Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlewozmywak pod oknem.

Puszka

Recommended Posts

Mam pytanie do zielonego listka i innych miłośników kotów, moja córcia bardzo by chciała mieś takiego czworonoga, ale ja mam duuuże obawy, głównie właśnie takiej natury jak na zdjęciu u zielonego listka, że kotek wejdzie wszędzie, nawet na blat w kuchni, a ja jakoś nie bardzo lubię jak mi kudłate stworzenia chodzą w miejscu gdzie przygotowywane czy jedzone są posiłki. :-? Pewnie miłośnikom kotów to nie przeszkadza, ale ja jakoś nie mogę się przekonać.

Mam pytanie do zielonego listka i innych miłośników kotów, moja córcia bardzo by chciała mieś takiego czworonoga, ale ja mam duuuże obawy, głównie właśnie takiej natury jak na zdjęciu u zielonego listka,

Hm, są tu dwie sprawy: charakter kota i to, czego go nauczymy.

Szczerze mówiąc mnie nie przeszkadza, że koty łażą po meblach więc ich tego specjalnie nie oduczałam. Jak przygotowujemy jedzenie, albo jemy przy stole to wiedzą, że wtedy nie wolno wskakiwać.

Co do złodziejstwa czy żebractwa - zależy od charakteru kota. U mnie kotka za nic nie tknie ludzkiego jedzenia, w ogole jej nie interesuje, a z kolei najmniejszy kot to taki złodziejaszek (znajda z baru, ale pracuję nad nim, to kwestia czasu, juz mam pierwsze sukcesy :-).

Co do sierści - no nie da się ukryć, że generalnie fruwa po domu. Przy jednym kocie to może prawie nie odczuwalne, u mnie są 3 koty i duży pies.

Na dywany - elektroszczotka. Jak kot z dłuższą sierścią (mam jednego mainecoona) - szczotkować.

Moi znajomi nauczyli koty, że nie wolno wchodzic na blaty i stoły - czyli że się da.

Inna rzecz to kwestia drapania mebli - sa koty które nie drapią, ale jak drapią to trezba cierpliwości, ale sie da. Od małego obcinac pazury i przyzwyczajać do kocich drapaków. U mnie w zasadzie jeden fotel padł ofiarą, z reszta mebli raczej spokój (odpukac w niemalowane).

U mnie jest tak, że pod nieobecność domowników koty siedzą w jednym pokoju (mają tam kuwety i miseczki).

Pozdrawiam

zielony_listek