Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jedno pozwolenie na dom i garaz wolnostojacy- jak z odbiorem

qlpiak

Recommended Posts

Do pozwolenia na budowe zlozymy lacznie projekt budynku mieszkalnego i gospodarczego (garaz wolnostojacy). Wiadomo, raz placimy za plan zagospodarowania, raz za adaptacje, mozna to jakos zaplanowac lacznie media, polozenie itd. Ale budowe garazu pewnie odroczymy, ze wzgledu na koszty. Zastanawiam sie, jak bedzie z odbiorem technicznym budynku. Czy jesli mam jedno pozwolenie na dwa budynki, to musze miec oba doprowadzone do stanu do uzytkowania? Odbior budynku bede potrzebowala do banku, no i zeby mieszkac legalnie. W kosztorysie do banku oczywiscie nie bede uwzgledniac garazu. Czy bede musiala wystepowac o zmiane pozwolenia na budowe, zglosic wstrzymanie prac? Poradzcie, prosze?

Przy zakończeniu budowy składasz dokumenty wymienione w art. 57 ust 1 (i czasami) 2 i jeśli jest wszystko ok. po 21-dniach możesz przystąpić do użytkowania (art 54). Natomiast w przypadku określonym w art 55 ust 3 musisz uzyskać pozwolenie na użytkowanie, oprócz dokumentów z art 57 dodatkowo musisz zawiadomić , organy wymienione w art. 56 . Po złożeniu dokumentów w PINB w przeciągu 7 dni zostaniesz powiadomiony o terminie kontroli obowiązkowej, która odbędzie się nie później niż 21 dni po złożeniu wniosku (art 59c) . W przypadku stwierdzenia w trakcie obowiązkowej kontroli (zakres opisany w art 59 ust 2) istotnego odstępstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innego rażącego naruszenia warunków pozwolenia na budowę wymierza się karę, i to tyle.

Jak masz wszystko zgodnie z projektem to się nie masz czego bać!

Pozdrawiam Flanker !

Dzieki Flanker za wyjasnienia. Ja jestem na etapie adaptacji projektu, ale prawie na pewno wiem, ze garaz wybuduje za jakis czas. Dobrze wiedziec o tej obowiazkowej wizycie.

A czy jest jakis powod, zeby moc legalnie uzytkowac budynke mieszkalny raczej szybciej niz pozniej ze wzgledu na bank i kredyt? Rozumiem, ze w umowach sa wpisany czas, w ciagu ktorego to uzytkowanie musi sie zaczac? Jakie to sa okresy i czy licza sie od momentu podpisania umowy/uruchomienia kredytu? Ale czy dluzszym prowadzeniem budowy wiaza sie jakis wyzsze oplaty? Zakladam, ze hipoteka w KW bedzie juz wtedy wpisana.