Gość 08.08.2003 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Cześć! Pipico naświetlił jakie są klasy ochronników przepięciowych. Do w miarę skutecznej ochrony niezbędne są dwie klasy ochronników B i C. Pierwszą stosujesz w skrzynce licznikowej, drugą w rozdzielnicy - to już było powiedziane. Co do indukcyjności pomiędzy nimi, uzyskuje się ją poprzez odpowiednio długi kabel pomiędzy licznikiem a rozdzielnicą, bądź wsadzając dodatkowe indukcyjności - tak, ale niekoniecznie. Nie będę operował symbolami, bo nie pamiętam, ale chociażby nowa linia przepięciówek OBO BETTERMANN nie wymaga dużej indukcyjności (jak poszukacie np. u DEHN-a, też pewnie coś się znajdzie). Jak masz internet przez telefon, to też są ochronniki przepięciowe wbudowane w gniazdka telefoniczne (wiem że ma to BETTERMANN - akurat trochę znam ich katalog). Dwustopniowa przepięciówka - moim zdaniem zdecydowanie tak, reszta to kwestia możliwości wydania kasy. Tak naprawdę przepięcie może pójść inną stroną. Przykład: Znajoma miała poprowadzone dwa przewody instalacji elektrycznej kominowym przewodem wentylacyjnym. Jakiś kretyn , który montował u niej antenę, puścił przewód antenowy tymże kominem. Burza, prąd udarowy w przewodzie antenowym zaindukował napięcie w przewodach idących po kominie. Skutek: Spalone dwa przewody elektryczne oraz kilka urządzeń w domu. Gdybym nie widział, to bym nie uwierzył Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 08.08.2003 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ten ostatni gość to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 08.08.2003 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ochronnik jest to taki zaspół zabezpieczeń - 4 modułów po jednym na każdą fazę i jeden na przewód neutralny. Czy odgromnik klasy B ma taką samą konstrukcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 08.08.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 wielkie dzięki, teraz już wiem czego mogę chcieć i/lub potrzebować ...a wykonanie oczywiście zlecę specjaliście. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 08.08.2003 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ja również dziękuję za rzeczowe porady. Znalazłem stronę z obszernymi poradami nt. ochrony przeciwprzepięciowej http://www.etipolam.com.pl - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts