qlpiak 16.11.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Do pozwolenia na budowe zlozymy lacznie projekt budynku mieszkalnego i gospodarczego (garaz wolnostojacy). Wiadomo, raz placimy za plan zagospodarowania, raz za adaptacje, mozna to jakos zaplanowac lacznie media, polozenie itd. Ale budowe garazu pewnie odroczymy, ze wzgledu na koszty. Zastanawiam sie, jak bedzie z odbiorem technicznym budynku. Czy jesli mam jedno pozwolenie na dwa budynki, to musze miec oba doprowadzone do stanu do uzytkowania? Odbior budynku bede potrzebowala do banku, no i zeby mieszkac legalnie. W kosztorysie do banku oczywiscie nie bede uwzgledniac garazu. Czy bede musiala wystepowac o zmiane pozwolenia na budowe, zglosic wstrzymanie prac? Poradzcie, prosze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.11.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 do zamieszkania robisz odbiór częściowy, a po zakończeniu budowy garażu odbiór końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 16.11.2007 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Dzieki Agnieszko, a bank zadowoli sie czesciowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eminow 20.11.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A kredyt brałaś na wybudowanie domu i garażu? Ja mam 1 pozwolenie na budowę na dwa budynki, ale kredytowana jest jedna budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 21.11.2007 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 No wlasnie chce wziac kredyt na budowe domu, a pozwolenie na dom i garaz. Rozumiem, ze nie bedzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 21.11.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Pamiętaj że odbiór (częściowy) przed wykonaniem wszystkich robót wiąże się z kontrolą obowiązkową PINB-u i udzieleniem pozwolenia na użytkowanie (art 55 ust 3) a to czasami jest niebezpieczne!!!Pozdrawiam Flanker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 21.11.2007 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Hmm a przy calkowitym nie ma takiego ryzyka? Wyjasnij mi prosze roznice, bo nie wiem, na czym polegaja te procedury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 21.11.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Przy zakończeniu budowy składasz dokumenty wymienione w art. 57 ust 1 (i czasami) 2 i jeśli jest wszystko ok. po 21-dniach możesz przystąpić do użytkowania (art 54). Natomiast w przypadku określonym w art 55 ust 3 musisz uzyskać pozwolenie na użytkowanie, oprócz dokumentów z art 57 dodatkowo musisz zawiadomić , organy wymienione w art. 56 . Po złożeniu dokumentów w PINB w przeciągu 7 dni zostaniesz powiadomiony o terminie kontroli obowiązkowej, która odbędzie się nie później niż 21 dni po złożeniu wniosku (art 59c) . W przypadku stwierdzenia w trakcie obowiązkowej kontroli (zakres opisany w art 59 ust 2) istotnego odstępstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innego rażącego naruszenia warunków pozwolenia na budowę wymierza się karę, i to tyle.Jak masz wszystko zgodnie z projektem to się nie masz czego bać!Pozdrawiam Flanker ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 22.11.2007 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Dzieki Flanker za wyjasnienia. Ja jestem na etapie adaptacji projektu, ale prawie na pewno wiem, ze garaz wybuduje za jakis czas. Dobrze wiedziec o tej obowiazkowej wizycie.A czy jest jakis powod, zeby moc legalnie uzytkowac budynke mieszkalny raczej szybciej niz pozniej ze wzgledu na bank i kredyt? Rozumiem, ze w umowach sa wpisany czas, w ciagu ktorego to uzytkowanie musi sie zaczac? Jakie to sa okresy i czy licza sie od momentu podpisania umowy/uruchomienia kredytu? Ale czy dluzszym prowadzeniem budowy wiaza sie jakis wyzsze oplaty? Zakladam, ze hipoteka w KW bedzie juz wtedy wpisana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts