarczyłby 'analogowy pstryczek' do włączania trybu wakacyjnego ... Pozdrawiam Edytowane 29 Stycznia 2013 przez kubalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natassza 25.03.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Witam, Proszę o pomoc w wyborze kotła kondensacyjnegoNa tą chwilę mamy 2 opcje:1) vitodens 200-w z zasobnikiem 120 l z wężownicą2) vitodens 222-f z zasobnikiem warstwowym (100l)Który kocioł wybrać ?Ogrzewanie w całym domu - podłogówka plus 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach.Ilość osób użytkujących - 2 osoby dorosłe (na tą chwilę Pow. użytkowa domu - 121 m2Dom ocieplony styropianem 20 cm (lambda 0,32)Poddasze ocieplone wełną (40 cm)Ponadto w domu będzie rekuperacja.Jak wygląda kwestia cyrkulacji w przypadku jednego i drugiego pieca?Gdzieś wyczytałam, że przy piecu z zasobnikiem warstwowym jest problem z cyrkulacją - czy to prawda? Wiem, że należy do niego dokupić zestaw z pompą. Liczę na pomoc, bo do czwartku musimy wybrać kocioł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micmisio 09.01.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ku rozwadze dla wszystkich:Mój Vitodens 200 zepsuł się 6 miesięcy po upływie gwarancji - padła płyta główna. Jednak Viesmann produkuje takie same g... jak chińczycy na dżonkach. Zastanówcie się czy warto przepłacać za tą "markę". Pozdrowienia dla firmy - tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szer 25.01.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 jak wyłączyć komunikat o konserwacji?vitodens 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szer 29.01.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Przegląd mam co dwa lata, a komunikat o konserwie co roku wyskakuje. Strasznie irytuje ta migająca dioda Za bardzo nie znam sie na kodowaniu, jak to właczyc? napisz jak dla ciemniaka ok poradziłem sobie, dzieki wielkie Edytowane 29 Stycznia 2015 przez szer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 19.07.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Prosze o pomoc w następującej kwestii. Mój kocioł działa od 8 lat, od dwóch mam problem po powrocie z urlopu. Jeśli kocioł nie pracuje przez 2 tygodnie wówczas nie jest w stanie odpalić i pojawia się usterka. Od serwisanta wiem, że chodzi o wentylator, który odprowadza spaliny do komina. Z powodu wilgoci coś się skleja i wentylator nie rusza. Ponoć jest to taka wada ogólna Viessmanów. Serwisant rozkłada bezradnie ręce i mówi, że czyścił. Za każdym razem jest jednak to samo. Wlaśnie wróciłam z urlopu i znowu nie działa. Bardzo proszę o poradę. Musi być jakiś sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts