lmp119 15.11.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Witam wszystkich . Sytuacja wygląda następująco . Zarówno ja jak i mój facet prowadzimy działaność gospodarczą i jak to w naszym kraju kombinujemy tak że dochód roczny wychodzi niewielki , nie na tyle żebyśmy mogli starać się o kredyt na podstawie naszych formalnych zarobków . Zgłosiliśmy się więc do Santandera ( dają kredyt na uproszczonych warunkach ) W zeszłym roku kupiliśmy działkę bud ( na kredyt ) ale dziś ta działka jest już warta wiele wiele więcej , poza tym jest już fundament , prąd , woda , choinki Jeśli przeniesiemy ten kredyt do Santandera to różnica wartości działki ( kupiliśmy za 60.000, kredyt na 50.000, a dziś jest warta około 200.000 tys ) tak więc 150tys to nasz wkład własny Mamy te minimum 30% wkładu własnego , aby móc starać się o tego typu kredyt na takich warunkach ( pisze się tyklo oświadczenie o zarobkach ) Problem polega na tym że oprocentowanie jest troszkę bandyckie 6,59% !!!! Chcemy wziąć 300.000 tys. kredytu ( 50.000 na spłatę działki, i 250,000 na budowę ) Rata miesięczna ( 30 lat ) 1.853,00 PLN Prowizja 0% ( ponieważ przenosimy do nich kredyt ) Czy jeśli nie mielibyście innej możliwości to zdecydowalibyście się na taki kredyt? Wiem że to bardzo indywidualna prawa, ale pytam z ciekawości ? Bo jakby nie patrzeć 6,59 % to lekka przesada , czy nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 15.11.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Zależy od tego:1) jaka jest Twoja determinacja na przeporwadzenie budowy i szybkie wprowadzenie się2) w jakim czasie nie korzystając z kredytu a ze środków włąsnych będziesz w stanie wybudować i wykończyć dom. Jeśli odpowiedzą na pyt 1) brzmi DUŻA a na 2) 5 lat lub więcej to ja bym brał ten kredyt.Jeśli za jakiś czas okaże się że zmienią się Twoje warunki finansowe możesz negocjować z Santanderem albo spróbować przenieść kredyt do innego banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 15.11.2007 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Zależy od tego: 1) jaka jest Twoja determinacja na przeporwadzenie budowy i szybkie wprowadzenie się 2) w jakim czasie nie korzystając z kredytu a ze środków włąsnych będziesz w stanie wybudować i wykończyć dom. Jeśli odpowiedzą na pyt 1) brzmi DUŻA a na 2) 5 lat lub więcej to ja bym brał ten kredyt. Jeśli za jakiś czas okaże się że zmienią się Twoje warunki finansowe możesz negocjować z Santanderem albo spróbować przenieść kredyt do innego banku. Ad1 ) Bardzo Duża Ad2) myślę że w 5 lat dalibyśmy radę wybudować sie ze środków własnych , ale... Wydaje mi się że lepiej jest lokować zarabiane pieniążki w fundusze itp . nie wiem czy dobrze myślę , ale chyba lepiej mieć 300 tys kredytu i większe oszczędności ( w razie czego ) niż budować się przez najbliższe 5 lat z własnych na bieżąco zarabianych pieniążków i nie mieć ani grosza zaoszczędzonych środków . Dla mnie osobiście zabezpieczenie jest bardzo ważną sprawą. Myślimy żeby przez najbliższe 5 lat jak najwięcej pieniążków ładować w fundusze ( a jeśli giełda leci na łeb , to w obligacje ) i być może uda się tak że z zarobku na tych funduszach opłacimy bez problemu ratę kredytu. Oczywiście nikt mi tego nie zagwarantuje, ale tak sobie kombinuję Na inwestowaniu pieniążków zarobimy , a dom niestety sam na siebie nie zarobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red72 15.11.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Najprościej: spłacić ze środków własnych kredyt działki,w sumie niewiele zostało.Wziąć kolejny kredyt z zabezpieczeniem(działka).Budować dom z kredytu.Tylko nie na takich bandyckich warunkach,oprocentowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 15.11.2007 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Najprościej: spłacić ze środków własnych kredyt działki,w sumie niewiele zostało. Wziąć kolejny kredyt z zabezpieczeniem(działka).Budować dom z kredytu.Tylko nie na takich bandyckich warunkach,oprocentowanie. No myśleliśmy nad takim rozwiązaniem , ale jakby nie patrzeć wolę te 50 tys trzymać na funduszu. ( zdecydowanie bardziej kalkuluje się wziąć kredyt , nawet z takim oprocentowaniem ) Jakbyśmy teraz spłacili działkę na zero , to owszem mamy wkład własny w postaci działki, ale jesteśmy spłukani i bierzmy kolejny kredyt 250 tys. Zanim uzbieramy znów jakieś środki zabazpieczające nas na przyszłość minie dość długi czas. Sama już nie wiem. Bandyckie oprocentowanie - też tak myślę, ale skoro nie ma innej opcji?? Nie mamy zdolności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIPO 16.11.