Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany działowe isprawa bardzo pilna.

ilzan

Recommended Posts

proszę pomóżcie choć może powtarzam temat ale sprawa pilna!

Ile płacicie za wymurowanie m2 ścian działowych z suporeksu,

i druga sprawa jedna ścianka ma być z cegły czerwonej i taka surowa ma zostać. wg majstra należy ją licować i murować specjalną metodą. za to chcą inną stawkę za m2

Czy ktoś murował taką ścianę i czy rzeczywiście musiała to być specjalna metoda (majster mówił o użyciu listw metalowych aby uniknąć zabrudzenia cegły podczas murowania). :cry:

nikt mi nie podpowie

chociaż na temat ścianki z czerwonej cegły

o jakiej cegle piszesz , o takiej malej ?http://www.czystosc.legnica.pl/images/cegla/klinkier.jpg

jezeli tak , to specjalna stawka

jak taka cegla , to sznurek i poziomica ,

bez zadnych listew ... tak muruja prawdziwi murarze :D

CEGŁA JEST ZWYKŁA CZERWONA SZAMOTOWA. WIEM, ŻE Z TAKĄ SCIANA BEDZIE WIECEJ ZABAWY. WIĘC CHCIAŁAM POZNAĆ STAWKI ZA M2, PONIEWAŻ MÓGŁ JUŻ KTOŚ MUROWAC W TAKI SPOSOB. A CO DO METODY ZE SZNURKIEM I POZIOMICĄ TO TEŻ TAK MYŚLAŁAM, ALE MOZE MOJ MURARZ ZNA JESZCZE INNE?

DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI.

• 1 month później...
i jeszcze jak liczyć metry wymurowania ścianki, tak,jak leci czy odejmować otwory drzwiowe?

napisałem to w innym temacie ale powtórze....

czy łatwiej jest wymurować ścianke całą, czy z wymierzonym dokładnie otworem drzwiowym i ewentualnym wzmocnieniem nadproża ?

jeśli nie ma różnicy to można by też zakwestionować do metrażu spoiny między cegłami... a co ? :-?

i jeszcze jak liczyć metry wymurowania ścianki, tak,jak leci czy odejmować otwory drzwiowe?

napisałem to w innym temacie ale powtórze....

czy łatwiej jest wymurować ścianke całą, czy z wymierzonym dokładnie otworem drzwiowym i ewentualnym wzmocnieniem nadproża ?

zdecydowanie łatwiej jest wymurować ścianke całą

witam z tego co zrozumialem to scianka ma pozostac w stanie surowym a zarazem ustetycznie wygladac wiec twoj majstem ma racje musi ona zostac wykonana inna metoda musi ukladac tak jak sie uklada cegle klinkierowa a takie scianki uklada sie na takzwanych dystansach a koszt ukladania takiej scianki licza okolo 2zl. za sztuke a nie za metr kwadratowy i to zdecydowanie zjmuje wiecej czasu wiec bedziesz musiala za to woecej zaplacic

pozdrawiam JELEK