Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z rurami od gazu :(

Aleks 1719501264

Recommended Posts

Kochani mam prośbę:

Już myślałam że wiem jak będzie wyglądała moja kuchnia a tu problem. Byliśmy z mężem zdecydowani na kuchnię gazową ale okazało sie że rury gazowe nie moga być pod tynkiem i w tym wypadku musiałyby iś na ścianie, a kazdy wie jak to okropnie wygląda. Wklejam rzut kuchni:

http://images11.fotosik.pl/30/5a4225f2d294d39b.png

Nasz plan zakładał ze kuchnia bedzie wygladała tak (nie patrzcie na kolory bo kuchnia bedzie WENGE)

http://images26.fotosik.pl/24/a4844a82b2d7c303.jpg

http://images23.fotosik.pl/24/8da24a5e109710be.jpg

A teraz wypadałoby zeby kuchnia gazowa była na tej scianie co kotłownia czyli dokąłdnie naprzeciw (bo blisko do rud i komina), ale ja juz nie mam koncepcji jak to rozplanowac! Moze macie kochani jakieś pomysly lub wiecie jak ładnie zakryc rury zeby to jakoś wygladało i zeby dali nam odbiór.Jedyne co musi zostać tak jak zakładaliśmy to zlew bo tam mamy juz rury od kanalizy i wody. A teraz przyszedł czas na resztę instalacji i musimy sie zdecydować jak to będzie wyglądało. Wolelibyśmy uniknąć kuchni elektrycznej ze względu na większe koszty eksploatacja. Mozę coś poradzicie?

U mnie rura od gazu idzie nisko, za szafkami stojącymi, można ją nawet wkuć na głębokość, byle nie zatynkowywać - zabudować szafkami można, bo to jest "mebel" tylko. Moja nie jest niestety wkuta, ale idzie bliziutko przy ścianie, za szafkami - korpusy szafek zazwyczaj mają mniej niż 60 cm i za nimi jest miejsce na ścianie.

Pod sufitem widziałam zasłonięte gzymsem gipsowym - są też takie bardziej nowoczesne formy, albo drewnem.

Jak bym robiła od początku - Ty masz taką możliwość - to wkułabym je w ścianę i zasłoniła jakąś łatwo demontowalną listwą, np. drewnianą - nie powinni się czepiać, bo np. meblami można zastawiać. Trzeba by tylko pomalować chyba czymś solidnym ten rowek w środku, żeby się nie kurzyło i już :D

OK dzięki za pomysły, fajnie gdyby rura szła "po podłodze" tylko ze ja na drodze do kuchenki mam wejscie do kuchni z korytarza i to jest problem. Myśleliśmy żeby ja dać pod sufitem, można by ja przykryć tak jak piszesz gzymsem tylko zastanawia mnie jak ja puscic w dół do kuchenki chciałam żeby ściana (tam gdzie miała być kuchenka) była pusta, tzn. bez żadnych zdobników.Wiem ...jestem upierdliwa:(

OK masz moze jakies zdjecia?

Tu właśnie jest miejsce na kucie :wink:

Zrobiłabym rowek w murze, rura w tym rowku i przykryć czymś na jakieś zaczepy - może być na płasko. Nie chcesz drewna i ozdóbek, to może płytę kg tylko zdejmowaną - np. na takie zaczepy, jak się robi rewizję do wanny. Pokombinuj w tym kierunku :wink:

Tylko zapomnij o płytkach w miejscu gdzie będzie ta rura, chyba, że zrobisz zdejmowalne. Prawdę mówiąc gdzie byś w kuchni z tą rurą w dół nie schodziła to Ci będzie musiała przeciąć obszar między górnymi a dolnymi szafkami, gdzie na ogół kładzie się płytki.

Rozwiązaniem byłoby poprowadzenie rury po ścianie między kuchnią a korytarzem ale w korytarzu. zejście w dół poniżej linii szafek i przebicie za szafkami i już bez kombinacji dalej do kuchni.

Tu chyba prościej dać zdejmowalne płytki :-?

Bo na planie widać, że ta rura musiałaby iść najpierw przez pół łazienki, dopiero potem korytarz.

Zrobić przesłonę z kg na całej wysokości do dolnych szafek i na kawałku między dolnymi i górnymi szafkami okleić płytkami, o ile planujesz.

Albo puścić pod podłogą rzeczywiście (o ile nie masz ogrzewania podłogowego) i zakryć np. taką kratką jak od grzejników podłogowych :wink:

To znaczy po podłodze - pod podłogą tylko w przejściu na korytarz

Albo puścić pod podłogą rzeczywiście (o ile nie masz ogrzewania podłogowego) i zakryć np. taką kratką jak od grzejników podłogowych :wink:

no właśnie mąż o czymś takim myślał, tylko ja sie zastanawiam czy to głupio by nie wyglądało w przejściu ......

no właśnie mąż o czymś takim myślał, tylko ja sie zastanawiam czy to głupio by nie wyglądało w przejściu ......

Mniej głupio niż rura na środku ściany :lol:

A na serio, jak dobrze dobierzesz do podłogi, to się nie będzie rzucać w oczy, a po pół roku przestaniesz w ogóle zauważać :wink:

Aleks, a gaz ziemny czy plynny z butli ??

Gaz ziemny

to OK ;-)

ja rowniez planowalem kuchenke gazowa i mialem klopot z rurami.

ale do tego doszedl klopot zwiazany z niedostepnoscia gazu ziemnego (opoznienie inwestycji) i koniecznoscia zamontowania butli, co wymusiloby kratke wentylacyjna w kuchni, a tego ni chcialem.

no i w efekcie mam kuchenke indukcyjna ;-)