Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej!

Uzylem hiperboli dla uatrakcyjnienia tematu, jednak sprawa jest nastepujaca i moze dotyczyc tak naprawde wielu z nas:

- jestem posiadaczem jeszce ksiazeczkowego dowodu osobistego

- nie mam jeszce odbioru budynku i pewnie do konca roku nie zdaze wobec czego nie mam adresu

- podczas wyliczania estymacji kosztow budowy podobnie jak wielu innych doszedlem do wniosku, ze jak sprzedam swoje mieszkanie wlasnosciowe to dofinansuje lepiej budowe domku i tak tez zrobilem wymeldowujac sie z dotychaczasowego miejsca zamieszkania

- obecnie nie jestem zameldowany nigdzie i takiego obowiazku w Polsce tez nie ma

..chcac uniknac kary powinienem zlozyc wniosek o wydanie dow. osobistego do konca roku....tylko pytanie gdzie? i jaki podac adres zameldowania gdy go nie mam? :-(

..czy ktos przyjmie mi taki wniosek czy tez beda wszedzie traktowac mnie jak troglodyte ?..jak wybrnac z tego labiryntu ?

pozdrooo

D.

https://forum.murator.pl/topic/91096-a-gdy-mieszkam-quot-pod-mostemquot/

Idz do urzedu gminy, zeby Ci nadali tymczasowy numer budynku. Moze cie tak zamelduja??? Wszystko zalezy od urzednika wiec usmiechaj sie, usmiechaj.

Ja zdazylam zglosic dom do odbioru, papiery leza w starostwie, na wymiane ksiazeczkowego mam jeszcze jakies 5 tygodni a tylka mi sie nie chce ruszyc... bo juz mi sie nie chce w urzedach usmiechac

https://forum.murator.pl/topic/91096-a-gdy-mieszkam-quot-pod-mostemquot/#findComment-2127036

Dowod wydaje urzad wg ostatniego miejsca stalego zameldowania.

Ja mam tylko tymczasowy (w sluzbowym) i ostatnio dowiedzialam sie, ze osobom bez stalego meldunku nie wystawia sie mandatow kredytowych. A jak nie masz gotowki przy sobie... to do aresztu. W bibliotece tez musialam pisac specjalne oswiadczenie. Przez telefon powiedzieli mi, ze nie dopisza do stalego spisu wyborcow, ale przy skladaniu zaznaczylam, ze i tak bede sie odwolywac i okazalo sie, ze jednak mnie dopisali. I w wielu miejscach, gdy prosza o podanie stalego podaje swoj adres i zaznaczam, ze to adres tymczasowy, to ciagle slysze: ale ja staly potrzebuje od Pani. Wiedza o tym, ze w Polsce nie ma obowiazku meldunkowego nie jest powszechna.

https://forum.murator.pl/topic/91096-a-gdy-mieszkam-quot-pod-mostemquot/#findComment-2127174

( ... ) Wiedza o tym, ze w Polsce nie ma obowiazku meldunkowego nie jest powszechna.

Obowiązek meldunkowy

Ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych, (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 139, poz. 993).

Osoba posiadająca obywatelstwo polskie i przebywająca stale na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana zameldować się w miejscu pobytu stałego. W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego;

- pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania.

- pobytem czasowym jest przebywanie bez zamiaru zmiany miejsca pobytu stałego w innej miejscowości pod oznaczonym adresem lub w tej samej miejscowości, lecz pod innym adresem. ( ... )

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/362/4520/

... i tak dalej ... i tak dalej...

https://forum.murator.pl/topic/91096-a-gdy-mieszkam-quot-pod-mostemquot/#findComment-2127219

• 5 weeks później...
Hej!

Uzylem hiperboli dla uatrakcyjnienia tematu, jednak sprawa jest nastepujaca i moze dotyczyc tak naprawde wielu z nas:

- jestem posiadaczem jeszce ksiazeczkowego dowodu osobistego

Po 31 marca 2008 będziesz miał problem...

- nie mam jeszce odbioru budynku i pewnie do konca roku nie zdaze wobec czego nie mam adresu

Gdziesz jednak mieszkasz i to jak przyznajesz nie mieszkasz pod mostem. Zamelduj się tam. Żaden problem, chyba, że problemem jest koszt wydania dowodu osobistego 30 zł + obecnie wydłużony okres oczekiwania na jego wydanie.

- podczas wyliczania estymacji kosztow budowy podobnie jak wielu innych doszedlem do wniosku, ze jak sprzedam swoje mieszkanie wlasnosciowe to dofinansuje lepiej budowe domku i tak tez zrobilem wymeldowujac sie z dotychaczasowego miejsca zamieszkania

Z ekonomicznego punktu widzenia słusznie.

- obecnie nie jestem zameldowany nigdzie i takiego obowiazku w Polsce tez nie ma

Obecnie taki obowiązek istnieje. W MSWiA powstaje koncepcja likwidacji tego obowiązku. Szczegułów nie znam.

..chcac uniknac kary powinienem zlozyc wniosek o wydanie dow. osobistego do konca roku....tylko pytanie gdzie? i jaki podac adres zameldowania gdy go nie mam? :-(

Powtarzam - tam gdzie mieszkasz. Możesz się zameldowac na czas określony. Nie rodzi to obowiązku wymiany dowodu osobistego. W takiej sytuacji używasz dowodu + poświadczenia zameldowania na czas określony (druczek)

..czy ktos przyjmie mi taki wniosek czy tez beda wszedzie traktowac mnie jak troglodyte ?..jak wybrnac z tego labiryntu ?

Gdzie? W urzędzie własciwym do ostatniego zameldowania na pobyt stały.

Jak na tryglodytę patrzeć nie będą. Najwyżej jak na człowieka który kłamie.

Powodzenia

https://forum.murator.pl/topic/91096-a-gdy-mieszkam-quot-pod-mostemquot/#findComment-2181517

.... Przez telefon powiedzieli mi, ze nie dopisza do stalego spisu wyborcow, ale przy skladaniu zaznaczylam, ze i tak bede sie odwolywac i okazalo sie, ze jednak mnie dopisali........

Dopisanie do spisu wyborców jest czynnością jednorazową i uprawnia wyborcę dopisanego do spisu wyborców do głosowania tylko w najbliższych wyborach.

Innymi słowy - jesteś z jakiegoś powodu w miejscowości X przez najbliższe np. 10 dni - w tym także w dniu wyborów. Z sobie tylko wiadomego powodu (którego nie musisz ujawniać) nie będziesz wracał w dniu głosowania do "swojej" miejscowości. Zgłaszasz to pisemnie w Urzędzie w miejscowości w której okresowo przebywasz jako wniosek o wpisanie do spisu wyborców na te jedne, konkretne najbliższe wybory. Urząd gminy X wysyła informację do urzędu gminy/miasta gdzie jesteś stale zameldowany i tam zostajesz skreślony ze spisu w tych jednych konkretnych wyborach.

Jeśli nie jesteś nigdzie zameldowany to i tak urzad X jest zobowiązany zawiadomić urząd Twojego ostatniego zameldowania o dopisaniu Ciebie do spisu w celu uniknięcia przypadku, że z takim samym wnioskiem odwiedzisz kilka innych urzędów.

Istnieje także instytucja "STAŁEGO REJESTRU WYBORCÓW". Prawdopodobnie pomyliłes te dwie nazwy (jest to coś innego niż spis wyborców). Do rejestru wyborców są z urzędu wpisani mieszkańcy posiadający prawa wyborcze będący zameldowania na pobyt stały w danej gminie oraz wyborcy dopisani na swój pisemny wniosek.

Kto może dopisac się do rejestru wyborców?

Każda osoba posiiadająca czynne prawo wyborcze (niezależnie czy jest gdziekolwiek zameldowana) - może być to także osoba bezdomna.

Warunek - należy w swoim wniosku wykazać, że w Twoim przypadku występują przesłanki art. 25 Kodeksu cywilnego.

Art. 25. brzmi - Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.

I tylko tyle.

Wójt/Burmistrz/Prezydent wydaje w terminie 3 dni decyzje w tej sprawie.

Wydanie decyzji może być poprzedzone czynnościami sprawdzajacymi.

https://forum.murator.pl/topic/91096-a-gdy-mieszkam-quot-pod-mostemquot/#findComment-2181537

Moze rzeczywiscie pomylilam nazwy - zalezalo mi na dopisaniu na stale i tak tez sie stalo, mimo, ze nie ma stalego meldunku (nigdzie), a tylko czasowy.

Co do zmiany dowodu - jesli wymeldujesz sie z pobytu stalego, masz obowiazek zmiany dowodu. Dowod jest wydawany wg miejsca ostatniego pobytu stalego, choc mozesz to zalatwic w gminie, w ktorej aktualnie przebywasz (urzedy ze soba koresponduja specjalna poczta, a to trwa). Jesli zameldujesz sie na pobyt tymczasowy i nie masz pobytu stalego, w dowodzie bedzie adres z poobytu tymczasowego.

https://forum.murator.pl/topic/91096-a-gdy-mieszkam-quot-pod-mostemquot/#findComment-2181543