Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wezel cieplny-przylaczenie do sieci cieplowniczej

mike01

Recommended Posts

Witam,

Mam mozliwosc podpiecia domku do sieci cieplowniczej a wiec mialbym cieplna wode i ogrzewanie w swoim domku czyli identycznie jak w mieszkaniu.

Pytanie tylko czy sie to oplaca bo musze zakupic wezel cieplny( co mozecie polecic w miare dobrego i taniego ale nie Danfosa) a nastepnie go zamontowac w domu.

Czy bardziej jest to oplacalne niz kupno wlasnego pieca?

A moze ktos wspomni o pompie ciepla ktora ostatnio jest taka modna ale czy az tak konkurencyjna?

Zapewne niektoryz z Was mieli podobny problem zatem prosze o opinie i uwagi.

pozdrawiam

...Pytanie tylko czy sie to oplaca bo musze zakupic wezel cieplny( co mozecie polecic w miare dobrego i taniego ale nie Danfosa) a nastepnie go zamontowac w domu.

Czy bardziej jest to oplacalne niz kupno wlasnego pieca?

Jeśli koniecznie nie chcesz LPM-Danfossa (chociaż nie wiem dlaczego) to masz do wyboru wiele innych firm produkujących węzły cieplne - praktycznie każda z nich ma w ofercie również węzełki wiszące o mocach odpowiednich do domków jednorodzinnych, np. Alfa Laval.

Ja zdecydowałem się na taki węzeł, bo jego eksploatacja wyjdzie mi trochę taniej niż gaz (ale to zalezy jakie ceny energii z sieci miejskiej są u Ciebie), a do tego masz źródło ciepła o znacznie większej niezawodności niz kotłownię, bardziej bezobsługowy niz kotłownia i o większej sprawności źródła ciepła.

Ceny węzłów są zbliżone - kosztują od ok. 5 do 10 tysiecy zł (zalezy od wyposażenia i funkcji), mieszcza się w szafce przypominającej kocioł wiszący. Dochodzi jeszcze koszt przyłącza cieplnego.

W zalezności od regionu jest możliwa budowa na ksozt MPECu (lub z 25% wkładem własnym) - wtedy węzeł stanowi własność MPECu. Takie rozwiązanie ma swoje zalety, bo:

- koszty inwestycyjne są niskie

- jeśli coś w węźle się zepsuje to naprawia to MPEC, a nie Ty.

W przypadku przekazania węzła na rzecz MPECu koszty eksploatacyjne są odrobinę wyższe niz gdyby węzeł stanowił Twoją własność (to wynika z kosztów eksploatacji węzła). Natomiast wydaje się, że ciepło miejskie będzie podlegało mniejszym zmianom cen energii niż źródła oparte na gazie lub oleju opałowym.

Generalnie - ja uważam, że warto.

falskon Dzieki za odpowiedz.

Faktycznie musze przeliczyc mniej wiecej jakei beda koszty pozniejszego ogrzewania.

Czy jestes w stanie mi powiedziec jak to wyglada u Ciebie tzn koszty ogrzewania i cieplenj wody?

jakiej oczekujesz odpowiedzi ? ile wychodzi za m2 powierzchni albo za m3 wody? Takie odpowiedzi są nieporównywalne bo każdy budynek ma inna izolacyjność i upodobania mieszkańców. Koszt ciepła sieciowego jest na poziomie ciepła ze spalania gazu ziemnego. Jakie korzyści w stosunku do gazu? oprócz tego że węzeł jest praktycznie bezobsługowy to płacisz za faktycznie zuzyta energię a nie za gaz - bo sprawnośc kotła może byc różna. Zwróć uwage czy Twój dostawca stosuje opłaty jednoczłonowe. Jeśli stosuje opłaty stałe ( a nie musi) to atrakcyjność oferty gwałtownie spada.

hydrol napisał:

Zwróć uwage czy Twój dostawca stosuje opłaty jednoczłonowe. Jeśli stosuje opłaty stałe ( a nie musi) to atrakcyjność oferty gwałtownie spada.

Nie bardzo rozumiem pojecia oplaty jednoczlonowe. Prosilbym o wyjasnienie wtedy ebde wiedzial o co pytac w elektrocieplowni :) [/b]

Nie bardzo rozumiem pojecia oplaty jednoczlonowe. Prosilbym o wyjasnienie wtedy ebde wiedzial o co pytac w elektrocieplowni :) [/b]

Dostawcy stosują generalnie dwie metody naliczania opłat:

- jednoczłonowe - zalezne tylko od zużycia energii cieplnej

- wieloczłonowe - składajace się z opłat stałych (tzw. gotowości, czyli opłata za przesył, abonamentowa, za moc zamówioną - nie pamietam czy dokładnie tak sie nazywają) oraz z opłat zmiennych (rzeczywiste zużycie energii cieplnej).

W tym drugim wariancie opłata zmienna za jednostkę energii jest niższa niż w wariancie jednoczłonowym. Musisz sobie pokalkulowac co ci taniej wyjdzie.

W moim przypadku nie znam jeszcze kosztów ogrzewania, ponieważ dopiero buduję dom. Natomiast w moim mieście mam porównanie na spółdzielniach mieszkaniowych, które w ostatnich latach zmieniały źródła gazowe na ciepło miejskie - ze wzgledu na koszty esploatacji.

Ale to zalezy od konkretnego miejsca. Bo już np. w pobliskim Bielsku Podlaskim, gdzie system ciepłowniczy stosunkowo niedawno powstawał od podstaw i sa duże obciążenia kreydtami inwestycyjnymi - ciepło miejskie jest drogie i tam taniej wychodzi ogrzewanie gazowe.

jenoczłonowe czyli tylko w zł/GJ. mechanizm naliczania opłat jest prosty ;wskazanie licznika x cena =wartośc zuzytej energii. opłaty stałe sa za moc zamówioną i przesył , są całoroczne , niezalezne od zuzycia i wyrażone w zł/MW. Nie stosuje sie opłat abonamentowych w nowych taryfach. Nie mozna porównyac opłat w budynkach spółdzielni i innych a tylko cene 1 GJ. Z gazu wynosi to ok.35zł netto, przy założeniu wysokiej sprawności kotła.Typ węzła i warunki jego projektowania oraz wykonania kreśla dostawca ciepła - nie możesz tu liczyć na akceptacje dowolnych, własnych pomysłów, zawsze możesz wystapić o wydanie techniczych warunków przyłaczenia i zapytac o stosowane cenniki

• 6 years później...