furgon 14.11.2007 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam jak wielu w tym dziale ja również proszę o poradę. W drodze spadku dostałem dom z placem i wszystko było by ok poza jednym sąsiadem. Czlowiek ten prowadzi warsztat sam wraz z lakiernia i tu pojawia sie problem. W mojej granicy mam wybudowany ciąg pomieszczeń, z których jedno służy mu jako lakiernia. Aby tego było mało to są w niej dwa duże okna otwierające sie na moją działkę, chyba nie muszę tłumaczyć jaka to frajda jak koleś pomaluje a potem otwiera okienka i wietrzy. same wyciągi też robią swoje. Z tego co wiem to poprzedni właściciel wyraził zgodę na budowę w granicy, nie pamięta jednak czy była mowa o oknach. Sama budowla nie sprawiai mi kłopotu, mam nawet parę pomysłów na wykorzystanie ściany jednak te nieszczęsne okna. proszę o poradę co mogę zrobić w takiej sytuacji, czy mogę zmusić sąsiada do zamurowania okien. Wszelkie polubowne formy negocjacji zostały już wyczerpane dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 15.11.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Lakiernię prowadzi oficjalnie jako działalność gospodarczą?? Czy jako osoba fizyczna?? Skoro polubownie próbowałeś, możesz zacząć wykopywać topór wojenny, co jednak w przypadku sąsiedztwa jest niewskazane, jeżeli zamierzasz dalej tam mieszkać i żyć z tym człowiekiem za płotem. Ale skoro perswazja słowna na razie nic nie dała, spróbuj nieco dobitniej. Poproś sąsiada o zamurowanie okien, argumentując to właśnie zapachami z lakierni. Mimochodem wspomnij mu że w razie czego będziesz zmuszony sprawę skierować do Inspekcji Ochrony Środowiska (co w rzeczywistości powinno być ostatnim krokiem ), i zasugeruj sąsiadowi że uzyskanie zezwolenia na emisję lotnych substancji zapachowych jest dość trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WJS 20.11.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Można postawić ogrodzenie murowane do wysokości 2,2 na swoim terenie zaraz z oknem sąsiada na początek .. taki mur graniczny. A że biadak trafi oknami po otwarciu w ten mur , trudno przecież mur będzie na twoim terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 21.11.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Można postawić ogrodzenie murowane do wysokości 2,2 na swoim terenie zaraz z oknem sąsiada na początek .. taki mur graniczny. A że biadak trafi oknami po otwarciu w ten mur , trudno przecież mur będzie na twoim terenie i zaraz bedzie że pomieszczenia zostały zaciemnione.... No nie wiem czy to tak łatwo pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts