Pingwin 07.08.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Doradzcie proszę, jaki system wentylacji wybrać. Mam dom parterowy i gdyby budować kominy do każdej łazienki i garderoby byłoby ich za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.08.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 mechaniczną zbilansowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pymar 09.08.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 mechaniczną zbilansowaną Mógłbyś rozszerzyć swą odpowiedź ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 jeśli można włączyć się do dyskusji, wentylacja grawitacyjna oparta jest najprościej ujmując na wędrówce ciepłego powietrza do góry. Pomaga w tym komin ( ciąg kominowy ). czyli kratką u dołu budynku lub poprzez okna ( nawiewniki ) wciągane jest powietrze świeże, a kanałem wentylacyjnym kominowym, wyciągane do góry. Warunki atmosferyczne sprawiają czasem, że ciąg może być odwrócony. Wentylacja mieszana, nawiew bądź wyciąg realizowany jest za pomocą wentylatora. Wentylacja mechaniczna,nawiew i wywiew realizowany jest za pomocą wentylatorów.To że jest zbilansowana, oznacza że nawiew równy jest wyciągowi.W praktyce realizuje sie niewielkie nadciśnienie w domu, to znaczy, że nawiew jest nieco większy. Do wentylacji mechanicznej można podłączyć rekuperator i np. gruntowy wymiennik ciepła. zajrzyj tutaj :http://www.wentylacja.com.pl/projektowanie/index_projektowanie.asp Poczytaj także wątki o GWC, rekuperatorze. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 11.08.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Zdecydowalem sie na nawiewną z GWC, a wywiew tradycyjnymi kominami z kazdego pomieszczenia. Nie zrobie nawiewno - wywiewnej, gdyz wg mnie to sie nie oplaca, a swieze powietrze zapewni mi wentylacja nawiewna z GWC - rura fi 200 1,8 do 1,4 m pod powierzchnią ziemi i dlugosci ponad 50 mb (juz prawie wykonana, pozostał mi jeszcze zakup czerpni i wentalatora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts