Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłata adiacencka

tacim

Recommended Posts

Witam mam problemik i pytanie dwa tygodnie temu nabylem nieruchomość zapłaciłem za nią hoho albo i więcej a dzisiaj dostałem pismo Urzędu Miasta, że w związku ze wzrostem wartości działki muszę zapłacić opłatę adiacencką (chyba tak to się nazywa) Najlepszy numer jest taki, że drogę bo za nią jest opłata odebrano 2 lata temu a na pobranie opłaty mają 3 lata. I pytanie czy ja muszę płacić tą opłatę chore jest dla mnie to, że kupując działkę zapłaciłem właścicielce bo wiadomo droga jest to i wartość rośnie a teraz UM mnie ścignie jeszcze raz za to samo szlak mnie trafia.

Adiacencką??? Przecież to opłata od podziału nieruchomości i w związku z tym wzrostu jej wartości po podziale. Płaci ją właściciel działki który dokonał podziału!!!!

Jeśli tak jak piszesz kupiłeś ją kilka tygodni temu to nie do ciebie ta opłata tylko do byłego właściciela.

Coś musiałeś przekręcić, bo nie wierze że ktoś tak nie kompetentny do ciebie wysłał to pismo.

Zobaczy czy w akcie notarialnym nie masz wpisane że zgodziłeś się na pokrycie kosztów w twoim Urzędzie Gminy - bo czasem sprzedający po uzgodnieniu z kupującym tak robi, ale wtedy i tak Decyzja o opłacie adiacenckiej jest wystawiana na osobę która była właścicielem podczas podziału, a ty jedynie ją płacisz - ale musi to być w akcie, bądź w innym piśmie sporządzonym przez kupującego i sprzedającego.