tacim 15.11.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Witam mam problemik i pytanie dwa tygodnie temu nabylem nieruchomość zapłaciłem za nią hoho albo i więcej a dzisiaj dostałem pismo Urzędu Miasta, że w związku ze wzrostem wartości działki muszę zapłacić opłatę adiacencką (chyba tak to się nazywa) Najlepszy numer jest taki, że drogę bo za nią jest opłata odebrano 2 lata temu a na pobranie opłaty mają 3 lata. I pytanie czy ja muszę płacić tą opłatę chore jest dla mnie to, że kupując działkę zapłaciłem właścicielce bo wiadomo droga jest to i wartość rośnie a teraz UM mnie ścignie jeszcze raz za to samo szlak mnie trafia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 16.11.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Adiacencką??? Przecież to opłata od podziału nieruchomości i w związku z tym wzrostu jej wartości po podziale. Płaci ją właściciel działki który dokonał podziału!!!!Jeśli tak jak piszesz kupiłeś ją kilka tygodni temu to nie do ciebie ta opłata tylko do byłego właściciela. Coś musiałeś przekręcić, bo nie wierze że ktoś tak nie kompetentny do ciebie wysłał to pismo. Zobaczy czy w akcie notarialnym nie masz wpisane że zgodziłeś się na pokrycie kosztów w twoim Urzędzie Gminy - bo czasem sprzedający po uzgodnieniu z kupującym tak robi, ale wtedy i tak Decyzja o opłacie adiacenckiej jest wystawiana na osobę która była właścicielem podczas podziału, a ty jedynie ją płacisz - ale musi to być w akcie, bądź w innym piśmie sporządzonym przez kupującego i sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 16.11.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Sorki żle napisałam, od wzrostu spowodowanej inwestycją też jest liczona opłata adiacencka, ale to raczej temu panu co ci sprzedał, bo w momencie ukończenia inwestycji to nie ty byłeś właścicielem.Ty dlatego dałeś tyle za działkę bo był już dobry dojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 16.11.2007 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 No ja też tak to rozumiem ale ustawa mówi, że przy wykonaniu infrastruktury w tym drogi i podziału jak piszecie właściciel płaci bo wzrasta wartość działki. Tylko tu jest problemi bo zgodnie z ustawą na naliczenie opłaty UM czy Gminy ma 3 lata a nic nie jest napisane co w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts