Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie. Hydraulik namawia mnie żebym zamontowała stelaż do sedesu przed wylewkami, bo będzie stabilniejszy. Ja trochę sie obawiam bo zamierzam sie wprowadzić za ok. 4 miesiace i nie chcę aby został uszkodzony przez kolejne ekipy, lub skradziony. Montować teraz przed wylewkami czy w momencie robienia łazienki?
https://forum.murator.pl/topic/91082-czy-stela%C5%BC-grohe-montowa%C4%87-przed-wylewkami-czy-po/

Można chyba i tak i tak. Chociaż pod kilkucentymetrową wylewką byłby stabilniejszy. Zresztą mam stelaż Grohe i w instrukcji jest rysunek, który sugeruje montaż własnie przed wylewkami :roll:
Hydraulik chciał przed, ostatecznie zrobiłem dopiero po (chciałem odwlec montaż stelaży do momentu jak w domu będą drzwi i okna). Wydaje mi się, że stabilność w żadnym z przypadków nie będzie zbyt mała, więc pod tym względem nie ma zbytniej różnicy. Sprawdź jedynie zakres regulacji wysokości muszli - może się okazać, że jak dasz PO, a producent przewidział PRZED, to w efekcie muszla będzie wisiała bardzo wysoko (jeżeli zakres regulacji jest niewielki). I odwrotnie: jak producent przewidział PO, a dasz PRZED, to może się okazać, że muszla będzie bardzo nisko :).
Elais - pamiętaj, każdy fachowiec będzie Ci tak radził i robił żeby nie musieć wracać kończyć roboty. Co do wysokości to np w grohe nie ma strachu bo tylko łapy przy podłodze zostają zabetonowane a cała reszta daje się jeszcze regulować ale już na boki to zapomnij. No i co w razie remontu za pare latek ... albo dokładnie taki sam stelaż albo kucie wylewki, a jak w wylewce by było ogrzewanie podłogowe to co wtedy? A tynkarze już byli w domu? Oni też potrafia odcisnsnąć swoje piętno na takich sprzętach ... U mnie stelaż był zamocowany po tynkach i wylewkach. Co do stabilności to nie wiem o czym piszecie, łapy przy podłodze pracują na ściskanie więc nijakiego zagrożenia niestabilnością nie ma. Uchwyty ścienne pracują na wyrywanie więc tu jest ciut większe zagrożenie ale to jest na takim ramieniu, że również do pominięcia. Podsumowując, to jakbyś nie zrobiła byle z głową, to będzie dobrze :)

Ja bym to zrobił po wylewkach.

Gwarancja że będzie na takiej wysokości jak należy, nie zaleją go murarze od wylewek, nie zginie.

Należy tylko zadbać o miejsce na rurę odpływową kanalizacyjną.

Pytanie jak w temacie. Hydraulik namawia mnie żebym zamontowała stelaż do sedesu przed wylewkami, bo będzie stabilniejszy. Ja trochę sie obawiam bo zamierzam sie wprowadzić za ok. 4 miesiace i nie chcę aby został uszkodzony przez kolejne ekipy, lub skradziony. Montować teraz przed wylewkami czy w momencie robienia łazienki?

można zrobić tak - robiąc wylewki odzielić deskami miejsce na stelaż a potem gdy potrzeba zamontowac stelaż i zabetonować - ma to tę zalete, ze u mnie przy wylewkach okazało sie, że muszą być o 2 cm wyższe bo był krzywo podbeton i właśnie tak zrobiono

można zrobić tak - robiąc wylewki odzielić deskami miejsce na stelaż a potem gdy potrzeba zamontowac stelaż i zabetonować - ma to tę zalete, ze u mnie przy wylewkach okazało sie, że muszą być o 2 cm wyższe bo był krzywo podbeton i właśnie tak zrobiono

Tyle, że moim zdaniem na prawdę nie ma potrzeby zalewania stelaza betonem. W takim przypadku to tylko dodatkowa, niepotrzebna robota. I tak będzie się trzymał, że ho ho.