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Witamtak czytam o tym wszystkim i problem widzę bardzo typowy.Zajmuję się kredytami hipotecznymi a do tego się buduję więc takie problemy to na bieżąco mam i myślę sobie tak. Trzeba wziąć ten kredyt i budować. Za kilka miesięcy przenieść kredyt do innego banku, podwyższyć kwotę kredytu, zainwestować w fundusze ( teraz i tak z funduszami trzeba spokojnie). Przenieść kredyt i podwyższyć kwotę bez żadnych zaświadczeń można bez dochodów tylko na podstawie spłaty dotychczasowego kredytu ( są takie oferty i to dobre). Rata teraz w Santanderze będzie wysoka? To bardzo dobrze dla przeniesienia kredytu i podwyższenia bez dochodów. Co najwyżej rok będziecie ją płacić. To tylko niewielka kwota nadwyżki w porównaniu do kilkunastoletniego horyzontu kredytowo-inwestycyjnego. No i szybciej będzie domek. Należy tylko bardzo dbać o terminowość spłat. Pomogę i doradzę jak to wszystko ułożyć jeśli chcecie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 19.11.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witam tak czytam o tym wszystkim i problem widzę bardzo typowy. Zajmuję się kredytami hipotecznymi a do tego się buduję więc takie problemy to na bieżąco mam i myślę sobie tak. Trzeba wziąć ten kredyt i budować. Za kilka miesięcy przenieść kredyt do innego banku, podwyższyć kwotę kredytu, zainwestować w fundusze ( teraz i tak z funduszami trzeba spokojnie). Przenieść kredyt i podwyższyć kwotę bez żadnych zaświadczeń można bez dochodów tylko na podstawie spłaty dotychczasowego kredytu ( są takie oferty i to dobre). Rata teraz w Santanderze będzie wysoka? To bardzo dobrze dla przeniesienia kredytu i podwyższenia bez dochodów. Co najwyżej rok będziecie ją płacić. To tylko niewielka kwota nadwyżki w porównaniu do kilkunastoletniego horyzontu kredytowo-inwestycyjnego. No i szybciej będzie domek. Należy tylko bardzo dbać o terminowość spłat. Pomogę i doradzę jak to wszystko ułożyć jeśli chcecie:-) Witaj , Z góry dziękuje za bezinteresowną chęć niesienia pomocy innym Na pewno się do Ciebie zgłosimy , bo rzeczywiście na dzień dzisiejszy wydaje się to troszkę pokręcone Zastanawiam się tylko jaki bank masz na myśli ( do jakiego mielibyśmy przenieść kredyt z Santandera , bez okazywania dochodów ) ??? Myślałam że tylko Santender tak działa , a tu proszę - miłe zaskoczenie I jeszcze jedno czy musi minąć jakiś konkretny czas aby przenieść kredyt ?? Pytam bo kredyt na działkę mamy od listopada zeszłego roku , i nie wiem czy to nie za krótko. Gdzieś kiedyś czytałam że musi minąć minimum 18 miesięcy . Spłacamy oczywiście ładnie, w terminie jak należy - tak więc pod tym względem jesteśmy idealnymi klientami dla banku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIPO 20.11.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Przenieść kredyt i dobrać jakąś kwotę bez dochodów można w Millennium. To w miarę nowa oferta ale już ją sprawdziłam na kilku klientach. Pisałam, że im większa rata kredytu obecnie tym lepiej ponieważ nowa rata nie może przekraczać starej jeżeli jest procedura bez okazywania dochodów.Przy obecnym kredycie na działkę niewiele można bez dochodów bo jest zbyt mała wartość nieruchomości i zbyt niska rata aby podnieść kredyt poprzez refinansowanie a szczególnie zmieścić się w kwocie dotychczasowej raty.Uwaga:1. Bierzecie kredyt w Santanderze teraz z dość sporym oprocentowaniem, ratę macie wyższą niż w Millennium przy takiej samej kwocie kredytu2.Budujecie3. Po 12 m-cach spłaty rat refinansujecie kredyt, dostajecie dużo niższe oprocentowanie, dobieracie określoną kwotę na dokończenie budowy pod warunkiem oczywiście, że mieścicie się w wartości nieruchomości i rata nowego kredytu nie przekroczy raty starego ( ponieważ rata w Santanderze będzie duża a wartość budowanej nieruchomości na pewno znacznie wzrośnie bo ten kredyt na budowę teraz chcecie powiem średni, będziecie mogli dobrać nawet myślę ok 100 tys.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIPO 20.11.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A bezinteresownie tak bo lubię to co robię obsługuję takie przypadki a do tego sama buduję i jestem podobnym przypadkiem Na budowę wzięłam 240 tys. i jeszcze stówkę potrzebuję- minimum Pewnie, że miło mieć Klientów i zarabiać ale dobrze też mieć dużo miłych kontaktów i poleceń bo to owocuje A z innej beczki : 18 miesięcy o których wspomniałaś należy spłacać kredyt hipoteczny aby przenieść go do Multibanku i dobrać bez dochodów kwotę max. pierwotną udzieloną przez inny bank. W Waszym przypadku to nie to. Zbyt mało kredytu spłaciliście i moglibyście dobrać grosze. To dobre dla drogich kredytów spłacanych kilka lat bądź jeśli ktoś nie chce kasy. A w Millennium to bez prowizji to refinansowanie i proste więc naprawdę warto. Przez ten rok w Santanderze dużo nie nadpłacicie. Więcej musielibyście pewnie podatków z działalności zapłacić żeby mieć zdolność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lmp119 21.11.2007 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 No przyznam szczerze że powolutku zaczyna mi się wszystko klarować w główce Na pewno się zgłosimy , myślę że tak gdzieś za miesiąc przesłałam na priva wiadomość - może jakoś będziemy mogli się odwdzięczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts